Letos bom pa kar zimske zvozil

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
do bridkega konca...če mi ne bo vmes dopizdilo guganje
rolleyes-1.gif

Stare so 5 let pa majo še 5 mm profila...kam pa pridemo če bi kar take stran metali
smile-1.gif

Jeseni pa nove zimske
zmaga.gif
no tak je plan.

V bistvu mi malo financminister investicije blokira
redface-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Po pameti in bo. Pazi na dez, 4mm je spodnja meja ze za letne gume kjer postane na dezju precej slabse vozna, zimska pa se toliko bolj saj imajo ponavadi manj odvajalnih kanalov.
Sicer pa zime kakrsne imamo, po cestah kjer se vozim jih moram imeti gor od oktobra, vcasih ze septembra, do konca aprila, kar znese v povprecju vec kot 7 mesecev. V prihodnje, ko zvozim zimske bom tudi sam na dve leti menjal en komplet zimskih in pika.

Si preizkusil kaksno celoletno? Mene malce daje, da bi zaradi relativno ugodne cene nabavil Kleber Quadraxer ali celo Sava Adapto. Po lanskoletnih testih Autobilda.de niso tako slaba izbira, kjer so se sprasevali ali je ekonomsko upravicen taksen nakup, ce zivis na celinski Nemciji kjer je povprecna letna temperatura 11C, podobno kot v LJ naprimer.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Močno odsvetujem.
Lani sem mal predolgo čakal za menjavo. Z zimskimi sem vozil še poznega maja. Dež na cesti, desni ovinek (normalna hitrost), me je zaneslo na nasprotni vozni pas. Na srečo je bila cesta prazna.
Zadnja stvar varčevanje z pri gumah.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Jaz sem pa danes dal nazaj gor letne, zimske pa počivat.
cheer.gif
Za zimske, vožene celo leto pa se mi zdi da dost slabše primejo, predvsem v dežju.

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
sem tudi sam v tej smeri razmišljal, ker zimske imam 4 sezone in so kr nekaj... za drugo leto ne bodo več. Vendar jih imam na jeklenih platiščih, pa bi vseeno rad dal gor alu
smile-1.gif

Letne pa so tudi bolj pri koncu. Načeloma po pravilih je še dovolj profila, samo v dežju pa to ni več to.

Imam pa v prtljažniku rezervo, popolnoma novo Continental 205/xx/xx. A je to še uporabno, glede na to, da je stara 5 let? Če mi recimo uspe dobit še eno enako da dam na pogonska kolesa "svež" komplet?

Avto je plan letos zamenjati, zato mi ne dišjo stroški
redface-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.057
5.657
113
A ni zakonsko da gum starejših od 5 let ne sme bit na vozilu
sprasujem se.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Benady: a žena si pa lahko vsak mesec kupuje šminko in cunje ti pa lastno življenje in življenja drugih riskiraš?

SI NORMALEN?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
A ni zakonsko da gum starejših od 5 let ne sme bit na vozilu
sprasujem se.gif

Kje si pa to slišal?

Če bi bilo tako potem bi pol slovenije vozilo neizpravna vozila!
evil.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.057
5.657
113
Nevem slišu sm od enga...zato sprašujem da razjasnimo!
smile-1.gif

BTW....kje ste snemal reportažo od bele dieselske impreze XV
sprasujem se.gif
Lepi kraji!

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.747
5.902
113
Kakšna je po vaše še zadnja normalna milimetraža letnih gum? Moje so 5 let stare in imajo še 4mm. Sicer grem ob prvem dežju malo na teste, da malo sprobam z pretiravanjem skozi ovinke, no tak malo z občutkom, da vidim kolko še primejo. Samo vseeono mislim da bo letos čas za nakup novih. Aja pa dimenzija je 205 55 16.

sass

Guru
1. sep 2007
5.212
851
113
ksz
enkrat mi je nekdo rekel, da namesto novega kompleta 4 gum vsake recimo 4 leta kupi 2 novi gumi vsake 2 leti in jih da na prednja kolesa, obstoječe 2 leti stare gume pa da na zadnja kolesa. tako ima stalno na pogonskih kolesih relativno nove gume. kako je vače mnenje o tem, je to smiselno, neumno, ..?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Tudi meni je žal, da sem dal gor praktiæno nove letne gume.....zimske so bile tihe, udobne, fajn držale ( Conti TS 830 ) , sedaj imam pa colo večje Turanzo....jajca glasna !

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
se pravi vozil se boš okoli na gumah ki imajo sredi poletja duplo zavorno pot, v mokrem pa si ko na drsalkah? bravo, genialno si to pogruntal
zmaga.gif

bog mi pomagaj s kakimi možganskimi bolniki si jaz cesto delim. samo še z peciklom se bom okrog vozil
bonk.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Benady: a žena si pa lahko vsak mesec kupuje šminko in cunje ti pa lastno življenje in življenja drugih riskiraš?

SI NORMALEN?

Definiraj NORMALEN
evil.gif

Resno, malo poglej na cemu vse se folk okoli kotali...ce so vse 4 gume iste znamke je ze tombola.

Pa tele zimske so sigurno boljse kot kake cungalunga linglong.

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.291
357
83
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
bog mi pomagaj s kakimi možganskimi bolniki si jaz cesto delim. samo še z peciklom se bom okrog vozil
bonk.gif
In to vsako leto ena in ista vprašanja... Pa nexen, pa nankang in podoben plastičen šit dajejo gor na nove passate in A6 (še sreča, da se napisa na gumi od daleč ne vidi
bonk.gif
), men se pa smejijo, če sem fuknjen, ko menjam gume premium znamk na dve leti ne glede na obrabljenost...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Kakšna je po vaše še zadnja normalna milimetraža letnih gum? Moje so 5 let stare in imajo še 4mm.

Po pravici povedano profila več od 2mm ne rabiš!
evil.gif
Sam sem lani znucal Continetalke do "zakonske" meje (1.6) pa so odlično držale na mokrem. Jasno je pa da guma večje količine vode ne izpodriva in jo vzdine, tako da če voziš veliko pa AC je bolje imeti malce več profila. Za naše lokalne ceste ki je samajama je pa dovolj 2mm, seveda moraš poznat cesto in ne vozit po kolesnicah kjer je 3cm vode!

Starost je pa kritična, sam opazim razliko med novo (1. sezona) in pa staro gumo (2. sezona), je pa tudi res da se guma trša vsako sezono manj, torej je absolutno gledano guma stara 5 let skoraj enaka tisti stari 10 let, naveč razlike pa je v prvem letu!
wink-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

moja mati ima...pazite to...letne gume Conti DOT02 ( prvi komplet, ki je prišel z avtom ) profila dobrih 5mm. Z njimi naredila že 45k kilometrov. Sem se peljal z avtom resda po suhi cesti in SHOOT ME, avto se pelje normalno. Cvililo ni, ASR se ni vklapljal...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Mene bolj kot ljudje, ki vozijo nankang gume, skrbijo na cesti ljudje, ki ne cutijo razlike med 4mm in novo gumo z 8mm profila. In ce en tak pravi, da guma s profilom 2mm na vodi drzi isto kot nova guma je krog sklenjen. LOL

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
DOT pomeni department of transportation (lahko se vozis z njo legalno po US of A) in nima veze z oznako o starosti gume. Cesar pri nas v nobeni avtoreviji se niso pogruntali.
priden.gif