Letne gume

zakon

Guru
16. maj 2008
8.815
842
113
toti Maribor
Ker smo že pri letnih gumah imam eno vprašanje. Serijsko imam gume 185/60/15. V homologaciji, pa imam napisano, da imam lahko poleg teh še 215/45/16 in 215/40/17. Mene, pa sedaj zanima ali imam lahko gori 205/55/15 brez ponovne homologacije. V Tyre calculatorju, je najboljši približek in sicer odstopa za 0.5%.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.815
842
113
toti Maribor
Citat:
Uporabnik jello pravi:
lahko imaš. smeš pa ne.

Zakaj, pa ne
sprasujem se.gif
Saj če imam lahko širino 215, zakaj ne bi smel imeti potem samo 205. Odstopanja so zelo minimalna. Pri hitrosti 100km/h je dejanska hitrost 100.32

205/55 R15 606 mm 1904 mm 0.32 % 100.32 5.5x15 to 7x15
185/60 R15 604 mm 1898 mm 0.00 % 100.00 5x15 to 6.5x15

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Na tehničnem ter policijo, če oziroma ko preveri ne zanima tvoja odstopanja, ampak kaj je v homologaciji...

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Kaj pa če bi ti geslo iz tvojega podpisa najprej pri sebi uporabil? Al si tudi za to pretrd? verjetno se samo norca delaš? Lahko imaš gor tudi 500/0,03 gume (tyre calc ti bo napisal da so odstopanja minimalna oziroma jih ni). Dokler te ne ustavi en tečen s slabim dnevom in te pošlje na LPP. Verjetnost je sicer zelo majhna, ampak ti sprašuješ če lahko. Ne, dimenzije, ki ni homologirana uradno ne smeš nataknit. To je bilo nekako tudi mišljeno kot smisel te omejitve. Sicer bi se homologiral obseg gume, ne pa dimenzija.

Ja? Bo?

Če si pa đek pa natakneš neko eksotiko in greš delat pyzdarije po cesti in upaš da te ustavijo. Prej ali slej se bo nekdo vtaknil v gume (sploh če so pol metra preširoke in jih ene 10 cm gleda izpod blatnikov). Ko te ustavijo pa jim na tablici (ki si jo naročil na ebayu za 0 EUR in ki malo še smrdi ker se ti je prodajalec usral v paket) odpreš tyre calc, ki kaže da je obseg isti. Sicer so formulce v excelu malo stjunane zato da kaže isto, ampak kaj pa policaj ve kaj je excel.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.815
842
113
toti Maribor
Pa kaj je z vami ljudje
sprasujem se.gif
Včasih je veljalo, da guma ne sme gledati izpod blatnika. Če imam homolgirani širino 215/45/16 se sprašujem zakaj ne bi smel imeti gum 205/55/15. Še vedno je širina za 10mm ožja od homologirane.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.815
842
113
toti Maribor
Potem, pa nipiši lepo tako, da jo lahko imaš pod pogojem, da jo homologiraš. Za primer, pri prejšnem avtu, pa sploh v homologacijskem kartončku nisem imel napisanih dovoljenih pnevmatik.

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Pri predprejšnjem pa sploh nisi imel kartončka a, kakšno presenečenje?

Glej, lepo si vprašal "Ali lahko nataknem to in to dimenzijo brez ponovne homologacije?". Že prvi odgvor je bil "ne ne smeš". Kje je torej težava?

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
955
93
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik NeMeBasat pravi:
Juhuhu!

Nikakor se ne morem odločiti katere pnevmatike naj kupim za Clio III 1,2 TCE...odločam se med Eco Contact 5 185/65 R15 88H, Michelin ENERGY SAVER 185/65 R15 88H, Cinturato P1 185/65 R15 88H ECOIMPACT in Nokian H 185/65 R15 88H...za katere se naj odločim...svetujete kaj drugega?.....

Izbira je preprosta. Nobene od teh, ker si falil dimenzijo. Še enkrat poglej v homologacijo, pa boš videl čisto drugo dimenzijo gum, nato pa boš videl še čisto druge cene, zato se boš lažje odločil.
hysterical-1.gif

G_K

Zelenc'
28. sep 2011
16
0
1
Bi se še jaz navezal na to temo ...
Baje, da je dovoljena montaža ZIMSKIH gum, ki imajo lahko do 2 hitrostna razreda nižji hitrostni razred, od tistega navedenega na homologacijskem kartončku.
Primer: če je na primer homologirana guma 195/65 R15 H, imaš lahko brez problema na avtu zimsko pnevmatiko 195/65 R15 T.
To sem slišal iz večih ust, nimam pa nobenega zagotovila, da je temu res tako.

Ali to drži ?

LP, G.
smirk-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Saj imata tudi sedaj celo leto zimske, a so fuč. Tako da nakup je nuja.

Potem pa spet raje kupi zimske gume..ker boste imeli čez par mesecev spet problem. In verjetno (sem skoraj 100 %) da ko pada snega tudi pod razno ne gresta v avto..torej pod nobenim pogojem ne rabiš niti ni potrebe komplicirat.

Na mokri/splozki cesti bo itak zimska bolej rpijela, po suhi pa vsaka dobro prime (vsaj na treningu varne vožnje, so nas tisti z zimskimi gumami sredi poletja na starih garah..vse peljali scat na zaviranju
wink-1.gif
..jaz sem bil z Bridgestone Turanza (precej pri koncu) ko balerinica.

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Citat:
Uporabnik NeMeBasat pravi:
Juhuhu!

Nikakor se ne morem odločiti katere pnevmatike naj kupim za Clio III 1,2 TCE...odločam se med Eco Contact 5 185/65 R15 88H, Michelin ENERGY SAVER 185/65 R15 88H, Cinturato P1 185/65 R15 88H ECOIMPACT in Nokian H 185/65 R15 88H...za katere se naj odločim...svetujete kaj drugega?.....

Izbira je preprosta. Nobene od teh, ker si falil dimenzijo. Še enkrat poglej v homologacijo, pa boš videl čisto drugo dimenzijo gum, nato pa boš videl še čisto druge cene, zato se boš lažje odločil.
hysterical-1.gif

Heheheh...in kakšna dimenzija bi naj bila?.....še najmanj do sredine naslednjega tedna tega točno ne bom vedel ker avta ni doma..... ((:)

LP B.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Ima kdo izkušnje/mnenje o Debica Passio 2 letnih gumah? Trenutno imajo neko akcijo za 32€ na kos... Gre se pa za cliota..
Edit: Odločam se še ned Fulda Ecocontrol in Michelin Energysaver, a se mi zdi neumno plačevati 20€ več na kos, če je majhna razlika v kvaliteti.. Predvsem ne bi želel neke gume, ki jo bo posnelo v eni sezoni do polovice..

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.118
6.948
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Na mokri/splozki cesti bo itak zimska bolej rpijela, po suhi pa vsaka dobro prime (vsaj na treningu varne vožnje, so nas tisti z zimskimi gumami sredi poletja na starih garah..vse peljali scat na zaviranju
wink-1.gif
Tole mi ni cist jasno.
Nekateri testi pišejo, da celo pozimi bolje zavira letna pnevmatika, razen v snegu seveda in mogoče res ekstremnem mrazu. za poleti pa pravijo, da zimska guma podaljša zavorno pot za x0%.
Kaj je sedaj res?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

wink-1.gif
Tole mi ni cist jasno.
Nekateri testi pišejo, da celo pozimi bolje zavira letna pnevmatika, razen v snegu seveda in mogoče res ekstremnem mrazu. za poleti pa pravijo, da zimska guma podaljša zavorno pot za x0%.
Kaj je sedaj res?

Res je.

Tisto kar tam na treningu varne vožnje uporabljajo za spolzko podlago je po njihovem "simulacija steptanega snega". S snegom nima veliko skupnega, pač je koeficient trenja tak kot pri steptanem snegu (tehnično je velika razlika).

Na zelo spolzki in trdi podlagi pride do izraza mehkoba gume in tu zimska jasno zmaga. Enako je recimo zimska boljša na "zlizanem asfaltu" pa tudi če je temperatura nad magičnih 7C!

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Ima kdo izkušnje/mnenje o Debica Passio 2 letnih gumah? Trenutno imajo neko akcijo za 32€ na kos... Gre se pa za cliota..
Edit: Odločam se še ned Fulda Ecocontrol in Michelin Energysaver, a se mi zdi neumno plačevati 20€ več na kos, če je majhna razlika v kvaliteti.. Predvsem ne bi želel neke gume, ki jo bo posnelo v eni sezoni do polovice..
Še vedno čakam na odgovor
smile-1.gif

P.S. Zanima me še ena stvar; pri marsikateremu spletnemu trgovcu piše v pogojih poslovanja, da ti lahko ponudijo do tri leta stare gume.. Ni tako, da se z leti masa gume uniči?
confused-1.gif
Ker potem tud ko prodajaš avto prodajaš sicer 'nove' gume na avtu, tehnično gledano pa so stare 3+ leta..