LED GU 10 žarnice

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
ksz.
Sam imam precej izkušenj s temi led z ebaya, saj že od lani sproti kupujem in testiram, skoraj vsak mesec kaj nabavim. Najprej naj povem, da jih je od vseh kupljenih delujočih le še nekje 2/3 pa nisem kupoval ravno najcenejših. Imam pa navadne led z različnimi števili ledik različnih izvedb, potem power led (3x1w), smd in verjetno še kaj, od gu10, e27, e14, itd. Da bi celotno stanovanje/hišo osvetljeval s tem ne pride v poštev, čeprav sem najprej razmišljal o tem. Svetilnost je dokaj slaba, večinoma usmerjen snop, nenaravna svetloba (čeprav sem probal razne "natural" izdedbe) in podobne zadeve. Potem sem začel kombinirati z navadnimi, predvsem na lučeh, kjer imam 4x50w halogenke, sem pustil 2x50w halogenki in dal zraven 2x3w power led. Še vedno sveti solidno, poraba energije pa je bistveno nižja. Z navadnih luči sem odstranil večino led in namestil varčne žarnice namesto standarnih 60w prej.

Z enim takim kompletom dokaj poceni pokriješ razsvetljavo v raznih okrasnih svetilkah in prostorih, kjer ne potrebuješ močne svetlobe in je na koncu boljše kot eksperimenti z led.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.713
113
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Z enim takim kompletom dokaj poceni pokriješ razsvetljavo v raznih okrasnih svetilkah in prostorih, kjer ne potrebuješ močne svetlobe in je na koncu boljše kot eksperimenti z led.
Se strinjam. Čeprav nekateri še vedno pravijo, da 1x3W LED za 2 EUR na kos sveti enako kot 50W žarnica.
wink-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
no moje prve izkusnje z novimi zarnicami 20smd 5050 led je taksna, da je svetloba malo bolj bela, mogoce malo manj rumena in nekoliko bolj hmmm zelenkasta? je precej umirjena svetloba.

Nadomestil sem za zacetek 4x25w halogenke in sveti po moji oceni nekje enako, ceprav rezko primerjat, ker ni cisto ista svetloba.

Kot je tudi tako kot pise 120° in niti priblizno kot nekateri pravijo tockast oziroma usmerjen snop svetlobe.

ker sicer nimam aparatov za merjenje svetilnosti, sem iz iste tocke izmeril cas osvetlitve na dslr pri tej led luci in potem se pri 25w halogenke - cas osvetlitve pri isti zaslonki ej bil identicen. Ce je to dovolj zanesljiv nacin merjenja, pol lahko trdim da je ena led 20 smd ekvivalentna 25w halogenki.

ce je nekdo velik pristas rumene svetlobe navadnih zarnic in halogenk, potem ga je potrebno opozorit, da ceprav so te led luci "warm white" oziroma 2700K, vseeno ni tako domaca kot normalna zarnica, je pa blizje naravni svetlobi, kontrasti pri barvah pa tudi niso tako izraziti

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Za informacijo - sedaj so prišle na trg cree xm-l ledice, ki bodo močno izboljšale performance, predvsem pa splošno uporabnost ledic ravno za takšne namene, kot jih opisujete tukaj... Res trenutno stanejo okoli 8$ na kos (samo ledica), ampak dajo pa od sebe komot 900 lumnov, kar je več kot neka 60W navadna žarnica in to pri super učinkovitosti 150 lumnov/W. Ko bodo cene še malo padle, bo tole super zadeva!

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
To je kr neki, Bauhaus jih ima 118€ za 3kom, Elektro watt pa 91€ za 3kom.

Bolj mi je važno kolk je teh led 3x1W (v eni lučki) dejansko W
grin1.gif
dovolj, premalo itd..