LED luči se ne ugasnejo do konca

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Imam še en problem.
Prva linija štirih LED lučk je vezana navadno. Druga linija dveh LED lučk pa je vezana menjalno. Vse dela normalno in OK dokler ne ugasnem luči. Namreč, žarnice še vedno malo svetijo in sploh ne ugasnejo.
Po moji logiki je težava nekje v vezavi. Vendar električar ni znal ugotovit, kje je problem. Tudi ko je žarnice prižgal direktno, brez stikal, so ob ugasnitvi še vedno gorele. Dokončno ugasnejo šele, ko izklopim varovalko.

V čem bi lahko bil problem
sprasujem se.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Smo že debatirali o tem. Problem je v tem, da vzporedno tečejo žice, ki so pod napetostjo, zato zaradi kapacitivnosti preide dovolj energije, da ledice brlijo. Rešitev - vzporedno montirati navadno žarnico če se da.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Tudi jaz sem imel podoben problem! Sred dnevne sobe imam za 10cm spuščeno od stropa dekorativno karo in v njej LED žarnice. Ko sem priklopil do 5 žarnic so še vedno svetile, zdaj jih je pa 9 in ne svetijo več. Kot že zgoraj napisano pride do neke vrste preboja od drugih kablov ali pa na samem stikalu in za LED žarnice je to dovolj. Kot pa v mojem primeru, če jih je dovolj, ne svetijo več!

Lp

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Definitivno je to, ker več kot jih je, bolj se tista malenkost napetosti porazdeli na vse žarnice in tako ne svetijo več! Jaz predvidevam, da pride do preboja napetosti na samih stikalih. Splošno je znano, da je na stikalih nižjega cenovnega razreda to bolj kot ne stalnica, zato sem jaz posegel po tadražjih(26€ za menjalno), pa je stvar ista. Sicer se zdaj s tem ne obremenjujem več, na začetku pa sem skoraj popi..il!

22. jul 2007
13.412
1.666
113
124
meni tudi varčna žarnica na hodniku vsake 3 sec. rahlo utripne, medtem ko so vsa menjalna stikala izklopljena, ko je bila notri navadna žarnica je bilo vse bp
bonk.gif
LPWWY

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.681
113
Isti problem sem imel tudi jaz. Rešil z drugimi LED žarnicami. Dovolj je bila že ena na luč in ugasnile so vse. Isto kot če bi dal eno navadno vmes. Sem pa sam tudi znorel, ker ne mislim gledat tistega na stropu, če hočem temo.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Hja, zvezano imam sedaj vse OK, žarnice se ne ugasnejo. Tudi ko sem jih menjal z drugimi LED-ikami, je isto. Nameraval sem dat noter tiste LEDike s 60 diodami, a ne vem, kako bo.
Nekdo je omenil nek kondenzator ali pa drug odjemalec odvečnega, najverjetneje indukcijskega, toka. Kako tole naredim in zvežem? Vzporedno? Kako... Sem vprašal že en kup električarjev (stara šola), pa nobeden ne ve...

LEDike so zakon, njihova (bela) svetloba je zakon, zato jih hočem imet... Le tega, da ne ugasnejo, se hočem znebit.

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.681
113
Če rabiš za osvetlitev, potem pojdi na največ LEDik. Se mi zdi, da so sedaj že tudi z 78 ali 80 ledikami. Ali pa tiste s tremi led diodami, vendar so dražje.
Najdi take, da ti ne svetijo. Kot rečeno je to odvisno od žarnice. Jaz sem sedaj zadovoljen.
Pa malo si preberi po netu še o vprašanjih glede zdravstvene varnosti teh zadev. Mnenja so namreč precej deljena. Absolutno pa ta svetloba ni za brat.