LG Optimus L3

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
ima nameščen ingvarjev kruhek (Gingerbread) 2.3.6. Ker nisem vešč Androida, me zanima, kako naj napravi dopovem da naj aplikacije shranjuje na SD kartico (8 GB) in ne na interni pomnilnik (1GB) katerega hitro zmanjka...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hvala, ampak karkoli naredim mi noče prenesti na SD kartico, pač pa na spomin telefona (1GB). Pa menda nima ta stvar tako narejeno kot BB aparati, kjer je bila SD kartica samo za slike, glasbo, dokumente?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sem brskal po netu in ugotovil, da počne točno to. Sicer obstaja programje za to, vendar moraš narediti root OSa. Torej je mighty Android na koncu isti creep kot iOS, če hočeš kaj resnega narediti ga je potrebno odkleniti... Oz. slabše, iOS ti že privzeto shranjuje zadeve na zunanji spomin.
Škoda, da je sine na vsak način hotel imeti telefon z Androidom kot OSom...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Kako veliko kartico pa lahko dam v iNaprave, da mi bo že privzeto shranjeval na zunanji spomin...? Na mojem iPadu ne najdem niti reže za to...

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Od verzije 2.2 naprej lahko aplikacije ki so bolj požrešne kar se tiče prostora prestaviš na SD kartico. Greš pod aplikacije klikaš na programe in gledaš pri katerih ti ponudi možnost premakni na SD.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
iNaprave imajo od 256MB do 1GB pomnilnika in 8 do 64 GB zunanjega pomnilnika, kamor shranjuješ aplikacije, slike, dokumente. Androidi pa? V načelu 340 MB notranjega pomnilnika, za zunanjega moraš uporabiti SD kartico in zopet si omejen na 64GB. Nekateri aparati imajo celo notranji storage (1GB pa do 32GB, ampak to šele SIII), kjer lahko na SD kartolino samo multimedijo shranjuješ. Oz. Ga moraš krekat, da lahko na SD.
iNaprave ne rabiš krekat, da shranjuješ na vgrajen pomnilnik (ki je v globalu večji), verjamem pa da ko ga skrekaš lahko tudi na zunanjo SDkartico. Več pa ti povem, ko dobim čitalec kartic za iTablico (kateri me je koštal 1€ na eBayu)...

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Android nima veze s tem, kam se kaj shranjuje. To je bolj specifika telefona, ki ga imaš.
Tudi tukaj velja: za malo denarja, malo muzike ..

Galaxy S III ima naprimer 1 GB RAMA in 16/32/64 GB internega spomina.
Poleg tega pa lahko dodaš tudi do 64 GB MicroSD kartico.

Če je aplikacija napisana, kot je treba, jo lahko brez rootanja shraniš na zunanji pomnilnik,
če ima telefon 1 GB RAMa, pa niti ni potrebe za to.

In ne rabiš na eBayu nabavljati nobenih dodatnih adapterjev. V režo vtakneš MicroSD kartico in to je to.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
A bejž no bejž... Jaz se zavedam vseh omejitev in prednosti jablofonov in iOS, ampak kar pa počnejo(te) android fani bi pa pričakoval najmanj da mi speče palačinke ta telefon in OS na njemu...
Je pa isti krep kot moj prejšnji BB (pa verjamem da večina takih aparatov v tem rangu)... Imaš neskončni storage, uporaben je pa samo RAM...

Nazadnje urejeno:

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Kaj pa počnejo android fani takega, česar ne počnejo iFani?

Z verzijo ICS so postali android telefoni prav v redu in ne vem, v čem je iPhone boljši, ki palačink tudi ne zna spečt ..
Uporaben je ves storage, ne le RAM

Da bi posebej nabavljal nekakšne dodatne adapterje, da bi lahko uporabil MicroSD, pa zame ni sprejemljiva opcija niti pod razno ..

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nisem rekel da je boljši. In po pravici povedano, ob 32 GB internem pomnilniku SD navlake ne rabim niti pogrešam. Ampak ni point v tem. Point je v tem, da pri LGju jo pa imam, pa imam tudi internimstorage. Pa SD navlake ne morem uporabiti tako, kot je oglaševano. Oz. moram za ta namen root-at telefon (take complete control under phone), kar je podobno oz. ekvivalentno jailbreak-u na japkih.
S tem da se temu vsi android fani posmehujete.
Ampak again, point je v tem, da je omejevanje na način kot sem ga opisal zelo nesmiselno in podobno BB aparatom (ampak tam vsaj vemo zakaj je tako; zaradi varnost, proti kateri ne iOS ne android nimata za burek...) in zelo omejujoče...
In sem razočaran nad tem. Nič drugega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Konkretno kaj bi rad premaknil na SD kartico?

Ker razen default naloženih appov ki podpirajo sistem + nekaterih plačljivih appov + par zastonj aplikacij ki so jim avtorji iz nezanega razloga prepovedali opcijo kopiranja se da vse ostalo premikat tudi na SD (android 2.3.X).

Prvi appi so na internem spominu zaradi varnosti&stabilnosti samega sistema, druga skupina appov (plačljivi) so ponavadi lockani zaradi težjega "piratiziranja", zadnja skupina so pa muhe (neznanje) avtorjev ... skratka vse je čisto logično in deluje po tem ključu. Kar se ne da premikat na SD je narjeno z namenom, vse ostalo pa deluje.

Sicer pa ne vem kdo lahko zafila interni memory s temi appi ki se jih ne da premikat, ker povprečen app ima pod 1MB, velikost placa je pa na vseh napravah ki so trenuitno na trgu 1000x večja.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Nisem vedel, da sem android fan, glede na to, da si lastim Maca in iPada
smile-1.gif

Vendar Androidi tudi niso slabi ..

Zanimanje za BB pa kljub "superiornosti", kot kaže, vztrajno pada,
Upal bi si celo napovedati, da ga čez nekaj let ne bo več.

To gre skoraj tako, kot v Highlanderju: "There can be only one"

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
iNaprave imajo od 256MB do 1GB pomnilnika in 8 do 64 GB zunanjega pomnilnika, kamor shranjuješ aplikacije, slike, dokumente. Androidi pa? V načelu 340 MB notranjega pomnilnika, za zunanjega moraš uporabiti SD kartico in zopet si omejen na 64GB. Nekateri aparati imajo celo notranji storage (1GB pa do 32GB, ampak to šele SIII), kjer lahko na SD kartolino samo multimedijo shranjuješ. Oz. Ga moraš krekat, da lahko na SD.
iNaprave ne rabiš krekat, da shranjuješ na vgrajen pomnilnik (ki je v globalu večji), verjamem pa da ko ga skrekaš lahko tudi na zunanjo SDkartico. Več pa ti povem, ko dobim čitalec kartic za iTablico (kateri me je koštal 1€ na eBayu)...

Ne bluzi, že Galaxy S1 je imel 512MB RAM-a, okoli 1GB prostora za aplikacije in od tega je ostalo še nekaj več kot 6GB vgrajenega prostora + spominska kartica, ki si jo vtaknil noter. Je pa res da je bil takrat Samsung edini, ki je delala take telefone. HTC itd. so vsi imeli okoli 200MB prostora namenjenega aplikacijam.

Kot pa je že nekdo pred mano omenil, če je aplikacija napisana tako kot mora biti ti tudi sistem ponudi da jo lahko normalno premakneš na zunanji pomnilnik brez bilokakšnega čaranja ali rootanja.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Da nehamo. NE moreš nobene aplikacije premakniti na SD brez da rootaš aparat. Pika. Aplikacija se na drugačnem telefonu (ista) b.p. preseli na SD.
Sem mislil, da je to vseeno bolj generalno rešeno na nivoju OSa, ne pa odvisno od aparata do aparata. To je point.
In jasno mi je, da aplikacije potrebujejo spomin za delovanje ter prostor, kjer so shranjene.
To ti je isto kot pri PCju, kjer imaš delovni pomnilnik za izvajanje aplikacij in majhen vgrajen disk za shranjevanje. Dodaš lahko pa še večji disk, a glej ga zlomka, nanj ne moreš shranjevati aplikacij. Samo slikice, glasbo, video, dokumente...
Itak je aparat prišel ceneje kot igralna konzola, igrice tečejo na njemu, sine je zadovoljen konec koncev... Tudi resolucija zaslona ga še ne moti. Edino še sajt za "kupit" programe moram najti...
BTW, če si na PCju potegnem nek program za dotični telefon (iz Google play), kako ga spravim na aparat in namestim?

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Kupljen program iz play stora se namesti na telefon samodejno, ko je ta povezan na splet (bodisi Wifi bodisi mobilni internet), pogoj je le da je na telefonu vnešen tisti google account s katerim je bila aplikacija kupljena na play store.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Aplikacije brez problema prestaviš na SD brez da bi moral root-at telefon.
Imam LG O2X in premikam vse aplikacije,ki sem jih sam naložil brez problema na SD brez kakšne dodatne apk.
Da bi pa premikal aplikacije,ki so zapečene v romu pa moraš rootat telefon.
Se pravi kar boš naložil iz google play boš lahko v 95% premaknil na zunanjo SD in sicer:

Aplikacije/Nastavitve/Aplikacije/upravljanje z aplikacijami in ko boš stisnil na določeno aplikacijo se ti bo pojavil gumb premakni na SD.

Za slike iz fotoaparata pa odpreš fotoaparat in greš pod nastavitve in tam označiš kam naj ti shranjuje slike (privzeto je nastavljeno na notranjo SD)

p.s.
Za naložit aplikacije na telefon,ki si jih prenesel na PC narediš sledeče:

apk daš na telefon potem pa greš preko polaris office poiskat apk na SD in inštaliraš.
Lahko pa si preneseš iz google play tudi zastonjsko verzijo astro manager in greš preko njega na SD poiskat apk ki bi ga rad naložil.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hvala. Ampak glede SD sem za optimus L3 (E400) ugotovil da out of the box tega ne zna. Ima 1 GB interne memorije in to je to... Sem pol nedelje forume prebiral in worarounde... Tako da, če bi hotel navigacijske karte na SD premaknit ga moram rootat.

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Mislim da ne bo držalo. Navigacijski programi ustvarijo svojo mapo na SD kartii, v katero se potrem shranjujejo mape ipd. Sam program (glavnina) res čepi v glavnem spominu telefona, ostale stvari, ki so lahko velike po par 100MB pa so na SD kartici.

Do zdaj je bilo še na vseh mojih android telefonih tako. Tudi na HTC Desire, ki je imel samo 300MB svojega spomina, pa sem še vedno imel mape za cel balkan naložene
wink-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Lej, nisem probal, povzel sem po forumu. Saj, če imaš samo RAM potem he storage type 2 ponavadi SD kartica. Tu pa je interni pomnilnik...
Hmmm, sem dobil idejo...
cool-1.gif