Lokalni rekuperator

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.525
113
To je vse na nivoju hepa filtra v sesalcu - je za boljši občutek, ne bo odstranilo dimnih delcev iz zraka, ker je površina filtra premajhna. Skratka, če zrak zunaj smrdi recimo po dimu, bo notri podobno.

Američani to rešujejo z dodatnimi napravami za čiščenje zraka (oblike marsovčka, podoben malo boljšemu razvlaževalcu), ki imajo takole velik filter (Levoit je tudi sicer top šit firma):

fujtajksel

Pripravnik
4. sep 2014
170
5
18
Tele dodatne naprave uporabljajo tudi alergični Slovenci. Pomagajo tud ionizatorji, električno nabijejo prašne delce in se nalepijo na steno, dobiš na njej iz njih črn flek :) To menda dajejo tud v boljše split klime.

Sej tale opcijski filter izgleda "HEPA" in specificirajo da naj bi odstranil 75% PM10 (pri takih filtrih je sicer največje vprašanje kolk zraka gre mimo njega).

Kako pa je z dušenjem hrupa od zunaj?

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.525
113
V am. je to cela industrija (nekaj je pripomogla tudi korona, čeprav virusov seveda take škatle ne filtrirajo), Levoit sem linkal tudi zato, ker sem z osnovim modelom za 100 EUR sam zelo zadovoljen. Bil je tudi uvoznik v Slo, ne vem pa, če je še.

Glede hrupa pa nimam izkušenj, bojim se, da je že sam prezračevalec tako glasen, da preglasi morebiten hrup od zunaj :).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.179
3.640
113
Marlbor
Pri teh lokalnih rekuperatorjih bi jaz gledal, da imajo izpih zraka naravnost ven, ne pa pihajo po fasadi in vidim, da imajo ljudje konkretno umazane fasade okoli teh zračnikov.

• Všeč mi je
Reactions: tony

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.377
169
63
38
Pa imate občutek, da vam VL-50 zadosti "zasuče" zrak v spalnici? Je zjutraj kolikor toliko vredu zrak?

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.525
113
To enostavno preračunaš: ima toliko litrov pretoka na uro na najnižji stopnji, spalnica ima pa volumen toliko in toliko kubikov, 1 kubik je 1000 litrov zraka.

Je pa tako: to novodobno mešanje zraka je en konec biznisa (beri: nakladanja). Ja, saj je fajn, da se zrak menja (odstranjuje se VOCe, ki hlapijo iz pohištva in morda tudi cunj) in odstranjuje CO, ki ga izdihamo.

Ampak veliko bolj pomembno je, da iz prostora ventilator odstrani zrak poln vlage, ki jo ponoči izdihamo, sodobne bajte so pa zatesnjene na ful. Če je vlage preveč brez tega fašeš plesen. In če bo ventilator deloval pravilno, to enostavno izmeriš z merilcem vlage; kot tudi, če ventilator sploh rabiš (če je zjutraj že zdaj vlaga pod 50%, ventilatorja ne rabiš)...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.377
169
63
38
Do teh podatkov o pretokih sem glede na slabo izkušnjo zelo nezaupljiv. Tako da raje vprašam kako se zadeva obnese v realnih primerih. :)