Letne gume

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ker ne bom radiral povsem dobrih zimskih gum, sem se odločil da bom raje investiral v ene solidne letne, potem pa imam za par sezon mir. Iščem dimenzijo 235/65R17.
Trenutno imam gor Pirelli Scorpion Ice&Snow. Gledam pa za tole. Ima kdo kaj izkušenj s katero od teh gum oziroma priporočilo za kaj drugega v tej dimenziji?

Hvala&lp

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če se boš držal ADAC (AMZS) testov in pogledal, kaj je najugodnejšega med zmagovalnimi pnevmatikami, nimaš kak zgrešit.

Jaz sem si nabavil Continental Premium Contact, sem bil v preteklosti zadovoljen z njo, pa sem jo še enkrat dal gor.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Če se boš držal ADAC (AMZS) testov in pogledal, kaj je najugodnejšega med zmagovalnimi pnevmatikami, nimaš kak zgrešit.

Jaz sem si nabavil Continental Premium Contact, sem bil v preteklosti zadovoljen z njo, pa sem jo še enkrat dal gor.

ADAC oz. AMZS letos nista imela 17" na testu - po rezultatih 15" in 16" testov pa 17" ne moreš sopdit - še posebej pa po testu 15" gum za osebne ne moreš sodit 17" gum za SUVe ...
Sicer pa: pri 17" so letos na vrhu (test AMS, v Avto magazinu) Nokian V.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ravno to me je mučilo - če test 16" gum velja tudi za 17". Hvala za namig, bom pobrskal za njimi.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

ADAC oz. AMZS letos nista imela 17" na testu - po rezultatih 15" in 16" testov pa 17" ne moreš sopdit - še posebej pa po testu 15" gum za osebne ne moreš sodit 17" gum za SUVe ...

So bile pa v lanskem testu, kdo je pa rekel, da so lanski rezultati letos neveljavni? (Seveda si moral malo Avto Magazin poreklamirat a?)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
KSZ.

Človek kupuje gume za terenca .. prosim naj mi kdo najde "klasične" gume za tako dimenzijo?! Vsi kar nekaj na pamet!
stupid-1.gif

Za avtorja; za kateri avto se gre in za kaj se uporablja? Pireli Scorpion imaš tudi v letni obliki, drugače pa imaš v tej dimenziji kar nekaj UHP gum za SUVje oz. tudi kakšne bolj AT gume (vse odvisi od vrste vozila in namena uporabe).

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
In kaj je točno razlika med SUV gumo pa navadno letno za osebni avto? Razen višje nosilnosti pa višjih bokov je še kaj?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ja je drugačna, toliko druačna da ima svoje ime in oznake. To tudi pomeni da ne moreš sedaj prrimerjat test neke cestne nizkopresečne gume z balonom čeprav je višina platišča enaka (to pa je tudi vse).

Kar se tiče drugačnosti, gume so ponavadi bolj ojačane, imajo globji profil, verjetno tudi drugačna zmes ... razlika je torej velika!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

So bile pa v lanskem testu, kdo je pa rekel, da so lanski rezultati letos neveljavni? (Seveda si moral malo Avto Magazin poreklamirat a?)

Lahko bi tudi napisal, da je test v zadnjem AMS, ampak tega najdeš na precej manj kioskih.

Lanski rezultati ni nujno, da so letos še OK - lahko so letošnje gume čisto drugačne (oznake se ne menjajo, lastnosti pa). Rezultati testa so v bistvu veljavni samo za tisti letnik tiste preizkušene dimenzije. Načeloma lahko posplošiš na podobne mere - isti premer, samo drug presek ali malo razlike pri širini (pa ne dosti, če guma recimo namesto 2 dobi 3 vzdolæne kanale, ker je širša, sploh ni nujno, da s epelje enako kot ožja različica), kaj več pa ne.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Mišljeno je bilo: tudi če se oznaka med letnikoma ne zamenja, je lahko guma drugačna. SP2 letnik 2009 ni nujno enaka ali enako dobra kot SP2 letnik 2010 ...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Gume so za Jeep Grand Cherokee. Moram potem pobrskat za Scorpioni, s temi zimskimi sem zelo zadovoljen.
AT gume mi ne pridejo v poštev, ker se preveč vozim po (avto)cesti (oziroma premalo po terenu).

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Kot sem napisal, AT gume so mi malo "prehude". Kje pa se zadovoljni lastniki največ vozijo? Ker mi res ni do pretiranega hrupa v kabini med vožnjo.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hja, prvič nabavljam tovrstne gume in po pravici povedano ne vem kaj in kako. Zato sem kar tukaj vprašal
smile-1.gif