LINUX????? WINDOWS ????

karamanica

Zelenc'
17. okt 2010
15
0
1
pozdravljeni.imam eno vprasanje.namrec kupil sem laptopa kateri ima namesen LINUX. sedaj me pa zanima kaksna je razlika med linuxom in windowsi (xp,vista,7,...karkoli) ali z linuxom se vedno lahko delam vse kot na windowsu ?? kaksne so razlike??? ali naj si rajse nalozim windowse?

Najlepsa hvala za pomoc in odgovore!!!
sprasujem se.gif

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Glede na to, da sprašuješ take osnove, si raje naloži Windowse.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.696
3.947
113
Ljubljana
hmpg.net
1. Delas lahko isto kot z Windowsi
2. Ce je Ubuntu, vztrajaj nekaj dni, mogoce ti bo vsec.
3. Ce bi se rad igral, potem zanemari tocki 1,2 in kupi Windowse.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Baje ima Linux eno fletno funkcijo, ki prepreči podvojevanje podvojevanje (potrojevanje, početerjenje) ločil, če se ti zatika tipkovnica.
evil.gif

Sorry, moral sem.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Če si znaš sam Windowse naložit, boš lahko tudi Linux uporabljal za razne pisarniške posle, filme in internet
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Za takega neukega uporabnika je linux najboljša rešitev. Ne moreš nič pokvarit, virusov ne fašeš, osnovne stvari pa delujejo enako. Sistem je zastonj, nadgradnje so zaston, vedno imaš zaščiten sistem.

Sam sem začel privat kapanijo za namestitev linuxa butastim uporabnikom, ki so me do sedaj vsakih 14 dni gnjavili da jim nekaj ne dela. Ko jim daš linux je bolje, ne znajo naredit nič več kot samo osnove in s tem tudi nič pokvarit, dela jim pa vse. Ko kaj novega rabijo jim poiščem ustrezen M$ nadomestek in samo povem kaj naj si namestijo iz software centra. Tudi igrice od tam so pogruntal ... (všeč jim je ker je vse tako enostavno, samo klikneš, počakaš in imaš)

Sicer pa lestvica priporočil OSjev gre zame tako:
- totalen [censored] ki bo to ostal -> linux, niti admin gesla mu ne daš
- rač. začetnik z željo po spoznavanju (se razvija) -> windows, dokler 3x ne sesuje računalnika
- računalniško pismen človek, ki ve zakaj uporablja računalnik -> linux, v kolikor kaj ne zadosti njegovim potrebam pač windows, velikokrat kot virtualc v linuxu
- igračar -> jasno windows, pa ne zato ker sodobne igre ne obstajajo tudi za linux (večina zadnje čase jih), ampak zato ker itak ne kupuje iger ampak jih vleče s torrentov, tam pa res ni iger za linux
- računalniški znalec in naprej -> ti sami odločajo kaj bodo uporabili, samo človeku ki ni probal vsaj 3h glavnih OSjev bi zapovedal da si za en mesec namesti še kaj drugega (pa enako velja za linuxaše in OSxarje, ne ciljam samo na M$ uporabnike)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Ja, me kličejo kolegi da jim dela računalnik počasi pa če lahko pogledam ...

Jasno na namizju toliko ikon, da jih vseh niti ne vidiš, polno neke šare. Kako je to prišlo sem? Uporabljaš vse to? Ne, to sem nekaj nameščal pa je potem kar dalo te ikone tja (jasno ko nameščaš razne "free" programe moraš kdaj tudi prebrat in par kjukic odstranit, ne pa da ti naloži 100in1 nepotreben dodatek).

Enako z browserjem, odpreš IE (ali pa FF) in v 15h vrsticah dodatkov (add-onov) in custom taskbarov komaj najdeš vrstico za vnos naslova!
stupid-1.gif

To da se AV programe namešča enega za drugim in tako jih teče 5 v ozadju (izvrstna zaščita) niti ne bom omenjal.

Meni to stopi na živec, sploh ker delam te stvari "zastonj" oz. ker smo kolegi. Tako sem en dan rekel NE, namestim ti lahko samo Ubuntu. Najprej sem to doma naredil pa je delovalo, sedaj pa sejem seme linuxa povsod! Prvi teden uporabe je par vprašanj, ampak potem je tega vedno manj. In sem presenečen ker folk je dejansko zadovoljen, kot sem omenil jim je všeč "software center" kjer nameščajo programe z enim klikom, pa vse je zastonj, pa nobenih add-onov ne dobiš vbrskalnik, pa dejansko dela po enem letu enako hitro. Tudi dizajn jim je všeč, pa še kaj bi lahko naštel ....

Linux je zakon, in to predvsem za neuke uporabnike!
cheer.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
827
113
zakaj pa npr. neukim uporabnikom preprosto ne zakleneš računalnika in pač nima admin gesla. za xp govorim. sej na linuxu tud potrebuješ geslo za nameščanje sw.

lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
zakaj pa npr. neukim uporabnikom preprosto ne zakleneš računalnika in pač nima admin gesla. za xp govorim. sej na linuxu tud potrebuješ geslo za nameščanje sw.

lp

Ker tega nočejo, kako bodo potem nameščali vso odpadno šaro in ostalo sranje?!

Tudi na linuxu jim dam admin geslo in ga uporabljajo, ampak pri nameščanju stvari iz uradnega repozitorija nesnage ne morejo dobit. Če bi šli pa kompajlat iz sourca je pa druga stvar, ampak tega itak en znajo pa tudi "žleht" kodo težko fašeš.

Tu niti ne zagovarjam načela da je nek OS apriori boljši oz. bolj varnejši - princip nameščanja novega programja je tisti ki loči linux od windowsev in je očitno toliko različen da na je končni efekt povsem drugačen!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tudi jaz ga moram pohvaliti - jaz sem Linuxas od ~1995 (Slackware 3.0 ? tam nekje), ampak se mi je vedno zdelo prevec "komplicirano" za bedake, ki ne veo niti kdaj si sami unicijo racunalnik (bi flegma pritisnili na gumb "razjebi mi vse", ce bi bil dovolj dobre barve). S temi novimi distribucijami bi res znalo biti dovolj dobro, sploh ce prej niso bili izpostavljeni Windowsom. Slednje zna biti najvecji problem ("v rokovniku imam napisano, da se na 'ALT+SPACE, 3x puscica dol, ENTER' zmanjsa okno" vrste ljudi).

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
KSZ

Sem popoln laik za Linux, pač situacija, zdaj pa me zanima, a gre da instaliram eno instalacijo Linuxa - verjetno ubuntu na nettop-a, kateri ima atom 330 noter. Imam ga za predvajalnik, vendar je problem, saj 1080 filmi ne gredo skozi - štekajo.

Kaj bi Linux vozil to kaj bolje? Playerji obstajajo za avi, mkv, mpeg,???

Hvala!

Lp,

jest5

Guru
18. avg 2007
26.122
-8.788
113
Če nimaš notri grafične, ki podpira strojno pospeševanje videa lepo pozabi na 1080p. Ne bo ti delalo, pa magari če daš DOS gor.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Tu je čisto odvisno. Ubuntu obstaja tudi v netbook verziji (spremenjen vmesnik), ampak pazi ker je ta verzija narejena na osnovi strojnega grafičnega pospeševanja. Če tvoja plaftorma nima solidnega GPUja zna delati še slabše kot sedaj, če pa ima soliden GPU (kar dvomim glede na omenjeni atom) pa zna delat precej hitro.

Za začetek poskusi pa boš videl kje si.

Sicer obstaja še bolj okrnjena verzija Ubuntuja imenovana Xubuntu, tole sam uporabljam na 5 let starem laptopu in predvaja HD brez problemov.

Glede predvajalnikov, Ubuntu pride v celoti z vsem kar rabiš in deluje vse out of the box. Rabil boš samo namestit "restricted formats", ker je podpora licenčnim formatom (mp3, flash, ...) v Ubuntuju izkjučena (skregano z logiko prostega programja). Če namestiš ta dodatek ti bodo delali vsi sodobni formati v Ubuntujevem predvajalniku (mislim da se imenuje Totem). Dodatek si sicer kot vse ostalo potegneš iz "software centra". Sam sicer uporablam VLC player ki je alfa in omega predvajalnikov.

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
523
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
no da dodam svoje mnenje....

Jaz sem se ubuntuja lotil cisto nakljucno, ker sem imel na novem laptopu poln organ W7 in iskanja legalne kopije..
evil.gif

Sedaj ga uporabljam cca pol leta in sam sem si naredil dual boot. Ne vem ce zazenem winse 2 mesecno.. pa se to zaradi itunsov(vem da ne bi rabil pa vseeno) in se ene malenkosti ki se je ne spomnim. V glavnem dela mega glede na dejstvo da je free. Zgonil se mi je samo enkrat.
Edini "tezava" ki jo vidim, je to da se mi po vsakem update "naredi" ena izbira vec pri bootanju in ne vem ce lahko to pobrisem? Kaksno mnenje?
Tudi sam sem ga ze nalozil ljudem tipa 1& 2 by utisevalec in imam dobre feedbacke.

Tudi starejsi laptop-i dleajo bistveno bolje kot na win$....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Po updejtu kernela (jedro -> osnova linuxa) ti ostanejo stari kerneli na voljo za bootanje. Mislim da ima ubuntu že vkljčueno orodje "computer janitor" ki ti odstrani nerabljene pakete - kolikor vem ti zna odstranit tudi stare kernele (ne vem sicer po kateri logiki, ampak ocitno brise po datumu zadnje uporabe tako da ti par novejših pusti).

Sicer pa če se spoznaš lahko tudi sam odstraniš nerabljene kernele s Synaptic package manegerjem (spet, poleg zadnjega pusti še ene dva za rezervo) in updejtaš grub (komanda "sudo update-grub").

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
če ne obvaldaš ne eno ne drugo, potem ostani na linuxu...

moj fotr je živ primer tega... zadovoljen linux user....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Citat:
Uporabnik pinKING pravi:
Hvala za info...

Bom malo pogledal ko pridem do kiste... ker imam ze 5 updateov...

Da bi jih pa kar tam pobrisal ven ko ga bootas pa raje ne?

Lp

Mislim da se tam ne da pobrisat, mogoče se motim! Tudi če pobrišeš ti bo ob naslednjem resetu GRUBa (boot loader) potegnilo spet vse kernele nazaj.

Kot sem prej omenil lahko "ročno" pobrišeš kernele v celoti, s tem da pazi da ne pobrišeš zadnjih. Najbolje da si najprej pogledaš kateri so zadnje trije in potem pobrišeš vse ostale! Kolikor vem se ob nadgradnji distribucije itak pobrišejo vsi stari kerneli, tako da če počakaš na naslednjo izdajo (ki bo kmalu če ne uporabljaš LTS, v aprilu pride 11.04) ti bo ob nadgradnji tudi malce ščistilo neuporabne pakete.

Aja, drugače razen da kerneli zasedajo malenkost prostora in da jih vidiš ob bootu, ni nobenega problema če jih imaš 100 tam!
grin1.gif