Ledvični kamni in krči

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Po SAP RTG-u se naredi se UTZ da se lahko natancno doloci oblika in velikost. Ti ni zdravnik povedal kaj sledi?

Ce je kamen visoko v casici in ga "po domace" veselo zbijas navzdol bo dobesedno zapel nekje v uretru in bo bolelo kot hudic.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če je v čašici, ga itak ne boli (ali vsaj ne boli hudo).

Boli ga zato, ker se je hec začel premikati dol.

In če je šlo že dol, kaj češ, kot da gre do konca.... Je li?
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Bom jutr vzel rentgen slike v roke, naredil kakšno fotko če se bo kej videlo in dal sem da strokovnjaki ocenite to, ker meni te zadeve niso pretirano jasne kaj gre in kako gre.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Boli takrat ko se dotika stene, zacensi v casici.

Kar pa se tice RTG, je verjetno zraven izvid radiologa.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Tule je veliko napisanega.

http://medenosrce.dsms.net/tiskaj.asp?id=637

UZ zato, ker obstajajo kamni, ki se z RTG ne vidijo.

Ja, vidim da lahko boli tudi v čašici.
wink-1.gif
Vendar je to neprimerljivo s sra***, ki se zgodi, ko se hec začne premikati dol. Ker Lost nekam hudo jamra (prevoz v KC), tam je dobil spazmolitik in analgetik ter navodila zdravnika, da "naj skače", ugibam, da se mu je začel premikati. In tu ni rešitve, kot da zadeva gre ven.

Vem pa seveda ne...
wink-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ali na RTG sliki najdeš ledvici? So morda kake bele pege tam notri, ali v lajtngi do mehurja, morda v mehurju?

Res imaš pa verjetno še pisni report od tete dohtarce...kaj pravi?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Tole je od radiologa

Napotna diagnoza: močne bolečine d ledveno, širijo navzpred. Perforacija? Sicer Ledv kolike
Radiološka preiskava: RTG abdomna AP leže in na L boku
Izvid:
Ni RTG znako za ileus ali proti znak v trebušni votlini
Eventuelnih radiopačnih konkrementov v poteku urotakta ni videti

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Ali na RTG sliki najdeš ledvici? So morda kake bele pege tam notri, ali v lajtngi do mehurja, morda v mehurju?

Res imaš pa verjetno še pisni report od tete dohtarce...kaj pravi?

Ubistvu imam le izpis "obvestilo izbranemu zdravniku" , tisto kar sem zgoraj napisal pa izvide krvi, namreč jaz sem bil danes le na IPP-ju kamor so me z lučkami pripeljali.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Se pravi jih ni videti....ene vrste kamni se ne vidijo na RTG se mi zdi, sem že malo pozabil...

Kje točno te je bolelo ko si imel napad? Zadaj bočno? Spredaj, proti pimplnu? Mrbit je kamen že šel ven...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Se pravi jih ni videti....ene vrste kamni se ne vidijo na RTG se mi zdi, sem že malo pozabil...

Kje točno te je bolelo ko si imel napad? Zadaj bočno? Spredaj, proti pimplnu? Mrbit je kamen že šel ven...

Bolelo me je zadaj od sredine hrbta proti desnem boku in recimo do širine popka. Koliko se spomnim je zdravnik razlagal da so mi to neki krči ali mišice zagrabile in je zato tako prekleto bolelo, dobil vem da sem 3 različne injekcije ( ne me vprašat česa) . Sem bil pozoren pa vseeno nisem opazil kakšnega kamna kje da bi prišel vn, sicer je trudim pit pa pit zdele cimvec,sam težko je na silo pit.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Saj to bolečino je zelo težko razložit, ni tko enostavno kot recimo zlomljena roka. Meni se je ponavadi začelo ponoči, najprej čuden filing, potem vse hujša bolečina, nazadnje se najbolje počutiš zvit v dve gubi (ali kako se že reče). Ampak sem potem imel že tablete SPASMEX na lagerju (blažijo krče gladkega mišičevja) in v eni uri sem bil kot nov, brez bolečin. Vmes sem pa hodl laufat sredi deževne noči, skakat po štegah dol in podobno...ker malo manj boli ko se giblješ. Potem sem v A nabavil polno teh ROWATINEX kapsul, pa jih jemal neki časa....pa jih imam ful še, ti jih odstopim, v kolikor se izkaže da imaš probleme s kamni.

Ni treba FUL pit na silo. Važno da ledvice ne ostanejo popolnoma brez vode dalj časa, ali pa da dolgo zadržuješ vodo ko te že tišči ( recimo par ur). Mene sedaj ko prime scat grem scat, pa magar sredi sestanka. Pa tekočine pazim da pijem dovolj...no, včasih tudi premalo. Žejen ne smeš biti.

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
A ni tko da naj bi bili ledvični kamni najhujša bolečina, ki jo lahko doživiš?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik mtey pravi:
A ni tko da naj bi bili ledvični kamni najhujša bolečina, ki jo lahko doživiš?

ocitno še nisi prišel zmatran iz šihta v petek zvecer minuto čez 22h na pumpo in hotel kupiti six pack
priden.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
kar hecajte,

Sicer pa: meni so praktično urgentno odstarnjevali ledvične kamne ( 1-2 tednih) ker so rekli da je ledvica v neveranosti. Prej mi je pa os. dohtarca govorila da moram velik pit itd...... na UZ pa ni poslala- kljub temu da me je v petih minutah tako zvilo da sem se valjal ob školjki (kozlat srat, scat nisem mogel nič),. Takrat pa razni analgetiki v obliki tabelte itak nič ne pomagajo, kaj pa spasmex naredi pa tudi ne vem natačno-čeprav sem ga moral kar nekaj časa jemati in ni bilo nič bolje.
Stolkli so mi jih z LSW metodo? (ultrazvok). Sem milslim da bom džek in da bom bolečino ob zbijanju prestal brez analgetika. Pa sem se prej kot v 5 minutah premislil.
Zakaj pa sem jih dobil pa? Je pa res da so se pojavili po tistem ko sem se začel premikat z berglami. Takrat so začeli kamni drset nižje in to je bolelo bolj kot pa to da po koncu šihta ne dobiš sixpacka na pumpi. Bi si ga pred šihtom kupil
wink-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
kar hecajte,

Sicer pa: meni so praktično urgentno odstarnjevali ledvične kamne ( 1-2 tednih) ker so rekli da je ledvica v neveranosti. Prej mi je pa os. dohtarca govorila da moram velik pit itd...... na UZ pa ni poslala- kljub temu da me je v petih minutah tako zvilo da sem se valjal ob školjki (kozlat srat, scat nisem mogel nič),. Takrat pa razni analgetiki v obliki tabelte itak nič ne pomagajo, kaj pa spasmex naredi pa tudi ne vem natačno-čeprav sem ga moral kar nekaj časa jemati in ni bilo nič bolje.
Stolkli so mi jih z LSW metodo? (ultrazvok). Sem milslim da bom džek in da bom bolečino ob zbijanju prestal brez analgetika. Pa sem se prej kot v 5 minutah premislil.
Zakaj pa sem jih dobil pa? Je pa res da so se pojavili po tistem ko sem se začel premikat z berglami. Takrat so začeli kamni drset nižje in to je bolelo bolj kot pa to da po koncu šihta ne dobiš sixpacka na pumpi. Bi si ga pred šihtom kupil
wink-1.gif

Ne me strašit, mene je tut v dobrih 20 minutah spravilo v ležeč položaj, pa ni niti mal popustilo temveč še prekleto bolj bolelo. Popustilo je šele ko so me pripeljali na urgenco in da sem dobil injekcije,pa še to so rable 15 minut baje da so prijele čeprov se mi je zdelo najdaljših 15 minut kar je bilo možno.
Skratka, jutri grem k svoji zdravnici in če hoce ali noče bom šel na ta ultrazvok da pove a je kej al ni. Če je, da se pozdravi, če ni nič pa toliko bolje.

Tablet ki sem jih dobil zaenkrat še nisem vzel niti 1 ker me zaenkrat ne boli tako da bi moral vzeti jo. Na trenutke se mi sicer zdi da začutim nekaj v tem predelu,ampak že sam nevem več če je to bolečina al sam sebe prepričujem že.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Na UTZ bos cakal, nato pa se z izvidom letal sem ter tja. Z izvidi iz urgence pojdi v ambulanto in se dogovori za napotitev k kaksnemu dobremu urologu ki se bavi z laserjem. Recimo taksne stvari delajo na DC Bled.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Brez UZ slike lahko kar pozabi na pregled na DC Bled (pa tudi pri kakšnem bližnjem, recimo LJ, urologu)...
wink-1.gif

Sploh na podlagi RTG slike, kjer ni bilo nič ugotovljeno...