LED Trak

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Ne vem če tema sicer spada sem ampak vseno.
Rabim nasvet
smile-1.gif

Naročil sem LED trak in vse potrebne dele...daljinec, pretvornik itd za izdelavo LED svetlobnega traku.
Prvotno sem hotel stvar postaviti na zid za TVjem.
Nakar so mi rekli, da naj stvar raje prilepim na sam TV.
Pa me zanima glede na segrevanje ohišja TV in projeciranja svetlobe same.
Kam je stvar bolj smotrno montirat.
Za TVjem (na zadnji del pokrova) ali na zid?
Tv je od zidu odmaknjen cca. 25cm.
Jaz se bolj nagibam na steno ker bo snop svetlobe bolj usmerjen v prostor. Sicer bo svetil bolj v zid.

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Če misliš postaviti LED trak za televizijo z namenom razbremenitve oči (ala kvazi Ambilight) (in ja, stvar dejansko pomaga), potem nalepi trak na televizijo, da sveti v steno (steno bo pomagala svetlobo razpršit). Namreč, če nalepiš trak na steno, tako da sveti v televizijo (pa po možnosti mimo), bož dobil samo (porazno) osvetlitev prostora in nič več. No, plus bolečin v očeh, ker se bo LED trak sigurno videl iz kakega zornega kota, gledanje v LED-ice direktno je pa kot da bi gledal v sonce/žarnico/itd. direktno.

Nalepi na televizijo.

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
No v bistvu se mi gre bolj za osvetlitev prostora.
Ne rabim neke močne svetlobe za branje
rolleyes-1.gif

Če nalepim na TV je plus, da je trak ''neviden''.
Če bi ga dal na steno bi bil viden iz določenega zornega kota. Seveda ne bi dal da bi trak štrlel čez TV
redface-1.gif

Glede na to da predlagaš da dam na TV in bo svetloba šla v steno....ali veliko zgubim na jakosti svetlobe v prostoru?
Trak bo potekal po zgornjem in obeh stranskih robovih. Na spodnji del; da bi v bistvu bil kvadrat ga ne mislim dati.

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Stena lepo razprši svetlobo. Koliko se bo odbijala ne vem, ampak bo pa tako sigurno več svetlobe, kot če nalepiš ledice za televizor ter jih skriješ, da se ne vidijo in svetijo samo v televizijo (razen če jih misliš pod drugačnim kotom nalepit, ampak pustimo zdaj to).

Če ti je glavni cilj osvetlitev sobe, potem naredi/kupi L profile, jih daj na steno, pa naj lepice svetijo po steni (jaz bi jih dal, da svetijo navzgor, ker se tako svetloba razprši po stropu in tako kar dobro osvetli sobo, čeprav tudi če svetijo navzdol in se ledic ne vidi direktno je kul. Npr. kot je tukaj: http://spritesmods.com/?art=rgbwall&page=5 )

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ko boš dobil paket vzameš še selotejp in probaš.
Počakaš do večera, da se stemni, zalaufaš en film, ki si ga že gledal in se igraš. Enkrat s selotejpom prilepiš trak na steno, drugič na tv, tretjič na steno da svetijo gor in tako dalje.
Vzelo ti bo pol urce in ne boš odkrival tople vode.

Jst osebno pa bi ga prilepil na tv, ker se od stene odbije in bolj razprši.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Jaz bi pa raje prodal obstojec tv in kupil tv,ki ima že vgrajen ambiight, torej philipsa. Vsaj dela tako kot je treba. Barve sam mesa,glede na vir,pravtako ima možnost da deluje Ambilight kot lounge osvetlitev prostora.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.966
330
83
tam ko se terc po tori rola
Saj je wilin napisal, da na TV in ne na steno. Segrevanje ohišja... a to se bojiš, da bi se trak potem odlepil? Jaz imam pod keslom na motorju, pa se je res en konec odlepil. Popravljeno s pištolo na vroče lepilo. Gledanje direkt v LED trak pa res ni najbolj ugodno za oči.

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Verjetno si kupil RGB trak, tako da morajo biti ledice skrite, oz usmerjene v steno, saj le tako dobiš od odbojo želeno barvo
wink-1.gif

V nasprotnem primeru boš gledal le rdeče, zelene in modre ledice
smile-1.gif

MihaM

Pripravnik
25. jun 2008
443
0
16
Mi morda lahko nekdo priporoči kateri komplet (trak, daljinec, napajalnik...) vzeti na ebayu? Izbire je ogromno..

Steve

Guru
13. avg 2007
9.960
1.840
113
Niti ne. Ko se tocno odlocis kaj isces, vidis da je vse vec ali manj isto. Isci recimo led 3528 in 5050.
Kar se tice osnovnega vprasanja; kot receno najboljse proti steni. Ampak imas problem ker na tak nacin ne mores traka upogibat. Resitev je rezanje in L konektorji

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
1. Kater napajalnik kupit za ta trak (1m) oz. ali je dober vsak 12V tudi od kakega odsluženega prenosnika
sprasujem se.gif

2. Če trak na 0.5m prerežem in ju spojim z žico bo delalo? To bi naredil, ker potrebujem na dveh monitorjih, ki sta med seboj cca 25cm narazen.

3. ali je boljš potem vsak kos 0.5m priklopit kr direkt na napajalnik?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Katerikoli stabiliziran napajalnik z 12V primerne moči bo dober.
Kako boš povezal je vseeno, dokler nimaš kratkega stika. Le če so povezave tako dolge, da napetost preveč pade, je fino, da vsak trak povežeš posebej na napajalnik. Samo pri 25cm ne bo problema

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Bo kater vredu?
Bi lahko na katerga priklopil tudi daljši trak (max 5m) ?
Je iz slike razvidno če so stabilizirani ali morem preverit?

Hvala!