Pozdravljeni,
sem se odločil, da tudi sam dodam svoje razmišljanje, morda bo komu pomagalo.
Prvi članek (februar 2013) prikazuje Luxuris v pozitivni luč:.
http://www.individa.si/images/clanki/2013_Forex_prispevek_Urek.pdf
In pa še druga plat zgodbe. Tukaj je shranjen en članek iz revije Moje finance, junij 2013 (avtorica članka: M. Milič)
http://speedy.sh/vwSey/Luxuris.doc
Če na kratko povzamem (če se komu ne da brati, ker pa morda ne bom najbolj spretno opisal, si morda le splača tudi prebrati): nek vlagatelj v Luxurisov produkt se je želel pozanimati, koliko je sploh (še) vredna njegova naložba. Vložil je 30.000 EUR, sedaj pa bi naj bila naložba vredna skoraj 36.000 EUR, kar pomeni +20%. Vendar pa so se na reviji Moje finance obrnili na (verjetno nepristranskega) finančnega analitika. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v tem času zaprtih veliko pozicij, ki so ustvarjale plus, kar je ustvarilo skoraj 6.000 EUR plusa. Po drugi strani pa je še vedno odprtih mnogo pozicij, ki so trenutno v minusu ali pa kar globokem minusu (če bi jih v tem trenutku zaprli, bi bila celotne naložba vredna le še okrog 9.200 EUR!!!, vlagatelj pa je vložil kar 30.000 EUR). Res da bodo te pozicije morda ob zaprtju v boljšem položaju kot sedaj, ni pa nujno. Ob koncu članka je še navedena primerjava (citiram): To je tako, kot bi delničarji, ki so kupili delnice NKMB po 27 EUR, s katerimi pa se danes trguje okrog 0,6 EUR, menili, da še niso utrpeli nobene izgube, ker jih še niso prodali.
Iz navedenega se sklepa, da ne ustvarjajo cca 25% plusa letno, kakor so 'obljubljali'. Sicer tudi obljubljajo, da več kot 30% minusa ne morejo narediti, in sicer da garantirajo vračilo vsaj 70% vložka. Vendar tega v pogodbi menda ni mogoče najti. Pušnik iz Luxurisa odgovarja, da bi to jamstvo zagotovili z lastnimi sredstvi, v kolikor bi se res zgodil večji minus od 30%. Ampak: Osnovni kapital Luxorisa po zadnji dokapitalizaciji je 292.000 EUR, kar je po mnenju (nepristranskega?) finančnega analitika seveda premalo in si je težko predstavljati, kako bi pokril milijonsko škodo.
Moje osebno mnenje: jaz v ta produkt ne verjamem že od vsega začetka. Sem bil na sestanku, kjer so mi med drugim predstavili tudi ta produkt, vendar se po tehtnem premisleku za predvidenih 25% letno ob tveganju, ki ga prinaša forex, nisem bil pripravljen odreči zajetnemu znesku (min. okrog 15.000), čeprav so zatrjevali, da so v prvih mesecih (okrog pol leta) delali konstanten plus in da je bila večina pozicij zaključenih v plusu. Slednje očitno drži, vendar so kot kaže odprte pozicije 'v zelo slabem stanju'. Vlagatelj, ki se je obrnil na Moje finance, bi lahko v tem trenutku predčasno prekinil pogodbo in bi zato plačal nekaj provizije (okrog 5.000 EUR), a še vedno bi menda prejel 31.000 EUR. Jaz bi na njegovem mestu storil točno to, saj je možno, da bodo prvi poplačani (da ne bi bilo panike), kasnejši odstopniki pa seveda ne.
Seveda je možno, da bo ta produkt zares ustvarjal dobiček, vendar po mnenju finančnih analitikov trenutno ne kaže na to.
Kot sem že omenil, so mi pri Luxurisu (thorex) predstavili 2 njihova produkta. Ta, ki je v članku omenjen, obstaja od leta 2012 in očitno zares deluje tako, da ni dvoma, da se trguje na forexu, edini problem je, da kot kaže prikazujejo dobiček, v resnici ga pa ni oz. je celo znatna izguba. To sem ugotovil šele sedaj, ko sem prebral članek v Mojih financah. Če je temu res tako, sem očitno ravnal prav, da nisem pristopil. Menim, da bodo kmalu začeli zapirati pozicije z minusom, saj sicer ne bodo mogli več trgovati. In potem ne bo več tako rožnato. Pa tudi če čakajo s temi odprtimi pozicijami, obeti očitno niso dobri oz. se bo morala nasmehniti sreča.
Njihov drugi produkt (s sedežem v Novi Zelandiji), ki so mi ga predstavili, pa obstaja že cca. 7 let (mislim da od 2006). Pišem po spominu: ne gre za individualne račune in vlagatelj ne vidi, katere pozicije so odpirali in zapirali. Zagotavljajo, da je zadeva čista (donosi pa so okrog 50% letno!), ter da vlagatelji že od samega začetka dobivajo redno izplačila. Omenil sem, da je bilo podobno tudi pri nekaterih ponzi shemah, ki so redno izplačevale, dokler je bilo dovolj novih ovc (beri: dovolj novih vplačil), ko pa je bilo izplačil enkrat več kot vplačil, pa so zaključili. Omenili so, da so oni za razliko od teh preživeli leto 2008 in da to za njih ne velja. Vprašal sem jih, s čim mi lahko dokažejo, da to ne velja. Odgovor: ne moremo. Dali so mi vedeti, da poslujejo že dolga leta in da za razliko od drugih niso propadli in še vedno izplačujejo. Seveda se sliši prepričljivo, vendar sem zasledil tudi članek J. Ugovška v financah, kjer med drugim piše, citiram: "Sodeč po pisanju na forumu spletne strani
www.skladi.com, so pri nas še aktivne sheme, ki po lastnostih ustrezajo definiciji Ponzijeve sheme. Takšni sta Thorex in NFinvest (obe z uradnim sedežem na Novi Zelandiji, brez dovoljenja ATVP, ta je celo opozoril na sodelovanje z NFinvest), ki v nasprotju s prej omenjenimi ne obljubljajo tako velikih donosov. Kot kaže, so se odločili posnemati lani na 150 let zapora obsojenega ameriškega prevaranta Bernarda Madoffa, ki je v nasprotju s Ponzijem obljubljal manjše donose (od odstotka do dveh na mesec) in si tako zagotovil daljše delovanje sheme in tudi precej razkošno življenje."
Če so tiste sheme delovale 4 in več let, donosi (seveda izmišljeni) pa so bili 150% in več letno, potem je razumljivo, da je ta njihov novozelandski produkt (thorex) s približno 50% donosnostjo bolj vzdržljiv, saj je izplačil znatno manj. A kako dolgo še?
Tudi jaz sem enkrat nasedel (MAT projekt) in izgubil cca. 5.000 EUR. Ti ljudje iz Šenčurja (upravljajo thorex in Luxuris) bi me 4-5 let zatem skoraj prepričali, saj imajo za razliko od MAT-a vse nekoliko bolj transparentno, sploh ta njihov individualni račun (s čimer so začeli lani), vseeno sem tokrat ostal zvest svojemu načelu, da v kalnem ne bom več ribaril. In zato nisem pristopil. Kljub temu upam, da bo zadeva funkcionirala, ker v nasprotnem primeru bo spet na tisoče Slovencev ostalo brez... uf, raje ne pomislim. Res upam, da se motim. Ampak potem, ko sem prebral članek, ki sem ga prilimal povsem zgoraj, je bolj ali manj jasno, da je to bullshit.
GL!