letne pnevmatike

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
živjo

moral bom kupit letne pnevmatike. mere 195/45/16, nek srednji razred....pa da bi zdržale vsaj 3 sezone ob zmerni vožnji bre norčij.

kaj priporočate?

LP

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
koliko kilometrov pa naj bi prevozil v eni sezoni?
Če boš kupil kvalitetne gume, bodo mehkejše in se bodo boljše obnesle pri zaviranju, v ovinkih, na mokri cesti, ... posledično bodo manj zdržale vendar bodo v svoji življenski dobi zelo dobro služile vozniku
če pa želiš gume, ki se manj obrabijo, so malce trše, in posledično manj dajo od sebe - to ne pomeni, da niso dobre
Ti pojdi k vulkanizerju, pa ti bo svetoval - če ponuja več različnih znamk, potem ne bo pristranski in ti bo pošteno svetoval.
Pa zdej jih kupi, bi morale biti cenejše kot pa 15. marca.
smile-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če boš kupil znano ime ne boš vstrelil mimo, samo neznanih imen se izogibaj pa bo vse ok, ker pri taki dimenziji nobena poštena firma ne da sranja na trg.

Imaš pa Hankook, Falken, Semperit za okoli 70€, za 85€ pa dobiš že kaj takega, kar bo omogočalo ''norčije'': Continental, Goodyear, Dunlop... Sam ti priporočam teh 85€ na gumo, ker tudi če ne delaš vragolij, se je vseeno treba kdaj ustavit pred peščem ali srno.

Edit: gledam teste in so Falken v 2007 pogrnile kot zadnje.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glede na moje izkušnje Michelinke res najbolj dolgo zdržijo, je pa cena ohoho (pri tej dimenziji 100-140€, odvisno od modela).

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
koliko kilometrov pa naj bi prevozil v eni sezoni?
Če boš kupil kvalitetne gume, bodo mehkejše in se bodo boljše obnesle pri zaviranju, v ovinkih, na mokri cesti, ... posledično bodo manj zdržale vendar bodo v svoji življenski dobi zelo dobro služile vozniku
če pa želiš gume, ki se manj obrabijo, so malce trše, in posledično manj dajo od sebe - to ne pomeni, da niso dobre
Ti pojdi k vulkanizerju, pa ti bo svetoval - če ponuja več različnih znamk, potem ne bo pristranski in ti bo pošteno svetoval.
Pa zdej jih kupi, bi morale biti cenejše kot pa 15. marca.
smile-1.gif

tako enostavno pa ravno ni da mehkejse zdrzijo malo, trse pa vec. Obraba je predvsem povezana z kvaliteto zmesi gume, boljse imajo precej silice zaradi tega so mehke in zdrzijo veliko kilometrov, vendar so zaradi tega drazje.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Trde ali ne, na cesti se odlično držijo. Kar tako sigurno niso največji gumar na svetu. Ni mi težko dat več in jih kupit, čeprav sem že 2x prodal komplet z avtom vred, mi je bilo prav žal, da nisem dal nekih cenejših gum gor ob prodaji
tongue-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Dolgo zdržijo zato, ker postanejo takoj trde.

Michelin ima najboljse razmeje med oprijemom in obrabo, vendar nazalost precej visoko nabavno ceno.So pa kot proizvajalec precej pred konkurenco.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
ksz...

Sam imam letne gume dunlop sp fast response pa moram reči, da so fenomenalne. Če bi se še enkrat odločal katere gume vzeti bi definitivno izbral te dunlopke.
Kako je z obrabo ne vem, bom videl kaj bodo prinesli prevoženi kilometri.
smile-1.gif

Aja, pa poraba goriva je višja kot pri "ostalih" gumah.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Yes yes...mam dost mišelina trenutno doma in kot zimska jajca nikakor ne blestijo, sploh za ta dnar.

Res je pa da niso neka radirka.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pišeš to za zimske ali letne? Letne Michelinke so na testih že tradicionalno s slabšo skupno oceno zaradi lastnosti na mokrem, na suhem pa velikokrat najboljša ocena + najnižja poraba.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Z zimskimi nisem zadovoljen.

Alpin PA3 pa še en podoben model,katerga niti ne vem na pamet.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Pišeš to za zimske ali letne? Letne Michelinke so na testih že tradicionalno s slabšo skupno oceno zaradi lastnosti na mokrem, na suhem pa velikokrat najboljša ocena + najnižja poraba.

Res je. Michenlin držijo zelo dolgo, ampak jih v dežju in spolzkem nikakor ne moreš primerjati z Bridgsotone Turanzo, da o kakšni Potenzi ne govorimo. Vsaj moje izkušnje so take.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zimskih mišelink pa še nisem imel, ampak kolikor sem gledal po testih so vedno med zmagovalnimi. No, skoraj bolj verjamem uporabnikom kot testom, ki so bolj ali manj pristranski.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Koliko pa Potenza in Turanza zdržita? Mogoče pa bo treba kaj drugega sprobat naslednje leto, za letos so mišelinke še čisto ok (5mm).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.001
10.752
113
kod Džej-Zija
Kolega je imel ene Alpin. Prvo sezono so bile menda odlične, drugo pa zanič. Jih je takoj menjal in nikoli več montiral zimskih michelink.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz jih tudi ne bom več, tudi letnih ne mislim... ne vem komu to sploh prodajajo, če je vsak Toyo, Pirelli za pol cene boljši.

Bridgestone/kontinental sta dobri dragi gumi, pa še to ne vsi modeli....tudi Turanza se mi zdi veliko slabša kot Potezna, pa glede na konkretno razliko ni turanza takoooo bolj tiha, udobna ipd. kot naj bi bla.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.044
3.562
113
41
Lj
Moje Toyo letne se še kr fajn držijo, kupu sem jih maja in jih mam še zmer gor (fight the law !). Uglavnem za po snegu niso to je jasno ker enostavno zgubijo oprijem prehitr, ampak na suhem/mokrem pa so super, tud v nizkih temperaturah. So pa 195/50/R15.