Ljubljana - brezvezno mesto?

Izzi

Pripravnik
7. jan 2021
53
31
18
Spet bom jaz z bežnim razumevanjem debate - to se je včasih smatralo kot "funkcionalno zemljišče" in naj ne bi bilo formalno v lasti lastnikov stanovanj, ampak je bilo nekaj vmes, je pa bilo zagotovljeno ob nakupu stanovanja, da je v lasti bloka. Ko so se stvari začele spreminjati, pa je MOL poskrbela, da se je vpisala gor. Če si X let nazaj kupil stanovanje, verjetno nisi ves ta čas hodil vsak dan preverjat, a je še vedno vse isto kot včeraj. V prejšnjem sistemu je torej bilo to drugač rešeno, zdaj pa MOL tupi po svoje in ne popušča.

Iz prve roke vem, da je MOL prav tako na papirju lastnica celega kupa mini parcel, ki so v praksi razni koščki med pločnikom/cesto in hišami, zeleni pasovi ob cestah, ipd. Ljudje so to leta smatrali kot del svojega vrta/parcele/okolice hiše, ampak MOL to vztrajno odprodaja že nekaj let, ne da bi ljudje sploh vedeli. Mi smo imeli štalo, ker se je po takem postopku en bolj povezan gospod nasral kot lastnik parkingov od cele ulice. Smo potem imeli napol moledovanje napol izsiljevanje, da smo ga prepričali, da nam proda, seveda po 10x ceni. Tako da te hitro presenetijo s takšnimi fintami.
Ne vem, če je to povezano tudi s parkirišči, ampak recimo v večstanovanjski stavbi pri nas je bil MOL vpisan na par stanovanjih, kjer lastniki niso uredili zemljiške knjige. Ko so končno uredili stanje, se je MOL izbrisal in vpisal pravi lastnik. Kakor mi je bilo rečeno, etažna lastnina ne more biti brez lastnika, zato so ob vzpostavitvi deležev avtomatsko vpisovali MOL, kjer zadeve niso bile urejene.