Evo kopiram odgovor znanca o Luštu.
Zadeva je taka. Sama pridelava, postopek, obiranje etc. je popolnoma enako, kot prejšnja leta. Obira se izključno rdeč paradižnik, zelo redko je dovoljen tudi zelo temno oranžen (če ima recimo grozd 3 popolnoma rdeče paradižnike in 1 temno oranžnega, se ga obere, ker če čakaš oranžnega, da dozori do konca, ostali trije zagnilijo). Kvaliteta ni nič drugačna, v bistvu je pri Luštu najpomembnejše dejstvo to, da je obran rdeč. Baje ob obiranju obran paradižnik preglejujejo v skladišču in če kdo ne bere ok, pobere oranžne etc, ga po zvočniku pokličejo v skladišče in povedo svoje. Je pa dobro, da se pred nakupom v trgovini res prepričate, da kupujete Lušta. Prodaja se namreč vrsta drugih sort v njihovih škatlah, nazadnje sem jo sicer videl lani v Šparu, kjer zagotovo ni bil lušt. Drugače paradajz raste v mešanici kokosovih vlaken in šote, po kapljičnem sistemu preko cevk in računalnika mu dovajajo toliko deževnice, kot jo potrebuje, nič več in nič manj. Deževnico zbirajo v ogromnem bazenu, proti boleznim se borijo z naravnimi predatorji (živalicami) in širokimi lepilnimi traki v katere se škodljive majhne žuželke prilepijo. Povpraševanje po Luštu je zelo veliko, baje izvažajo tudi v Litvo. Sorta paradižnika je že vsa leta enaka, razlika je le, da je vedno iz druge države. Bila je iz Avstrije, Madžarske in zdaj je iz Nizozemske, mogoče je tu vzrok drugačnega okusa? Ali pa mogoče vreme, ki še ne služi. Prava sezona namreč šele prihaja. Toliko o Luštu, o odnosu do delavcev, plačah, razmerah, izkoriščanju etc. pa raje ne bi. Zanje delavnika ni, delajo tako dolgo, kot jim zapovejo, plača pa ni večja. Planirati si zato ne moreš ničesar, plača 560€ pri 40+ stopinjah in nori vlažnosti, norme so izjemno visoke, sindikata delavcev nimajo, ker ga ne smejo meti, če ne dosegaš norme, delaš dlje toliko časa, dokler je ne dosežeš. Torej lahko za 8 urno in minimalno plačilo delaš po 10 ur dnevno. Če paradižnika ni in se slabo zori, je norma enaka in ni možnosti, da nabereš normo čez dan. Kaj sledi? Ostaneš dlje. Skratka treba se je zavedat, da za to, da mamo dober paradižnik, nekdo lepo trpi. Ampak služb ni in ljudje so prisiljeni delati takšna dela za jebenih 500€.