Lepote multikulturnosti 2

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
I

Izbrisan uporabnik #15304

V teoriji bi ženske naj prišle do groba po končanem pogrebu. V praksi so v Sloveniji na pogrebih prisotne. Mislim, da so ločeni po spolu, moški skupaj in ženske skupaj. Sicer je bila pa to do nedavnega praksa tudi v slovenskih cerkvah, vsaj za katoliške vem, da je bilo tako.
Prav tako kot so še globoko v sedemdeseta na podeželju ženske nosile rute, vsaj v SV Sloveniji zagotovo.

Haložani - Stojan Kerbler

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Sam še nisem bil na muslimanskem pogrebu, mi je pa en pripovedoval, kako to zgleda. Nič nimam proti navadam drugih. Jih cenim, ker ohranijo svoje navade v tujem svetu. In težko cenim tiste Slovence, ki so 15 let v tujini in njihov otrok ne govori slovensko, kaj šele, da bi slovenske navade poznal. Poznam tak primer, kjer sta oba starša Slovenca.
Na število tujih migrantov iz bivših južnih republik pa lahko vpliva skoraj vsak od nas. Ne iščite najnižje cene pri gradbeni storitvi in pričakujte rokov, ki zahtevajo delo po 12 ur na dan, pa boste že marsikaj naredili. Enako kot v trgovini, če želite kot potrošnik vplivati na nekaj.
Ne želim si velikega števila ekonomskih migrantov v Sloveniji, vendar zatiranje njihovih navad niso na mestu. Ko "kupiš" človeka, si kupil tudi njegove navade, družino, jezik, kulturo. Ni druge ... "Kupi" lokalca, bo žal dražje.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sam še nisem bil na muslimanskem pogrebu, mi je pa en pripovedoval, kako to zgleda. Nič nimam proti navadam drugih. Jih cenim, ker ohranijo svoje navade v tujem svetu. In težko cenim tiste Slovence, ki so 15 let v tujini in njihov otrok ne govori slovensko, kaj šele, da bi slovenske navade poznal. Poznam tak primer, kjer sta oba starša Slovenca.
Na število tujih migrantov iz bivših južnih republik pa lahko vpliva skoraj vsak od nas. Ne iščite najnižje cene pri gradbeni storitvi in pričakujte rokov, ki zahtevajo delo po 12 ur na dan, pa boste že marsikaj naredili. Enako kot v trgovini, če želite kot potrošnik vplivati na nekaj.
Ne želim si velikega števila ekonomskih migrantov v Sloveniji, vendar zatiranje njihovih navad niso na mestu. Ko "kupiš" človeka, si kupil tudi njegove navade, družino, jezik, kulturo. Ni druge ... "Kupi" lokalca, bo žal dražje.

Odlično.

I

Izbrisan uporabnik #9334

......

Prav tako kot so še globoko v sedemdeseta na podeželju ženske nosile rute, vsaj v SV Sloveniji zagotovo.

Haložani - Stojan Kerbler

To se ni kaj čuditi, ruta je popolnoma funkcionalno opravičena. Včasih so ženske predvsem delale zunaj, veter dež pa to, in od tod ruta. Z modernizacijo življenja je ruta postala odveč - to je pa tudi vse. Ni potrebne čisto nobene stigmatizacije.

Ko boš nekoč stara 70 let, jo boš redno nosila, tako kot večina današnjih stark. (Upss, sedaj bo zopet koga kaj zabolelo :oops: )
Pa ne zaradi mode - nosila jo boš, ker ti tako bolj paše ... pri zdravju.

B81

22. jul 2007
36.903
10.472
113
To se ni kaj čuditi, ruta je popolnoma funkcionalno opravičena. Včasih so ženske predvsem delale zunaj, veter dež pa to, in od tod ruta. Z modernizacijo življenja je ruta postala odveč - to je pa tudi vse. Ni potrebne čisto nobene stigmatizacije.

Ko boš nekoč stara 70 let, jo boš redno nosila, tako kot večina današnjih stark. (Upss, sedaj bo zopet koga kaj zabolelo :oops: )
Pa ne zaradi mode - nosila jo boš, ker ti tako bolj paše ... pri zdravju.
Lih sem mislil napisat, da so nosile zaradi dela ali ob vetru...babica je nosila ruto, ko je delala.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Ja, dajmo rute nasih delavnih babic, ki so vzgajale deco in hkrati obdelovale njive, redile zivali, pocele pac kmecka opravila in ruto nosile zaradi udobja/higiene.. enacit s pokrivanjem v 21.stoletju iz razloga skrivanja pred drugimj moskimi, ker nekdo tako zapoveduje.

• Všeč mi je
Reactions: B81
I

Izbrisan uporabnik #15304

Hja, sem toliko stara, da sem jo nosila že kot otrok za k maši.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Glede teh rut naletimo na dvojne siromake. Najprej religija, ki se ni sposobna adaptirat na okolje, kjer ljudje dejansko živijo in prenašajo marsikatero navado iz geografskega okolja in ljudstev, kjer se je vse skupaj začelo. Drugi siromaki pa so tisti, ki jih rute teh neprilagojenih navad po svetu ogrožajo. Mene ne, po eni strani je celo zelo fer, ker lažje razbereš, s kom imaš opravka.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Glede teh rut naletimo na dvojne siromake. Najprej religija, ki se ni sposobna adaptirat na okolje, kjer ljudje dejansko živijo in prenašajo marsikatero navado iz geografskega okolja in ljudstev, kjer se je vse skupaj začelo. Drugi siromaki pa so tisti, ki jih rute teh neprilagojenih navad po svetu ogrožajo. Mene ne, po eni strani je celo zelo fer, ker lažje razbereš, s kom imaš opravka.

Evo, čemu torej v današnjih modernih časih minaret ob ljubljanski džamiji? Ter feredže in tiste rjuhe sredi zime, ko smo pa za naše avte celo zakon naredili, da morajo pozimi imeti zimske gume, da jih ne bo zeblo?

Nazadnje uredil moderator:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Lih sem mislil napisat, da so nosile zaradi dela ali ob vetru...babica je nosila ruto, ko je delala.
2712a15270_62162073.jpg

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Nič ne škodi, če se malo izobrazimo. ;)

Oblačila imajo svoj pomen
Tudi glede oblačil veljajo precej zapletena pravila. Čez dan kraljica nosi klobuk in rokavice. Buckinghamska palača poudarja, da so klobuki in rokavice za druge dame neobvezni. Ob slavnostnih večerjah kraljica nosi dolgo obleko in dolge rokavice (brez klobuka), med večerjo pa rokavice sname. Buckinghamska palača svetuje, da se gostje ravnajo podobno, odstopanja so sprejemljiva, če so dogodku primerna. Protokol Republike Slovenije priporoča, da gospe, ki bodo v neposrednem stiku z Njenim veličanstvom kraljico, iz spoštovanja do visoke gostje čez dan nosijo klobuk in rokavice.

Podnevi je za moške primerna temna obleka, za ženske pa kostim s krilom (poleg sodijo nogavice, zaprti čevlji, dolžina krila je do kolen), klobuk in rokavice. Za slavnostno večerjo je predpisan "white tie" (obvezna BELA KRAVATA za SDSovce :valjamse:) oziroma frak. Kadar je predpisan frak, je za žensko primerna dolga večerna obleka, s primernim dekoltejem in dolgimi rokavicami, večerni nakit, primerni čevlji in večerna torbica. Pri ženski obleki sta nezaželeni, a ne prepovedani črna in bela barva, prav tako med večerjo ženske ne smejo imeti klobuka.

• Všeč mi je
Reactions: Matey
I

Izbrisan uporabnik #9334

?
Meni je fajn. Se znam ob dveh zjutraj obrniti v postelji, da se mi virštaje po celem želodcu enakomerno nanaša ...

- je pa res, da je od tistega zvonika cela Sava vmes, pa še kar nekaj polja ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja - ne vem ... zadeva mi je v bistvu praktična. Tisto dretje iz kule v današnjih časih mobitelov pa nekako ne . :oops1:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.929
-8.633
113
Sej tudi nabijanje zvonika v času ročnih ur, pametnih ur, mobitelov,... ni glih v koraku s cajtom. Kaj praviš.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.