LED trakovi za osvetlitev kleti in podstrešja

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
405
83
Kras
www.mtl.si
Za osvetlitev kleti in podstrešja bi potreboval navadne LED trakove. Kakšen predlog? Kvaliteta niti ni tako pomembna, sploh za podstrešje ne, kjer bom morda 4x na leto gor.
Zanima me še, kako se ti LED trakovi povezujejo med seboj? Namreč na podstrešju bi iz ene točke šli v štiri smeri (po nosilcih). Ali moram torej kupiti štiri posebej trakove ali lahko enega nekako razdelim na štiri trakove in ustrezno zmontiram.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Za osvetlitev kleti in podstrešja bi potreboval navadne LED trakove. Kakšen predlog? Kvaliteta niti ni tako pomembna, sploh za podstrešje ne, kjer bom morda 4x na leto gor.
Zanima me še, kako se ti LED trakovi povezujejo med seboj? Namreč na podstrešju bi iz ene točke šli v štiri smeri (po nosilcih). Ali moram torej kupiti štiri posebej trakove ali lahko enega nekako razdelim na štiri trakove in ustrezno zmontiram.
Si izmeril, koliko metrov traku točno rabiš? Načeloma v kompletu dobiš trak dolžine 3, 5, 10 m... katerega potem razrežeš na poljubne dolžine. Na traku je označeno, kje ga lahko prestrižeš s škarjami. Potem na tak konec traku nalotaš kabel in ga povežeš z drugim koncem traku.
Napajalniki, ki so zraven, so deklarirani za dolžino, torej ne moreš recimo narediti tako, da ti kupiš v kompletu dva 3m trakova in ju povežeš na en napajalnik.
Trakovi so samolepilni, na kakšnih tramovih priporočam namenske alu nosilce (dobiš jih v Bavhavsu dolžine 2m in potem razžagaš). To že zaradi hlajenja, čeprav ledice niso tople na otip, a rade crknejo. Zadosti je že, če jih nalepiš na kakšen kovinski nosilec.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new in mtl

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.955
3.595
113
Pri meni so praktično vse prilepljene direkt na zid pocrkale razmeroma hitro. Sedaj vse lepim na alu profil, obenem pa ima profil še distanco od površine na kateri je. Imam pa tudi nekaj takega led traku, da je tako vroč, da se ga ne da držati. Ne vem točno kateri tip ledic je gor, so pa precej na gosto in tudi svetilnost je temu primerna.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
405
83
Kras
www.mtl.si
Kako je s požarno varnostjo, pri teh LED trakovih, za podstrešje?
Glede na to, da je gor vse v betonu in ni lesa, se ne bi preveč obremenjeval s tem :).
Pri meni so praktično vse prilepljene direkt na zid pocrkale razmeroma hitro. Sedaj vse lepim na alu profil, obenem pa ima profil še distanco od površine na kateri je. Imam pa tudi nekaj takega led traku, da je tako vroč, da se ga ne da držati. Ne vem točno kateri tip ledic je gor, so pa precej na gosto in tudi svetilnost je temu primerna.
Hm, sem mislil, da se ledice ne grejejo :(. Ne rabim nekih hudo močnih. Hvala za nasvet za alu profil. Ker sem dejansko mislil kar nalepit na zid.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.955
3.595
113
No, moj zid je dejansko gips plošča, če je pri tebi beton, se bojo nekoliko bolje hladile. Grejejo se pa kar konkretno, če imaš kakšen trak z visoko svetilnostjo.

• Všeč mi je
Reactions: mtl