LUŠT

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.243
1.384
113
Kako je s tem paradajzom, se splača dati toliko več za slovenski pridelek?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Trenutno je še vedno precej boljši od španske in nizozemske plastike.
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.919
2.323
113
za šankom
isto raste na vodi kot nizozemski,je pa okus bolj izrazit,najbolje in tudi ceneje je it do kometa in od njega vzet,edini paradjaz ki sem ga kupil v štacuni pa da je bil tolk dobr kot iz babičinegav rta je bil na siciliji
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.136
660
113
pri nas, dokler ne bo na vrtu zrasel, se je izključno lušt. je pa sedaj, malo izgubil na okusu, ker je pač sezona, verjetno ga hitreje dol poberejo.
 
22. jul 2007
13.521
1.722
113
124
Tako je, ker je velika poraba ga poberejo prej in je posledično potem slabše dozorel in nima tako dobrega okusa kot bi ga lahko imel
tongue-1.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kar je neumnost brez primere. Namesto, da bi potem raje malo dvignili ceno in obdržali kvaliteto.
rolleyes-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.016
113
Pa misliš da metrosexualec ve, kaj je kvaliteta? Itak se, imo, največ proda v "mestih", podeželje ne kupuje toliko tega.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Tole dobil ravno danes na mejl. Da ne bo kdo zganjal pretirane romantike, ali pa podcenjeval delo in trud lokalcev....

 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.700
772
113
Žal lahko tudi sam potrdim, da je še lani bil ta paradajz res VAO, letos sem ga že nekajkrat kupil, pa je le BLEDA SENCA okusa, ki ga je imel predhodno, skratka, očitno so se pokvarili in jim gre počasi samo še za kvantiteto, kvaliteta pa je že postranskega pomena.
frown-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.243
1.384
113
Sem kontaktiral znanca glede tega Lušta, jih pozna kar nekaj, ki delajo/so delali tam in lahko s prve roke kaj pove. Verjetno odpiše že danes.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.016
113
Spomnim se tudi, da je bila lani višja cena...mogoče so na račun tega znižali kvaliteto...

Ampak slo potrošniku ne bo hudega, itak smo navajeni na plastiko...pomoje je bil luš preveč top shit za slovenijo, lahko bi v AT izvažali, tam bolj cenijo kvaliteto
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.243
1.384
113
Evo kopiram odgovor znanca o Luštu.

Zadeva je taka. Sama pridelava, postopek, obiranje etc. je popolnoma enako, kot prejšnja leta. Obira se izključno rdeč paradižnik, zelo redko je dovoljen tudi zelo temno oranžen (če ima recimo grozd 3 popolnoma rdeče paradižnike in 1 temno oranžnega, se ga obere, ker če čakaš oranžnega, da dozori do konca, ostali trije zagnilijo). Kvaliteta ni nič drugačna, v bistvu je pri Luštu najpomembnejše dejstvo to, da je obran rdeč. Baje ob obiranju obran paradižnik preglejujejo v skladišču in če kdo ne bere ok, pobere oranžne etc, ga po zvočniku pokličejo v skladišče in povedo svoje. Je pa dobro, da se pred nakupom v trgovini res prepričate, da kupujete Lušta. Prodaja se namreč vrsta drugih sort v njihovih škatlah, nazadnje sem jo sicer videl lani v Šparu, kjer zagotovo ni bil lušt. Drugače paradajz raste v mešanici kokosovih vlaken in šote, po kapljičnem sistemu preko cevk in računalnika mu dovajajo toliko deževnice, kot jo potrebuje, nič več in nič manj. Deževnico zbirajo v ogromnem bazenu, proti boleznim se borijo z naravnimi predatorji (živalicami) in širokimi lepilnimi traki v katere se škodljive majhne žuželke prilepijo. Povpraševanje po Luštu je zelo veliko, baje izvažajo tudi v Litvo. Sorta paradižnika je že vsa leta enaka, razlika je le, da je vedno iz druge države. Bila je iz Avstrije, Madžarske in zdaj je iz Nizozemske, mogoče je tu vzrok drugačnega okusa? Ali pa mogoče vreme, ki še ne služi. Prava sezona namreč šele prihaja. Toliko o Luštu, o odnosu do delavcev, plačah, razmerah, izkoriščanju etc. pa raje ne bi. Zanje delavnika ni, delajo tako dolgo, kot jim zapovejo, plača pa ni večja. Planirati si zato ne moreš ničesar, plača 560€ pri 40+ stopinjah in nori vlažnosti, norme so izjemno visoke, sindikata delavcev nimajo, ker ga ne smejo meti, če ne dosegaš norme, delaš dlje toliko časa, dokler je ne dosežeš. Torej lahko za 8 urno in minimalno plačilo delaš po 10 ur dnevno. Če paradižnika ni in se slabo zori, je norma enaka in ni možnosti, da nabereš normo čez dan. Kaj sledi? Ostaneš dlje. Skratka treba se je zavedat, da za to, da mamo dober paradižnik, nekdo lepo trpi. Ampak služb ni in ljudje so prisiljeni delati takšna dela za jebenih 500€.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.079
113
Če je pol res, je itak spet to "španski" paradaižnik po Slovensko. marš. Ga ne kupujemo, čakamo na svojega.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.016
113
Kaj nimamo nobene avtohtone vrste paradižnika oz semena, da kupujejo v tujini? Ali se jim gre za vsak cent, pa zato v tujini kupijo?
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj nimamo nobene avtohtone vrste paradižnika oz semena, da kupujejo v tujini? Ali se jim gre za vsak cent, pa zato v tujini kupijo?

avtohtone !?
ti veš od kod izhaja paradajz ?
pa veš kaj se prodaja v trgovinah oz kaj hoče povprečen potrošnik ?
podobno je z bananami. več ali manj 1 sorta
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.053
113
Razen tega rabiš nekaj, kar je "optimirano" za pridelavo v rastlinjaku in kar v zelo idealnih pogojih da najboljši pridelek.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.657
9.868
113
40
MB
ksz

pomoje bi vam moglo it par majstrov z alterja svetovat
evil.gif


kak dolgo je te lušt na trgu? 3 leta? bi reko da še optimizirajo procese ... sploh pa dosečt konsistenco pri 2 mio kg ...