Lepote multikulturnosti 4

delter333

Guru
21. maj 2010
1.929
1.627
113
Notranjska
Se mi je zdelo, da se bo nekdo obesil na to.
Jst sem še iz tistih časov, ko je bila Jugoslavija in ni bilo priseljevanje nič nenavadnega. Pač, bila je industrija, Slovencev ni bilo dovolj (kot danes) in so k nam prihajale družine različnih narodnosti. S tem tudi njihova kultura. Večina je to sprejemala, ker smo skupaj SOBIVALI. In ja, smo sprejemali njihovo kulturo, kot so tudi oni sprejemali našo kulturo, običaje, navade...

Ampak eni v tem vidite le najslabše.
Niso sprejemali naše kulture, vojska ni mrdnila na Slovenščino, sprevodniki in cariniki so te debelo gledali. Veliko kadra z juga ni in ni govorilo slovensko, ker jim pač ni bilo potrebno, potem so pa cvilili ko ob osamosvojitvi niso znali pa bi morali.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in 8888

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.304
113
Kjer živim, so že od mojega ranega otroštva prihajale družine bivše juge, ker je imelo mesto industrijo in je bila delovna sila dobrodošla, tako da, jst sem rasel gor z "južnaki", njihovo glasbo, navadami in obnašanjem. Zdaj imajo ti ljudje tu svoje otroke in vnuke. Nekateri so sprejeli naš način življenja drugi furajo svojega, skratka da so tu je nekaj povsem domačega. Tudi "srbohrvaščina" je povsem domača in je nam domačinom precej bližje kot albanščina, katera je zadnja leta preglasila vse ostalo.
Očitno imava dokaj podobno sceno kar vsaj kar se odraščanja tiče. Povej mi prosim - kako kaj slovenščina pa slovenska kultura na teh koncih?

Jst sem še iz tistih časov, ko je bila Jugoslavija in ni bilo priseljevanje nič nenavadnega. Pač, bila je industrija, Slovencev ni bilo dovolj (kot danes) in so k nam prihajale družine različnih narodnosti. S tem tudi njihova kultura. Večina je to sprejemala, ker smo skupaj SOBIVALI. In ja, smo sprejemali njihovo kulturo, kot so tudi oni sprejemali našo kulturo, običaje, navade...
Smo sobivali ja ampak nekateri so se že takrat metali ven kot večvredni (običajno so bili to Srbi, ni pa nujno), defintivino pa je večina obravnavala nas Slovence kot manjvredne in ti ljudje imajo danes svoje otroke, ki imajo takšne zadeve še bolj "zabetonirane" v glavo. Ja, smo sprejemali njihovo kulturo ampak veliiiko bolj mi njihovo kot pa oni našo, posledice tega se pa dandanes lepo vidijo vsepovsod. Potem pa dodaš k priseljevanju še večje razmoževanje saj je že od nekdaj tako, da se manj izobraženi/razgledani bolj razmnožujejo kot bolj izobraženi/razgledani, ki malo razmišljajo o prihodnosti svojih otrok in se za naraščaj odločajo situaciji primerno in ne štepajo otrok kar tako kot pač nanese.

A poznaš tist star "štos" kaj bo rekel zadnji Slovenec? "Nema nas više". No, to izhaja iz vsega tega. Temu smo vedno bližje in bližje, vprašanje je pa samo v kakšnem jeziku bo to izrečeno.

Ampak eni v tem vidite le najslabše.

Mislim, da ljudem tega glede na premnoge izkušnje ne gre zamerit. Ampak OK, pojdiva v pozitivo - kaj pa je tu v temu (ne)sprejemanju kulture dobrega?

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.884
-1.352
63
Očitno imava dokaj podobno sceno kar vsaj kar se odraščanja tiče. Povej mi prosim - kako kaj slovenščina pa slovenska kultura na teh koncih?
Sem že pisal o tem. Zdaj imamo "problem" z Albanci. Ta kultura nam je tuja, oni se pa sploh nimajo namena integrirati. Zakaj so tu in še kar prihajajo? Ker pač to dovoljuje naša politika do priseljevanja.
Rabimo delovno silo, predvsem gradbenikov manjka. Seveda pride s tem še vse daljno sorodstvo. Ja, ni kul. To da opozarjamo pristojne inštitucije... vzamemo pravico v svoje roke?
Osebno nimam slabih izkušenj s priseljenci bivše države. Sem že napisal, eni so se vključili, drugi ne, eni lepo govorijo slovensko, drugi nič... Njihovi potomci pa, isto. K nam so prišli, ker smo jim nudili stanovanje in službo in so ostali. Naj bi jih potem sterali nazaj v njihovo vukojebino?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.304
113
Sem že pisal o tem. Zdaj imamo "problem" z Albanci. Ta kultura nam je tuja, oni se pa sploh nimajo namena integrirati. Zakaj so tu in še kar prihajajo? Ker pač to dovoljuje naša politika do priseljevanja.
Ta kultura nam je kvečjemu še bolj tuja kot ostale in ne zgolj tuja, kar namiguje, da nam ostale niso pa so nam. Res so nam bližje a še vedno tuje. Ja, naša politika do priseljevanja je vzrok za vse skupaj in to je potrebno spremeniti. Pa s tem ne ciljam na prepoved priseljevanja ampak malo več določanja kaj se mora (!) dogajati s priseljenci po priselitvi --> prilagoditev do neke razumne mere.

Rabimo delovno silo, predvsem gradbenikov manjka. Seveda pride s tem še vse daljno sorodstvo. Ja, ni kul. To da opozarjamo pristojne inštitucije... vzamemo pravico v svoje roke?
Pravico v svoje roke? Tega sva se pred časom že malo dotaknila - nikakor ne, to je sistemska zadeva za uredit. Odgovor je v bistvu enak prejšnjemu, ciljam na spremembo zakonodaje.

Osebno nimam slabih izkušenj s priseljenci bivše države.
Jaz pa, cel kup. Pa da bom fer - tudi kup dobrih. Ravno to me je naučilo, da ljudi v štartu ne smem ločevati po kulturi/veri ampak po obnašanju posameznika.
Sem že napisal, eni so se vključili, drugi ne, eni lepo govorijo slovensko, drugi nič... Njihovi potomci pa, isto.
K nam so prišli, ker smo jim nudili stanovanje in službo in so ostali. Naj bi jih potem sterali nazaj v njihovo vukojebino?
Sterali nazaj? IMHO ni potrebe (dokler ga določen osebek res konkretno ne zahebe, potem podpiram izgon) ampak nekaj pa je ptorebno uredit. Tu se bom spet vrnil nazaj k prvotni repliki - sprememba zakonodaje ter posledično obvezno upoštevanje še kakšnih dolžnosti in ne zgolj pravic.

P.s. Moje pisanje se v bistvu nanaša na migracije vsesplošno in ne zgolj na balkan, zadeva je v bistvu zelo podobna samo razlike med kulturami so večje.

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.884
-1.352
63
P.s. Moje pisanje se v bistvu nanaša na migracije vsesplošno in ne zgolj na balkan, zadeva je v bistvu zelo podobna samo razlike med kulturami so večje.
Imava kar zelo podoben pogled na priseljevanje. Ker sva oba rasla gor v takem okolju, kjer je bilo to normalno, tudi drugače gledava na to problematiko. Prav gotovo (že včeraj) pa je treba marsikaj narest na področju priseljevanja in sprejeti strožje pogoje.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Odvisno od poklica, ki je pri nas deficitaren. Oslarija je recimo, da od kuharja v domu za starejše zahtevajo skoraj perfektno znanje slovenščine, kot sem nedavno bral.

Če je res,se vidi kako mediji prekrivajo,lažejo samo zato da se ne pove kdo je storilec

bil zadnjič po gorizii pa se že vidijo klimatske spremembe in posledično temnejša polt...ja ita ima kt konkretne težave s tem

Kjer živim, so že od mojega ranega otroštva prihajale družine bivše juge, ker je imelo mesto industrijo in je bila delovna sila dobrodošla, tako da, jst sem rasel gor z "južnaki", njihovo glasbo, navadami in obnašanjem. Zdaj imajo ti ljudje tu svoje otroke in vnuke. Nekateri so sprejeli naš način življenja drugi furajo svojega, skratka da so tu je nekaj povsem domačega. Tudi "srbohrvaščina" je povsem domača in je nam domačinom precej bližje kot albanščina, katera je zadnja leta preglasila vse ostalo.
uradno ali pogovorno? ker uradni jezik v Republiki Sloveniji je slovesnki jezik

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Odvisno od poklica, ki je pri nas deficitaren. Oslarija je recimo, da od kuharja v domu za starejše zahtevajo skoraj perfektno znanje slovenščine, kot sem nedavno bral.
Pri kaki resni alergiji ali dieti lahko kuhar, ki nečesa ni prav razumel, človeka ubije. Čeprav je sicer super kuhar.
Včeraj sem slišal, kako so si Slovenci naročili pico na Slovaškem. Ker so videli po jedilniku, da so dodatki bolj ubogi, so si naročili s "hranolky", ker so mislili, da so to hrenovke in bo vsaj nekaj mesu podobnega gor. Natakar je sicer nekajkrat preveril, če res to želijo, na koncu pa jim je le prinesel pico, ki je imela na vrhu pomfri.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
hm, ker paše v to temo..če kdo spremlja talente, včeraj na eno oko pogledal 1 serijo 9 sezone (zaradi tamale - čeprav bi najraje prepovedalo to spakovanje)...

faking šit, sama čefurjad, ali čefurska muzika, pika na i, pa še nek palestinec, ki je pač ulete u slovenija. Noro. Kolk let še imamo?
Kolk še imamo, da ratamo "kosovo"...enostavno demografski samomor in welcome politika.

Švedski predsednik že jokal javno, da so zajebali na celi črti, od welcome do fail politike in integracije, malo že tudi novinarji napeljujeo, da je gotovo, da je ušlo, celo na RTVSLO ...

Osebno sicer mislim da je prepozno. Za na lep, civiliziran način to rešit. Žal.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri kaki resni alergiji ali dieti lahko kuhar, ki nečesa ni prav razumel, človeka ubije. Čeprav je sicer super kuhar.
Včeraj sem slišal, kako so si Slovenci naročili pico na Slovaškem. Ker so videli po jedilniku, da so dodatki bolj ubogi, so si naročili s "hranolky", ker so mislili, da so to hrenovke in bo vsaj nekaj mesu podobnega gor. Natakar je sicer nekajkrat preveril, če res to želijo, na koncu pa jim je le prinesel pico, ki je imela na vrhu pomfri.
Naj bi šlo za kuharja in ne šefa kuhinje. Kuharji pa krožijo in se izpopolnjujejo po celem svetu in jim pri tem ni treba perfektno znati jezika države, kjer trenutno delajo. Razen očitno pri nas v JS. V privatnih restavracijah imaš tega kolikor hočeš.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Naj bi šlo za kuharja in ne šefa kuhinje. Kuharji pa krožijo in se izpopolnjujejo po celem svetu in jim pri tem ni treba perfektno znati jezika države, kjer trenutno delajo. Razen očitno pri nas v JS. V privatnih restavracijah imaš tega kolikor hočeš.
Edino pravilno.
Če je priseljenec, naj se nauči. Prav tako mora JS skrbeti za slovenski jezik.

• Haha
Reactions: jest5