Očitno jih je še premalo! Se nebi spuščal v demografijo, ampak kmalu ne bo več problem samo v sadovnjakih, vrtovih in vinogradih (in penzionerji ne bodo pomagali ker bodo kaj več zaslužili ampak ker bodo morali če bodo hoteli preživet).
Letos je v evropo prišlo 92% manj beguncev kot l. 15 in skoraj 100% manj kot lani.
l.2015 - milijon, lani v osmih mesecih 130 000, letos 70 000. Sedaj pa preletimo janezove medije...
Ja, delam nekaj tudi v kmetijstvu. In sem že natrgal 1000 kg grozdja v enem dnevu, da bi dobil v članku obljubljenih 70 € na dan.V kmetijstvu ki plača 3 eur na uro (ko pač plača, brez zavarovanja in prispevkov, razen nezgodnega oz. zavarovanja odgovornosti) in kjer je delo po 12 ur na dan, ker je pač sezonsko. Izvoli; s svojim obilnim znanjem si lahko vzgled ....
V kmetijstvu nima nihce €3 na uro. Delo je drago, strojne usluge se bolj. Ne vem, kje si prisel na €3.Če sem hotel kaj smiselnega povedati? Ja, da serješ klamfe (ker si delal v kmetijstvu veš kaj to pomeni). Pa še ene par tebi podobnih. Če si ti dobil 70 eur v enem dnevu dela si imel prekleto srečo. Večina te sreče nima. In ne govorim o beguncih/migrantih in podobnih. Govorim o domačih delavcih.
Sicer sem večinoma tiho, ampak pametnjakoviči tvojega kova mi pa potegnete živc. Na idiote se niti ne oglašam, ampak takile ki se imate za pametne pa boste deležni moje pozornost (brez skrbi, me že mineva ). Zadnje čase sem pač spet občutljivejši na pametnjakoviče...
Tako ja.Zadnjič mi je en znanec rekel, da rabi traktorista v vinogradu. In mu je en rekel da pride za 15€/h. Traktor in stroji so od znanca.
Težko je, če začneš nekaj komentirati, brez da bi prebral in razumel o čem se gre. Utiševalec je linkal članek o pomanjkanju domačih delavec in plačilu do 70 € na dan. Ampak ne gre za plačilo na uro, temveč si plačan po kg grozdja, ki ga nabereš. Določene sorte se da nabrati 1000 kg v enem dnevu in dobiš teh obljubljenih 70 €. Meni je to že šlo v domačem vinogradu. Ne dvomim pa, da tisti, ki ni letno po en teden na trgatvi nima nobenih možnosti, da mu to uspe in bo dobil krepko manj.Če sem hotel kaj smiselnega povedati? Ja, da serješ klamfe (ker si delal v kmetijstvu veš kaj to pomeni). Pa še ene par tebi podobnih. Če si ti dobil 70 eur v enem dnevu dela si imel prekleto srečo. Večina te sreče nima. In ne govorim o beguncih/migrantih in podobnih. Govorim o domačih delavcih.
V kmetijstvu nima nihce €3 na uro. Delo je drago, strojne usluge se bolj. Ne vem, kje si prisel na €3.
Sem mislil za doma, da bi kdo drug delal, torej oranje 1 ha, ca. 1.5 ure z mojo str.opremo in nafto in sem racunal €10/h, da dobi clovek.
Za 3 pa ne vem, kaksna dela se opravljajo.
auč. Me zanima, če bo opravičilo in popravek.Pa še malo zavajanja iz strani RTV SLO, nacionalni dnevnik.
Če pogledaš statistiko zgoraj tale graf ne drži!
Tole je bil podatek o teh ki so utonili v sredozemskem morju
Uradni vir pravi da je letos PODATKI utonilo :
2018; 1642 ljudi od 77359 kar je vsak 47 in ne vsak 18 migrant ki je prišel preko morja
2017; 3139 ljudi od 172301 kar je vsak 54
2016; 5096 ljudi od 362753 kar je vsak 71
Torej RTV ponovno zavaja
In če bi bilo treba, bi delal?Serješ in se vlečeš ven. Citiral si drugega pametnjakoviča, pisal pa o čisto nečem drugem. Jaz sem se obregnil ob tvoje pametovanje. Radgonskih goric nisem nikjer omenjal in če oni plačujejo pošteno, vsaka čast. Ti si pisal o čisto nečem drugem. Ne se vlečt iz lastnega gnoja preko mene...
In ne, jaz se ne grem nekončnega prepisovanja s teboj, tako da sva zaenkrat končala. Do naslednič seveda...
Aja, pa v vednost vsem; tole o treh evrih ne pišem na pamet. Vem kako tečejo stvari in je to informacija iz druge roke (od kolegice). Meni na srečo ni treba delati za tak denar!
In če bi bilo treba, bi delal?
Vprašanje je bilo če bi delal za tak denar. Vidim, da bi.Vprašnje je narobe zastavljeno. Delam že zdaj.
Če bi delal za tak denar, če bi bil ogrožen in bi bil to edini prihodek za preživetje? Ja, bi.
Ampak take sitacije (mislim, da se sploh dela za tak denar) se ne bi smele pojaviti sredi civiliziranega sveta. Al pa je samo"civiliziran" svet?
Nehajta smetit z delom na kmetih.......odprita novo temo.