Vemo, vemo. Samo nismo vedeli da zato, ker mora biti pogreb dostojanstven. Za vsako stvar v škodo žensk imajo prikladen izgovor.
Hej, kaj pa če ženska umre? A njenega trupla tud ni na pogrebu?
Vemo, vemo. Samo nismo vedeli da zato, ker mora biti pogreb dostojanstven. Za vsako stvar v škodo žensk imajo prikladen izgovor.
Sam še nisem bil na muslimanskem pogrebu, mi je pa en pripovedoval, kako to zgleda. Nič nimam proti navadam drugih. Jih cenim, ker ohranijo svoje navade v tujem svetu. In težko cenim tiste Slovence, ki so 15 let v tujini in njihov otrok ne govori slovensko, kaj šele, da bi slovenske navade poznal. Poznam tak primer, kjer sta oba starša Slovenca.
Na število tujih migrantov iz bivših južnih republik pa lahko vpliva skoraj vsak od nas. Ne iščite najnižje cene pri gradbeni storitvi in pričakujte rokov, ki zahtevajo delo po 12 ur na dan, pa boste že marsikaj naredili. Enako kot v trgovini, če želite kot potrošnik vplivati na nekaj.
Ne želim si velikega števila ekonomskih migrantov v Sloveniji, vendar zatiranje njihovih navad niso na mestu. Ko "kupiš" človeka, si kupil tudi njegove navade, družino, jezik, kulturo. Ni druge ... "Kupi" lokalca, bo žal dražje.
......
Prav tako kot so še globoko v sedemdeseta na podeželju ženske nosile rute, vsaj v SV Sloveniji zagotovo.
Haložani - Stojan Kerbler
Lih sem mislil napisat, da so nosile zaradi dela ali ob vetru...babica je nosila ruto, ko je delala.To se ni kaj čuditi, ruta je popolnoma funkcionalno opravičena. Včasih so ženske predvsem delale zunaj, veter dež pa to, in od tod ruta. Z modernizacijo življenja je ruta postala odveč - to je pa tudi vse. Ni potrebne čisto nobene stigmatizacije.
Ko boš nekoč stara 70 let, jo boš redno nosila, tako kot večina današnjih stark. (Upss, sedaj bo zopet koga kaj zabolelo )
Pa ne zaradi mode - nosila jo boš, ker ti tako bolj paše ... pri zdravju.
Glede teh rut naletimo na dvojne siromake. Najprej religija, ki se ni sposobna adaptirat na okolje, kjer ljudje dejansko živijo in prenašajo marsikatero navado iz geografskega okolja in ljudstev, kjer se je vse skupaj začelo. Drugi siromaki pa so tisti, ki jih rute teh neprilagojenih navad po svetu ogrožajo. Mene ne, po eni strani je celo zelo fer, ker lažje razbereš, s kom imaš opravka.
Lih sem mislil napisat, da so nosile zaradi dela ali ob vetru...babica je nosila ruto, ko je delala.
pri papežu gotovo, pri kraljici pa ne..A ni glih pri UK kraljici pravilo, da morajo biti ženske pokrite?
Zakaj je pa v teh modernih časih zvonik z uro in brezveznim nabijanjem?Evo, čemu torej v današnjih modernih časih minaret ob ljubljanski džamiji?