LEICA X1

map

Guru
6. jul 2008
7.847
1.965
113
najrajš na babi
Zadnjič sem na spletu zasledil tole zadevo leica x1

Pa še test na dpreview dpreviewtest.

Zanimivo široki kot 24 mm (35 mm ekvi), fiksni objektiv, APS-C tipalo, slike predvsem v RAW primerljive z DSLR. Glede na moj slog fotografiranja, kje uporabljam večinoma široki kot, bi zadeva špilala v piko.

Ma kdo kakšne izkušnje, je kdo preizkusil to v živo.

Glede na test se proti ostalim fotičem kr dobr obnese, tudi proti D300. Cena ja pa huda, tam okol kilo pa pol.

Mnenja dobrodošla!!!

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ne vem... sicer nisem preskusil, le prebral mnenja.
Razen če je firma tisto kar vleče, sicer pa mislim, da je zadnje leto prišlo kar nekaj aparatov, ki so primerljivi in konkurenčni, pa še več kakor pol cenejši.
Olympus Pen, Panasonic GF1, Sony NEX3, NEX5...

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pošteno povedano... kupi, če imaš že res čisto vse v življenju. Jaz bi raje vzel kaj bolj plebejskega z velikim senzorjem, recimo pena. Za razliko v ceni pa lahko še vedno dokupiš zuikota 9-18 ali panasonicov 7-14, če te že denar žuli.

map

Guru
6. jul 2008
7.847
1.965
113
najrajš na babi
Ja oliji so kr nekaj cenejši, sicer gre pa tam v osnovi za DSLR brez prizme kot pa za kompakt. Čeprav tud oly ni pocen. Recimo ohišje PEN E-P2 in mali širokokotni zoom, tam okoli 1300 eur. Mislim da bi bla bolš primerjava z canonom G11. Kateri je boljši je stvar uporabnika in namena uporabe. Je pa cena 1:3 v prid Canona.

pri Leici pa sta mi najbolj všeč tista dva vrtljiva gumba na vrhu za hitro nastavitev blende in časa. Izedba neprimerno boljša kot preko gumbov in ekrana.

Če bi bla tam okol jurja bi bila cena poštena. Cena dodatne bliskavice pa solidna (tam okoli 290 evropejcev).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
E-P2 ohišje dobiš za 570€, 9-18 (ekvivalent 18-36) objektiv pa za nekaj pod 500. Meni se zdi krasna zadeva
smile-1.gif
Iz slrja bom šel na točno nekaj takega, ko bo denar.

EDIT: če ti je E-P2 preveč podoben slr si pa vzameš E-PL1, ki je pri uporabi bolj podoben kompaktu, ampak za manj denarja.

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.847
1.965
113
najrajš na babi
@brgo

Maš čisto prav, ampak zakaj mi je zadeva tako padla v oči.

Stvar je takšna. Zadnje čase se mi dogaja da fotrov DSLR vlečem vsepovsod zraven, na koncu pa sameva v kakšni hotelski sobi. V žep vtaknem Pentaxa W60 in gas na plažo, s familjo na sprehod itd. Večinoma uporabljam široki kot, ker ozkega kota se na tistem aparatu ravno ne splača. Če ni popolnega sonca so slike katastrofalne. Svoj slog sem pač prilagodil slikanju z širokim kotom, rajše se malo premaknem kot pa da na takšnih kompaktih uporabljam zum. Slikam predvsem za družinsko fotografijo in kakšno pokrajino oziroma panoramo. Tistih nekaj milimetov na širokem kotu bi kr prav prišlo, dimenzije so za v žep, kvaliteta slik za kompakt več kot solidna in primerljiva z DSLR, pri večjem ISO pa pošteno potolče 4/3 in micro 4/3 sisteme. Tako da zame je stvar idealna samo malo predraga.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pa saj med penom in leico v velikosti ni velike razlike, ko primerjam specifikacije? S tem, da boš imel z 9-18 objektivom več fleksibilnosti in precej širši kot. Sicer pa kakor hočeš
smile-1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.847
1.965
113
najrajš na babi
So pa tele oly zadeve kr fajn ja tudi na testih so v svojem segmentu in namenu zelo dobri ocenjeni. Pa še super popotniški 14-150 objektiv majo. Resnično vredno premisleka.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vprašaj se samo, če boš tudi fotoaparat za 2kEUR (če sem prav gledal cene) dal enostavno v žep (po možnosti zraven ključev od stanovanja) in šel na sprehod.
Po mojem bo še vedno dilema "uh, morda bo deževalo... vzemimo raje W60").

Tako kot redkokateri BMW X7 vidi makadam in blato, tako bodo po mojem tudi redke Leice X1 uporabljane v enakih pogojih kot kompakti za 200-300 EUR.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Če maš v namenu kupit kaj takega kot je PEN ali NEX rajši počakaj še malo da vidimo kaj bosta na tem področju dala ven Canon in Nikon. Ker kolko gledam ta dva aparata še nista zaživela, sploh pa je cena previsoka. Dokler vodilni ne pridejo s čem takim ven se stvar ne bo prodajala dobro
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
o Canonovem EVIL-u (tako se namreč uradno imenuje tip fotiča, kakršni so PEN-i) se vsak dan bolj na glas govori in glede na to, kako ga je Canon v preteklosti sral, se mi zdi, da nimajo več prostora za napake in se zna narediti, da bodo začeli vrnitev na trgu prav s tovrstnim fotičem ...

no ... ne začeli ... nadaljevali, začeli so s 7D in 1D mkIV, ampak zdaj morajo svojo pravo pot potrditi.
grin1.gif