LED osvetlitev stanovanja

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To je res, če se greš neke starwars-style osvetlitev, je treba tudi ostali interier temu prilagodit, ne pa dat izgleda kot da je za navadno lovsko kočo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Jaz imam LEDice za hodnike, pomožne prostore, wc in sedaj tudi v spalnici. SMD LED zadeva v spalnici sveti dovolj močno, ni pa to za kuhinjo, dnevno sobo če se mene vpraša. Tam imam halogenke. Za ostalo kjer se ne zadržuješ dlje časa pa so čisto ok.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Eh, kitajci imajo pol ceneje. In to s 300 LED.
In kot kaže je tole hladno-bela svetloba.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Ja tisto v Hoferju je ugodna zadeva, še posebno ker lahko spreminjaš barvo, samo vprašanje je če se jih sploh dobi ali pa jim jih je že zmankalo. Pač Hofer fore

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ok, mal ste me zrajcal zdej s temi ledicami:)
potreboval bi cca 2,5m led traku, pa adapter ne sme bit debelejši od 2,5cm:)
barva pa more bit topla, za romantiko pa te fore:)) bo samo ambientalna osvetlitev

ma kdo kak link v rokavu od pocen kitajcev, da ne odkrivam tople vode. Predvsem debelina adapterja me skrbi:(

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

Pazi kaj govoriš, ker so se po večini moški oglašali
evil.gif

Meni se zaenkrat zdijo ledice občutno predrage. Sicer sem jih nabavil 5 kosov za otroško sobo GU10, 4 W (4 x 1) mehka svetloba, žalpa ša nimam občutka kako bo svetilo. Sem jih pa zgolj zato montiral, ker ravno takrat strop ni imel ometa (monta plata) pa je bilo keks naredi par lukenj za te stvari....kaj veš..mogoče pa pridejoprav (Tako ali tako bo v sobi klasična luč oz. luster).

Recimo..gledam za stopnišče (kjer bom rabil 17 kosov) pa pride ena lučka z ledico 1 W cca. 30 EUR...mislim...da te kap (tam bom dal pa hladno svetlobo).

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Rikolius, kje bi jih dobil v ceneje, me zanima ker se tudi sam zanimam zanje. Pa do sedaj RGB nisem še nikjer videl ceneje, saj samo kontroler za spreminjanje barve pride minimalno 25 eur plus transformator pa si že okoli 40 eur. Jaz rabim IP65 tukaj pa ni nič navedeno tako da so verjetno IP44, kar pa ni primerno za vlago.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

Pazi kaj govoriš, ker so se po večini moški oglašali
evil.gif

Meni se zaenkrat zdijo ledice občutno predrage. Sicer sem jih nabavil 5 kosov za otroško sobo GU10, 4 W (4 x 1) mehka svetloba, žalpa ša nimam občutka kako bo svetilo. Sem jih pa zgolj zato montiral, ker ravno takrat strop ni imel ometa (monta plata) pa je bilo keks naredi par lukenj za te stvari....kaj veš..mogoče pa pridejoprav (Tako ali tako bo v sobi klasična luč oz. luster).

Recimo..gledam za stopnišče (kjer bom rabil 17 kosov) pa pride ena lučka z ledico 1 W cca. 30 EUR...mislim...da te kap (tam bom dal pa hladno svetlobo).

1W? Vzemi manj, jaz imam s po 6 ledicami po 0,1W v eni svetilki, pa je čez glavo dovolj. Stale so pa cca 12 ali 13 € po kosu. Ena firma v Kočevju. Jaka nekaj, če se ne motim.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Rikolius, kje bi jih dobil v ceneje, me zanima ker se tudi sam zanimam zanje. Pa do sedaj RGB nisem še nikjer videl ceneje, saj samo kontroler za spreminjanje barve pride minimalno 25 eur plus transformator pa si že okoli 40 eur. Jaz rabim IP65 tukaj pa ni nič navedeno tako da so verjetno IP44, kar pa ni primerno za vlago.
oprosti nisem računal kontrolerja barve, to je res. Na netu jih je kar nekaj prodajalcev med drugimi tudi inled.si. iz tam sem pobral cene, ki sicer brez kontrolerja je nižja kot v hoferju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
1W? Vzemi manj, jaz imam s po 6 ledicami po 0,1W v eni svetilki, pa je čez glavo dovolj. Stale so pa cca 12 ali 13 € po kosu. Ena firma v Kočevju. Jaka nekaj, če se ne motim.

Pa zadeva dovolj razsvetluje da ni ptrebno prižigati luči posebej?

Pa so te priklopljene direktno na 220 W ali imaš trafo (torej 12 V).

Saj na~eloma bi dal sam tudi manj, samo jih nikjer ne vidim.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Popolnoma dovolj, da se ponoči sprehajaš po stopnicah. Na stopnicah v 1 nadstropje imam 7 teh lučk (po 3 ob stopnicah in 1 na podestu, kakih 25 cm od tal), pa je čez glavo dovolj (ni pa za knjigo brat, seveda). Pa direkt 220V so, brez trafota.
Bili so tile: http://www.jaka-i.si/
Pa raje jih pokliči, ko sem jaz kupoval, na netu niso imeli vsega, kar imajo (vključno s tistimi, ki sem jih vzel).

I

Izbrisan uporabnik 474

1W je zelo močno. Jaz 1W uporabljam namesto halogenskih refelktorjev moči 20W (ki usmejeno svetijo zelo močno), 3W pa namesto 50W. V kopalnici imam set malih reflektorjev po 1W (3x3) za glavno osvetlitev umivlanika in obraza, pa mi je več kot dovolj.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
To se ti samo zdi bolj močno, ker je praktično točkasti izvor svetlobe, ter je le ta fokusirana v ožji snop. Nekaj pa prispeva tudi drugačna barva svetlobe. Drugače oddaja 20W halogenka več svetlobe, kot 1W LEDica. (200-250lm halogenke proti 60-100lm od LEDice)

I

Izbrisan uporabnik 474

Glej, meni je vseeno, koliko mcd ali lumnov ima kaj. LED imajo točkast izvor in usmerjen snop, kar poveča "izrabo" razpoložljive svetlobe. In če jaz želim imeti osvetljen umivalnik, ogledalo ali delovno mizo, potem želim imeti osvetljeno to, ne pa še zraven tuš kabine, spalnice in kuhinje. In 20W reflektor (OSRAM) mi iz višine 2m da na delovno mizo manj uporabne svetlobe, kot 1W Paulmanov LED reflektor.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Super,. hvala za link.

Jaz jih imam tudi na vsako 3 stopinico, na podestu sta po 2 torej okoli 8 komadov do prvega nadstropja..in mi je samo toliko, da se vidi hodit brez da bi prižigal luč.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No odvisno kakor komu paše ane
grin1.gif

Bedasto mi je le, da se dela tak bau bau iz hladno belih LEDic. Madonca no, saj nihče normalen nima prižgane luči med spanjem
hysterical-1.gif
Pa vsi tudi nekako preživijo na sončni svetlobi, ki ima 5500+K, ob oblačnem dnevu pa tudi do 10000K

točno to. po celem stanovanju mam samo hladne bele žarnice in pa v kuhni hladne ele ledike. in je po mojem mnenju bolj naravna svetloba, kot tiste rumene žarnice. ko je pač zvečer cela soba neka rumena. tak pa praktično ni razlike v belini med dnevom in večerom ob prižgani luči.