Linksys WRT54GL

Clancy

Majstr
20. avg 2007
833
399
63
Se strinjam glede TL-WR1043ND. Sam imam podobne izkušnje. V želji po večji stabilnosti in dometu, sem ga flešal z dd-wrt, vendar ni bilo nič bolje, zato sem ga hotel revertat nazaj na tovarniški FW in sem ga lepo zabrikal
evil.gif
. Tak da ta router ne priporočam. Stara serija TP-link routerjev je bila dosti boljša.

Sem pa sedaj nabavil Archerja C5 in lahko rečem, da je zelo hiter in stabilen. Domet pa ni dosti boljši. Mislim pa, da glede dometa od teh routerjev, ne moremo pričakovati ne vem kakšnih čudežev, saj imajo vsi zakonsko omejeno moč oddajanja. Ne vem kako to, ampak Mikrotik je tu izvzet, tako da lahko ima zelo močan signal. Ampak kako ga pravilno skonfigurirati, je pa spet druga pesem.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.969
3.625
113
Jaz imam kar v obeh 1043ND prilotane konektorje za serijski priklop, ker dosti menjujem firmware in ta dva sta najbolj dovzetna za sesutje. Se pa da praktično zmeraj popraviti.

Za Mikrotika je potrebno nekaj časa ja, a če imaš voljo je vsekakor odlična investicija. Moti me le, da še ne podpira IGMP snooping-a.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Citat:
Uporabnik Daniel pravi: Moti me le, da še ne podpira IGMP snooping-a.

Za kaj se pa to rabi?

IGMP snooping se uporablja za multicast promet, da se le ta na L2 nivoju ne širi po celotni broadcast domeni ampak samo do tistih hostov, ki so dejansko v multicast grupi. Konkretno, če imaš v istem omrežju IPTV na switchu, ki ne podpira IGMP snoopinga, bodo vse naprave dobivale mutlicast promet (TV stream) namesto samo televizije.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Citat:

Za kaj se pa to rabi?

IGMP snooping se uporablja za multicast promet, da se le ta na L2 nivoju ne širi po celotni broadcast domeni ampak samo do tistih hostov, ki so dejansko v multicast grupi. Konkretno, če imaš v istem omrežju IPTV na switchu, ki ne podpira IGMP snoopinga, bodo vse naprave dobivale mutlicast promet (TV stream) namesto samo televizije.

In koliko realne wifi hitrosti ti uspe iztisniti na npr. RB951G-2HnD? Kakšne nastavitve imaš za moč signala, da dosežeš največ? Govoriva pa o razumni razdalji, to je pokrivanje ene malo večje pisarne. Meni se T520 poveže na 130Mbits, po meritvah pa mi datoteko kopira z nekje 5MB (megabajtov)/s. A imajo ostali modeli (asus, tplink ali mikrotik) kaj več ali je to realnost?

Jernej

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.969
3.625
113
To je dokaj blizu realnosti. Sedaj sem malo potestiral in se mi poveže v stanovanju čez dve siporex steni na 270 do 300 Mbit, datoteko pa kopira tam nekje med 5 in 10 MB/s, kakor se mu zdi. Sem pa moral prej na računalniku iz katerega sem kopiral v nastavitvah mrežne kartice izklopiti "Large send offload v2", drugače še do 5 MB nisem prav prišel.

Saj če malo računaš se ti MB kar hitro razgubijo, 300 Mbps je 150 v vsako smer pa še malo slabega signala pa si takoj še ob polovico tega in si nekje na hitrostih, ki se realno dosegajo v praksi. Imam pa Mikrotik 2011 serijo.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Citat:

Za kaj se pa to rabi?

Aha, tnx. Če je to potrebno za IPTV, se da to tudi na mikrotiku ukrotit. Tukaj so ena navodila. Enkrat sem to že rešil, ker je nekdo hotel imeti T2 TV preko VLC na računalniku.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.969
3.625
113
IGMP Proxy ni isto kot IGMP Snooping. Tole deluje na T2 ja, ne deluje pa na Siolu, ker se TV pošilja čez ločen port ali čez ločen VLAN. To so vbistvu navodila kako sploh spraviti Multicast iz WAN porta, ker je privzeto blokiran. Pri Siolu pa že privzeto pride na LAN del routerja in povzroča težave po omrežju.

I

Izbrisan uporabnik 474

Za tako "hude" routerje (pol besed niti ne razumem) so malo nizke hitrosti na WiFi.

Imam dokaj "star" Linksys E3000, original FW in hitrosti na USB 2.0 portu preko WiFi dosegajo med 9 - 10 MB/s. Na GB sprejemnem mestu z USB 3.0 pa je preko WiFi šlo tudi do 20 MB/s. To je iz enega nadstropja v drugo, skozi armirano steno, d=30cm.

Se pa odločam o nadgraditvi - ali NAS ali router, ker bo treba home storage povečat. Po hiši imam Gigabitni razvod z gigabitnimi switchi. Ali kupit NAS + diske, kar ni poceni + tega moram datotek iz več eksternih diskov kopirat na te diske. Druga varianta je Lynksys WRT1900AC (na testih so hitrosti okrog 60 MBs/500Mbs) + usb HUB pa naštepat not trenutne diske... Vsekakor ceneje

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.969
3.625
113
Mikrotik načeloma ni namenjen taki domači uporabi, da bi na njega obesil kup domačih naprav in pričakoval ogromne Wireless hitrosti. Bolj domač je v Point to Point omrežjih kjer se uporabi še Nstream protokol, ki nudi nekoliko višje hitrosti prenosa in pa za uporabo v omrežjih, kjer je potrebno bolj napredno usmerjanje prometa in QOS.

E3000 je dual band in kolikor je meni znano so na 5 GHZ hitrosti že privzeto višje, torej ni nič čudnega, če dosegaš višje hitrosti kopiranja.

Vprašanje: Kaj je Gigabitno sprejemno mesto in WIFI obenem, kako si to mislil?

Drugače sedaj počasi tudi Mikrotik prehaja na hitrejši wireless (AC), a se to dogaja zelo počasi, ker kot že rečeno njihov primarni trg niso ravno povsem običajni domači uporabniki, ki bi imeli težave že z osnovno konfiguracijo Mikrotika.

Za NAS raje kupi namenski NAS, ker boš vsekakor bolj zadovoljen z uporabo kot če za to skrbi router + WRT1900 AC ni ravno poceni, dobiš za ta denar že kakšen Synology pa lahko daš notri tudi obstoječe diske.

I

Izbrisan uporabnik 474

Kolikor sem bral, je prenos podatkov odvisen od procesorske moči routerja. In pri E3000 je 10 MB/s praktično zgornja meja, kolikor je procesor sposoben premlet.

I

Izbrisan uporabnik 474

Pol stvari, ki si jih napisal, itak nisem razumel
redface-1.gif

Se zavedam, da sta poslovni in domači svet kar se omrežja tiče popolnoma druga svetova. Ampak mislim, da je tu govora o routerju za domačo uporabo. al sem kaj spregledal?

Zanimivost: na 5 GHz dosegam nižje hitrosti (6-7 MB/s) kot na 2.4 MB/s (9-10MB/s). Čeprav bi moralo bit obranto. Ne vem, ali je to probelm sprejmenga mesta ali routerja.

Glede razporeditve se nisem dobro izrazil. Imam 10/1 linijo. Iz modema gre signal najprej v router. Iz routerja pa gre nekaj povezav direktno na sprejemnike, nekaj pa gre na preostala dva switcha, ki sta v različnih prostorih. Povezava med vsemi je Gigabitna. Wifi uporabljam za telefon in tablico ter prenos datotek na disk, ki je priključen na MINIX (Android Media Player). Sicer ima Minix tudi ethernet port (sicer le 100Mbit), vendar program za menjavanje ozadij deluje samo, če je vključen Wifi. V bistvu pa mi je vseeno, ker so hitrosti enake tako na WiFi (10MB/s) kot na Ethernet portu (10 - 11 MB/s). Vse ostalo - PCji, TV, Home Automation, zunanji diski - vse to je na fiksni GB mreži

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.969
3.625
113
Saj Mikrotik je lahko tudi za domačo rabo, če ga veš nastaviti. Ni pa zato, da bi dosegal na brezžičnem omrežju 50 MB prenosa, v tem primeru je vsekakor boljša izbira WRT 1900 AC
smile-1.gif

To, da na 5 GHz dosegaš manjše hitrosti je lahko posledica prej omenjene armirane stene vmes, saj je signal na 5 GHz precej bolj občutljiv za ovire kot pa 2.4 GHz.

Drugače imam tudi sam na omrežju en kup naprav in sicer gre iz modema kabel za internet na Mikrotik, nato na Samknows router in potem dodatno še ločen kabel za IPTV iz modema v Samknows router (ki se v tem primeru obnaša kot stikalo in za nameček podpira še IGMP snooping), da lahko gledam IPTV na računalniku in dodatno IPTV in internet preko WDS povezave iz dostopne točke priklopljene na Samknows router pošiljam še k kolegu 3,5 km proč, ki je predaleč od centrale za kakršnekoli storitve. Na Samknows router je potem priklopljeno še Gigabitno stikalo in na njega še dve dostopni točki (na eni od njih je tudi kamera) potem pa še ena Wlan Slovenija točka (druga je pri kolegu, ki mu pošiljam IPTV), Raspberry PI in 2 računalnika.

Brezžično se na Mikrotik povezujeta 2 telefona, prenosnik in tiskalnik.

Vse skupaj pa je na 15/0,7 povezavi
smile-1.gif

Sedaj ko sem to spisal vidim, da imam omrežje kot pajkovo mrežo, se skorajda ne da zapisat kaj je kam priklopljeno, najbrž bi lažje narisal
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Kolikor sem bral, je prenos podatkov odvisen od procesorske moči routerja. In pri E3000 je 10 MB/s praktično zgornja meja, kolikor je procesor sposoben premlet.

Najbolj razširjen N standard je 300Mbit. Ponavadi so "izgube" polovične oz. celo večje, torej je realno nekje 150Mbit prenosa, prej 100Mbit (če pa imaš 100Mbit porte na routerju pa ti je že to omejitev).

Moraš pa imeti 40MHz kanal in 2x2 MIMO. Sicer ne bo nič iz "300Mbit" hitrosti.

ant

Pripravnik
Ali obstaja tudi kakšen enostaven tutorial za bridgat wrt54 tako, da se priklopi na neznamo wifi omrežje in ga ojača?

Nimam namreč lastnega omrežja, je pa v okolici šibko omrežje brez zaščite in bi se gor priklopil ter ojačal signal.

To bi bila trenutna situacija, dokler mi ne naredijo priklopa na omrežje.

p.s. aja imam dd-wrt gor

Hvala

Nazadnje urejeno: