Lepote multikulturnosti 4

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.508
4.190
113
Ljubljana
hmpg.net
2021, the global white population was estimated to be about 15–16% of the world's total population, which would amount to roughly 1.19 to 1.27 billion people, based on the world population of approximately 7.92 billion at that time . This percentage can vary slightly depending on how "white" is defined and measured, but most reputable sources place the estimate within this range

B81

22. jul 2007
39.563
12.244
113
1766235452634.png

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.501
18.003
113
Nepresenetljivo. Nižji IQ = več otrok.

The present study was a between-nation study using national IQ scores and national fertility rates. There were strong negative correlations found between national IQ and three national indicators of fertility.

GlobalIQ.jpg

GlobalFertility.jpg

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.036
8.320
113
Nepresenetljivo. Nižji IQ = več otrok.

Sam, da bo bolj pravilno. Tvoja tale enovrsticnica namrec namiguje, da obstaja vzrocna povezava, kar pa taka statistika ne trdi niti namiguje. V tem tocnem kontekstu pride celo do paradoxa.

Zelo podoben primer je v marsikateri knjigi o statistiki - kako hitro lahko narobe (nalasc ali ne) interpretiramo. Tamkajsnji primer je sicer gledal crnke in belke in stevilo otrok. Graf je bil podoben kot gor, zakljucek pa, da so crnke bolj plodne (tukaj pac IQ). Kar tudi seveda ni res. Statistika pove zgolj dejstvo, da imajo vec otrok, ne razlaga pa zakaj in vzrocne povezave. Kot vedno, ko hoces da ti statistika da relevanten odgovor, je treba tudi pametno vprasati. Recimo mogoce bi bilo v taki statistiki potrebno upostevati tudi dostopnost kontracepcije in splava, izobrazba, druzbene vloge ipd. Pa se je treba sprejeti, da je kaki dejavnik ,ki vazen, na katerega tudi pomislil nisi. Vsak, ki zeli in zahteva relevanten podatek, to ve in so mu take razlage in interpreatcije nivoja trača.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.501
18.003
113
Sam, da bo bolj pravilno. Tvoja tale enovrsticnica namrec namiguje, da obstaja vzrocna povezava, kar pa taka statistika ne trdi niti namiguje. V tem tocnem kontekstu pride celo do paradoxa.
Ravno zato, da se ne bo kdo preveč zapletel v zgolj mojo politično nekorektno enovrstičnico, sem takoj pod njo dodal še en citat ter link do raziskave kjer najdeš še bolj podrobne informacije. Ta citat: The present study was a between-nation study using national IQ scores and national fertility rates. There were strong negative correlations found between national IQ and three national indicators of fertility.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.036
8.320
113
Sem pogledala. Ne samo tvojega citata, ampak vse linke, zato sem s tako gotovostjo lahko napisala svoj drugi odstavek. s tem da oni so zaključili bolj pravilno od tebe oziroma kakor se v statisticno interpretaciji zaključi, da vzdrži, kar hoces naprej prodati, pa ti ne metodologija ne statisticna obravnava tega ne podpre.

Torej njihov zakljucek ni, da obstaja vzrocna povezava, ampak da ce zalaufas obe spremenljivki, potem vidis, da imajo narodi z vecjim IQ manj otrok kot narodi z nizjim IQ, ampak niti slučajno ne postavljajo trditve, ampak se naglas sprašujejo (postavijo torej tezo, ki je se niso dokazali), ce je kje tudi vzrocna povezava.

Recimo to ta stavek, ki je napisan smelo, kolikor je pac lahko, ko hocejo tole prodati:
Thus, there appears to be a clear relationship between national IQ and fertility rates.
Navadno se sicer rukaj nadaljuje z necem, kar je podobno - smiselno in/ali potrebno bi bilo podrobneje raziskati blablabla, ali iq vpilva na stevilo otrok oziroma obratno, bla bla bla... Tega tu seveda ni. Takele statistike se namrec vlece ko sele preverjas, ce bi bilo lahko kaj am tem, da bi res sel neko smer raziskovat.

In na tocno tem primeru bi jaz osebno zelo rada videla, kako bi nekdo postavil metodologijo in rezultate, ki pravijo, da so inteligentnejsi narodi bolj inteligentni v tem, da se ne znajo niti obdrzat. Pa kao bolj pametni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.036
8.320
113
P.s.
Negativna korelacija izbtvojega citata se ne prevede v vzrocno povezavo. Termin negativna korelacija v tem primeru samo pove, kako se dve spremenljivki gibata gkede ena na drugo in niti slucajno, da sta odvisni ena od druge.

Prvi link, ki mi ga google vrne, ki lepo razlozi tole. statistiki je za temo vseeno:

Okvircek za one, ki imajo raje enovrsticnice;
Important
A strong correlation doesn't indicate a causal relationship
.