LUŠT

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
No ima drugo vprašanje.
Kaj je paradižnik zelenjava ali sadje?
Bom kasneje povedal kaj jaz mislim, da je da se malo kregate okoli tega
evil.gif

Schime

Guru
22. nov 2008
1.992
775
113
Ne vem kako imate take probleme. Jaz sem letos nekajkrat kupil Lušta in je bil vedno dober. Že ko ga režeš lepo zadiši po paradižniku. Okus je pa tudi tak kot je treba. Je pa res, da gledam da je paradižnik lepo temno rdeč. Če je še bol na oranžno vleče ga pač ne vzamem, ker tak sigurno ni ok. Takega sem enkrat dobil (pač vzel 2 klaso), ko mi ga je pripeljal kolega direkt it prekmurja in se pozna, da ni še dozorel.
Bo pa upam, da kmalu kaj tudi doma za odtrgat.
smile-1.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Če bi dobro prebrali link od Lušta ki je prilepljen nekaj postov nazaj bi vam bilo jasno da je paradižnik res paradižnik vendar ga tudi v luštu pridelujejo več vrst ki se po okusu in še morda po čem med seboj razlikujejo, tudi sam sem mnenja da je Luštov paradižnik svojstvenega vonja in spominja na domačega je pa še vedno pridelan v rastlinjakih in se od domačega lahko skrije, je pa boljši kot uvožen brez vsakega okusa -

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

če pogledaš iz morfološkega vidika je sadje. Od cveta do nastanka plodu in plod inajo vse značilnosti sadja. iz tega vidika se ni kaj kregat. (Recimo kumara je tudi sadje po morfologiji)
Če pa gledamo iz smeri uporabe in namembnosti je pa zelenjava
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

Nimaš se kaj kregat, je sadje.

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

Se nimaš kaj kregat.

Botanično rastlin ne delimo na sadje in zelenjavo. Ta delitev je izključno kulinarična, glede na uporabo. Ali pa administrativna oz. zakonodajna.

Morfološko je pa paradižnik plod, oz sadež, ne pa sadje.

V slovenščini ti dve stvari namreč ločimo med seboj. Za razliko od angleščine, ki tako za sadje kot za plodove uporablja besedo fruit. In od tu vsa zmešnjava.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Citat:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

Se nimaš kaj kregat.

Botanično rastlin ne delimo na sadje in zelenjavo. Ta delitev je izključno kulinarična, glede na uporabo. Ali pa administrativna oz. zakonodajna.

V slovenščini ti dve stvari namreč ločimo med seboj. Za razliko od angleščine, ki tako za sadje kot za plodove uporablja besedo fruit. In od tu vsa zmešnjava.

Hvala

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Toliko o Luštu, o odnosu do delavcev, plačah, razmerah, izkoriščanju etc. pa raje ne bi. Zanje delavnika ni, delajo tako dolgo, kot jim zapovejo, plača pa ni večja. Planirati si zato ne moreš ničesar, plača 560€ pri 40+ stopinjah in nori vlažnosti, norme so izjemno visoke, sindikata delavcev nimajo, ker ga ne smejo meti, če ne dosegaš norme, delaš dlje toliko časa, dokler je ne dosežeš. Torej lahko za 8 urno in minimalno plačilo delaš po 10 ur dnevno. Če paradižnika ni in se slabo zori, je norma enaka in ni možnosti, da nabereš normo čez dan. Kaj sledi? Ostaneš dlje. Skratka treba se je zavedat, da za to, da mamo dober paradižnik, nekdo lepo trpi. Ampak služb ni in ljudje so prisiljeni delati takšna dela za jebenih 500€.

Hmm, če je tole res potem ne vidim zakaj bi kupoval njihov paradižnik in podpiral tako izkoriščanje. Res je pa je, da imajo sedaj vsaj službe ampak vseeno, slovensko gor ali dol to ni v redu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:Hmm, če je tole res potem ne vidim zakaj bi kupoval njihov paradižnik in podpiral tako izkoriščanje. Res je pa je, da imajo sedaj vsaj službe ampak vseeno, slovensko gor ali dol to ni v redu.
Točno tako. Kupuj španskega in italijanskega, kjer verjetno povsem pošteno plačajo Romune in šoferje, ki to pripeljejo tisoče km daleč.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Ja teden nazaj sem spet kupil Lušta, žal to ni več Lušt, kakršnega smo poznali lansko leto, skozi bolj je povsem brez okusa in skozi bolj podoben po okusu čateškemu, ki ima okus po umetnih gnojilih, žal sam sedaj iščem od starih branjevk natur, ker vse ostalo je revščina brez okusa, sem pripravljen več plačati za kvaliteto in okus, a Lušt to letos več ni , ŽAL
frown-1.gif
Ker ni bil to LUŠT... Sem naletel pri Jagru, da je bil v kišti od LUŠT-a nek holandski paradajz, ki so ga prodajali kot Lušt-a po ceni od Lušta. Pa Špar bi naj imel tudi neke take finte... Ko pa naletim na pravi LUŠT, pa je še vedno to tak paradajz kot mora bit.

V trgovini se je treba z nosom prepričat, če gre za Lušt ali nateg od trgovcev.

Žal, da bi bilo to res pa ni, Lušt je ratal žalost in brez vonja, in okusa...... Sedaj ko so osvojili trg in so že na policah, zgleda da mislijo, da sedaj ne rabijo več kvalitete ..... še zmeram je boljši od čateškega a ne veliko, oba sta pa zanič !

Če bo šlo tako naprej, bodo morali trgovci Luštovega dajati iz nnjihovih gajbic v bevtralne in skrivati oznake Lušt, da ga bo sploh še kdo kupil
frown-1.gif
Ko neletim v gajbici od Lušta na LUŠT, je še vedno tisti tapravi, ampak predpostavka je, da je v gajbici Lušt in ne holandec...
smirk-1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Uradno res spada med sadje...

Uradna razlaga

Citat:

Is a tomato a fruit or a vegetable?

The confusion about 'fruit' and 'vegetable' arises because of the differences in usage between scientists and cooks. Scientifically speaking, a tomato is definitely a fruit. True fruits are developed from the ovary in the base of the flower, and contain the seeds of the plant (though cultivated forms may be seedless). Blueberries, raspberries, and oranges are true fruits, and so are many kinds of nut. Some plants have a soft part which supports the seeds and is also called a 'fruit', though it is not developed from the ovary: the strawberry is an example.

As far as cooking is concerned, some things which are strictly fruits, such as tomatoes or bean pods, may be called 'vegetables' because they are used in savoury rather than sweet cooking. The term 'vegetable' is more generally used of other edible parts of plants, such as cabbage leaves, celery stalks, and potato tubers, which are not strictly the fruit of the plant from which they come. Occasionally the term 'fruit' may be used to refer to a part of a plant which is not a fruit, but which is used in sweet cooking: rhubarb, for example.

So, the answer to the question is that a tomato is technically the fruit of the tomato plant, but it's used as a vegetable in cooking.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

Nimaš se kaj kregat, je sadje.

Če je paradajz sadje, potem je kečup smuti?
grin1.gif

S to definicijo je Reaganova administracija v ZDA privarčevala ne vem koliko 10 miljonov dolarjev. Ker je bil zakon, da morajo šolarji dobit zelenjavo v obroku in so ketchup definirali kot zelenjavo
smile-1.gif

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
55
28
Citat:
Citat:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

Se nimaš kaj kregat.

Res se ni kaj kregat.

Uradno je paradajz sadje.

Kako si pa kdo kaj razlaga, je pa čisto vseeno.

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik Onslow pravi:
Citat:
Citat:
No ima drugo vprašanje.
evil.gif

Se nimaš kaj kregat.

Res se ni kaj kregat.

Uradno je paradajz sadje.

Kako si pa kdo kaj razlaga, je pa čisto vseeno.

Uradno? Kje to piše?

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Uradno res spada med sadje...

Uradna razlaga

Citat:

Is a tomato a fruit or a vegetable?

The confusion about 'fruit' and 'vegetable' arises because of the differences in usage between scientists and cooks. Scientifically speaking, a tomato is definitely a fruit. True fruits are developed from the ovary in the base of the flower, and contain the seeds of the plant (though cultivated forms may be seedless). Blueberries, raspberries, and oranges are true fruits, and so are many kinds of nut. Some plants have a soft part which supports the seeds and is also called a 'fruit', though it is not developed from the ovary: the strawberry is an example.

As far as cooking is concerned, some things which are strictly fruits, such as tomatoes or bean pods, may be called 'vegetables' because they are used in savoury rather than sweet cooking. The term 'vegetable' is more generally used of other edible parts of plants, such as cabbage leaves, celery stalks, and potato tubers, which are not strictly the fruit of the plant from which they come. Occasionally the term 'fruit' may be used to refer to a part of a plant which is not a fruit, but which is used in sweet cooking: rhubarb, for example.

So, the answer to the question is that a tomato is technically the fruit of the tomato plant, but it's used as a vegetable in cooking.

To je razlaga v angleščini.

Še enkrat. Slovenščina loči (oz. ima dve besedi) med sadjem in plodom. V angleščini imajo za oboje isto besedo.

Prevod zadnjega stavka bi se v slovenščini moral glasiti:

... paradižnik je tehnično (oz. morfološko) plod/sadež (in ne sadje) rastline paradižnika, ki se pri kuhanju uporablja kot zelenjava.

Tako, da ja, to je uradna razlaga za angleško govoreče. V slovenščini je pa popolnoma nepotrebna.