LED dnevne luči in pozicijske - zakoni

MB91

Pripravnik
5. feb 2012
133
0
16
zasluzi.net
Zdravo,

zanima me, če je že kdo imel slabe izkušnje s policijo glede LED dnevnih luči ter pozcijskih, slišal sem, da so dovoljene samo tiste, ki imajo priložen homologacijski kartonček ter pozicijke, ki dovolj razpršijo svetlobo.

LP

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
danes se je za mano peljal touareg prejšnje generacije s prižganimi pozicijskimi lučmi in meglenkami.....

ajme

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
danes se je za mano peljal touareg prejšnje generacije s prižganimi pozicijskimi lučmi in meglenkami.....

ajme
Če bi bil za tabo zarjavel clio z pregoreto žarnico in slabimi bremzami te nebi tolk motilo ane?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Takih luči je vedno več in me zelo motijo. Recimo peugeot (mislim da 308) jih ima v odbijačih v vrsti ene 30cm v višino. Ko jih pogledam se mi zdi isto, kot da nekdo "švasa". Moram prav stran pogledat.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Takih luči je vedno več in me zelo motijo. Recimo peugeot (mislim da 308) jih ima v odbijačih v vrsti ene 30cm v višino. Ko jih pogledam se mi zdi isto, kot da nekdo "švasa". Moram prav stran pogledat.

Je pa hec, da so (oziroma bodo) led dnevne luči obvezne pri vseh novih avtomobilih.
cool-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Koliko je men znano je že obvezna oprema vseh pri nas na novo prodanih vozil, tako imenovane dnevne luči, ali so to LED, Ksenon, Halogen,... je pa od proizvajalca odvisno kaj bo homologiral kot dnevne luči.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:

ajme
Če bi bil za tabo zarjavel clio z pregoreto žarnico in slabimi bremzami te nebi tolk motilo ane?

en dober razlog mi povej zakaj bi nažgal pozicijske in meglenke...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:

ajme

Men rata včasih prižgat meglenke nevede s kolenom, ko lezem v avto. In še žarnica v armaturi mi je pregorela. (sem potem popravil).

Ampak tebe bolj moti tuareg, kot meglenka se mi zdi.
Če te zaslepijo meglenke za njim vozečega sred belga dneva, potem je skrajni čas za obisk okulista.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:

Če te zaslepijo meglenke za njim vozečega sred belga dneva, potem je skrajni čas za obisk okulista.

MEGLENKE so MEGLENKE in se nimajo kaj uporabljat če ni MEGLE TAKE V VIDLJIVOSTI DO 50m. Kdaj bo to ljudem JASNO. Očitno nekateri vedno živijo v MEGLI tudi ko ostali imamo jasno in lepo vreme.

Sicer pa zdaj boš verjetno napisal 50 postov o kršitvah raznoraznih predpisov. No kar začni čakam-o.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Citat:
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:

ajme

Men rata včasih prižgat meglenke nevede s kolenom, ko lezem v avto. In še žarnica v armaturi mi je pregorela. (sem potem popravil).

tut če bi bla corsa, cee'd ali laguna

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Citat:

MEGLENKE so MEGLENKE in se nimajo kaj uporabljat če ni MEGLE TAKE V VIDLJIVOSTI DO 50m. Kdaj bo to ljudem JASNO. Očitno nekateri vedno živijo v MEGLI tudi ko ostali imamo jasno in lepo vreme.

Sicer pa zdaj boš verjetno napisal 50 postov o kršitvah raznoraznih predpisov. No kar začni čakam-o.

sorry, sam tukaj mu dam pa prav. če te motijo luči tok, da moreš stran pogledat, da te spominja na švasanje, potem je nekaj narobe z očmi. Nobena luč od avta te ne more/ne sme tok zaslepit, da bi se jo ustrašil. sploh se mi zdi pa neumno o tem razglabljat, ker se pač kdaj zgodi, da so meglenke ponesreči ostale prižgane od prejšnje noči, ali kaj podobnega, in zdej je že cel halo, kakšen je zakon in to. In kaj ti pomaga, če v zakonu piše, da je prepovedano imeti prižgane meglenke podnevi??? kater policaj se bo ukvarjal s tem??? če se pa že bo, bo pa rekel, "meglenke imate prižgane!", "a res? joj, sm jih pozabil ugasniti včeraj, ko sem prišel domov. Hvala za opozorilo", "Ni za kaj, srečno vožnjo še naprej."....

Sploh pa, a meglenka podnevi zaslepi, al kaj? mene, če že, zmotijo ponoči...

si sploh ne upam predstavljati, kaj bi naredil tale "švasar", če bi mu rešilc z lučkami ponoči nasproti pripeljal.... pomoje bi kr s ceste zapeljal, k bi mislu, da je v delavnico prišel, k tok švasajo.

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Citat:

Udihni in izdihni parkrat, da te ne bo kap.

Predvidevam, da ti delaš čisto VSE po reglcih in se v življenju še nisi pregrešil zoper Boga in Postavo. En takle pravičnik, ki vidi vse napake drugih, me je včeraj skoraj uspel zživcirati. Mudilo se mi je po ženo in sem odpeljal po Celovški malo hitreje, kot je dovoljeno, mulac se mi je postavil (z dokaj nevarnim manevrom) pred avto in me šofiral 50 na uro od Drenikove do podvoza. Bilo je ravno toliko prometa, da ga nisem mogel prehiteti. Ko mi je končno uspelo, da sem pred njim zapeljal na Tivolsko, mi je pri Šubičevi na semaforju še okno odprl in začel razlagat, da se ne divja. Pacient z diagnozo, ki se mu ne dvigne in mora po cesti onanirat.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Voziš hitro - ker se ti mudi
Telefoniraš med vožnjo - ker nimaš BT slušalke ali HF telefonije
Greš v rumeno/rdečo - se ti mudi/ne da se ti stat pred semaforjem
Imaš pozicijske in meglenke - ???? (avto zgleda bolj športen, meglenke pokurijo manj energije,....)

Samo to me zanima. Kakšen vzgib se zgodi v človeku da nažge ta svetila?

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
@MadMitch, take mam jaz tudi rad, toti bi šel brez plače za policaja, take "rabimo" porkleti samoimenovani teksas rangerji. Meni je zadnjič nek mulo na AC v Avstriji na bremzo puni hamer stopo, ker sem mu z dolgimi žmikno in levi blinker vklopo, ker se mi je pač mudilo in sem peljal 160+, pol pa še to da te začne provocirat pa začne na odseku kjer je delo na cesti vozit 50, se je onemu kamijonu ko je par avtov za mano vozu skoraj ftrgalo, ded skoraj hupo prekuro, pol pa nebo on pa gas skozi cestninsko vsaj enih 80, pri odcepu pa mu poblendam da mu rečem adijo ded pa sredi AC na bremzo ampak se ni mogu tak hitro vstavit da bi še lahko dol za mano zavil, se je pa kuj peno, žena me fprašala če mu naj pomaga , ke tako penavost okoli ust je nazadnje vidla na predavanjih ko so stekle pse kazali.
Če pa ta pepb to slučajno zaj bere pa mu sporočam da me najde v MB 30m od policiske postaje v domači hiši,se bova šla mal k prijaznim sosedom zmenit, mogoče bo dobo honorarno delo brez plačila pri njih.

Skratka zaj pa resno, kaj druge briga če jaz delam prekršek, seveda ob predpostavki da ne ogrožam drugih v prometu, zato mamo policaje da me na to opozorijo, kaznujejo,...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Voziš hitro - ker se ti mudi
Telefoniraš med vožnjo - ker nimaš BT slušalke ali HF telefonije
Greš v rumeno/rdečo - se ti mudi/ne da se ti stat pred semaforjem
Imaš pozicijske in meglenke - ???? (avto zgleda bolj športen, meglenke pokurijo manj energije,....)

Samo to me zanima. Kakšen vzgib se zgodi v človeku da nažge ta svetila?
To ti mene sprašuješ? Recimo da.
Vozim hitro - te ne briga zakaj, zgornje početje je debilno bolj, kot 10 km prehitra vožnja
Nimam BT slušalke, predvidevam da je HF to, da je telefon vgrajen v avtu, ja to mam v obeh in uporabljam.
V rumeno samo, če ocenim, da bi bilo nespametno ali celo nevarno bremzati, v rdečo ne, ne na cesti ne drugje.
Mam pozicijske in meglenke serijsko vgrajene, ne vem, če avto zato kaj drugače izgleda, bom pogledal naslednjič.

Kakšen vzgib? Za pozicijske (a so to kratke luči) je itak predpisano da morajo goreti po dnevi in seveda ponoči. Vzgib, ki me prisili, da prižgem meglenke, je pa, ne boš verjel, megla.

Te še kaj zanima?

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Meni je že večkrat kdo rekel da vozim z meglenkami, pa so v bistvu dnevne luči. Meglenke so ločene, močnejše žarnice, svetijo drugače. Gre pa za novo octavio combi.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Po teh nekaj postih, ki sem jih prebral, slovenci še dolgo ne bomo kulturni vozniki. Tu se hvalite kako vozite hitro. Za mene ste eni veliki idioti. Zaradi mene vozite magari 200 km/h, samo ne na javnih cestah, kjer ogrožate predvsem druge. Zaradi takih vase obrnjrnih voznikov imamo toliko in toliko invalidov. Če je omejitev 130 in prehitavam kolono po levem pasu, kje piše, da se moram umakniti kretenu, ki prišiba 200 na uro. Zanimivo, pa je, da v tujini ta isti vozite celo 10 km/h manj kot, pa je dovoljeno. Moje mišljenje. Kdor je povzročil prometno nesrečo zaradi prevelike hitrosti in pijanosti, v čuzo do smrti. Glede meglenk, pa takole. Če ste taki frajerji si jih prižgite v Avstriji ali Nemčiji, pa da vas vidimo. Že ime meglenke vam mora biti jasno, čemur so namenjene.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Se skoraj povsem strinjam s teboj, razen v delu, kjer praviš, da se ne umakneš kretenu, ki za tabo prinori 200. Jaz se mu, iz čisto egoističnih vzgibov, da ne postanem žrtev njegovega kretenizma. Divjati kot [cenzura] na vsakem koraku ali prekoračiti hitrost za 10 kmh je nekaj povsem drugega. Če me daš na pranger, ne bom verjel, da tudi ti VEDNO voziš povsem po omejitvah, upam le, da nisi eden tistih, ki vozi 150 dokler se nekdo za njim ne zapodi dvesto, takrat pa nogo z gasa na 130 in ga učit reda. Taki so nevarni skoraj toliko kot tisti z zelo pretežko nogo. O alkoholu ne bom niti besede napisal, nima smisla.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Po teh nekaj postih, ki sem jih prebral, slovenci še dolgo ne bomo kulturni vozniki. Tu se hvalite kako vozite hitro. Za mene ste eni veliki idioti. Zaradi mene vozite magari 200 km/h, samo ne na javnih cestah, kjer ogrožate predvsem druge. Zaradi takih vase obrnjrnih voznikov imamo toliko in toliko invalidov. Če je omejitev 130 in prehitavam kolono po levem pasu, kje piše, da se moram umakniti kretenu, ki prišiba 200 na uro. Zanimivo, pa je, da v tujini ta isti vozite celo 10 km/h manj kot, pa je dovoljeno. Moje mišljenje. Kdor je povzročil prometno nesrečo zaradi prevelike hitrosti in pijanosti, v čuzo do smrti. Glede meglenk, pa takole. Če ste taki frajerji si jih prižgite v Avstriji ali Nemčiji, pa da vas vidimo. Že ime meglenke vam mora biti jasno, čemur so namenjene.
Predvidevam, da si s svojim mišljenjem na istem tudi, ko s 130 km/h butneš iz voznega na prehitevalca brez gledat nazaj. A ne? Jaz bi take dal v čuzo do smrti... Kaj tebe briga, če nekdo šiba mimo 160 km/h brez, da dela norije in seveda na prazni AC. Pusti ga pri miru, on bo plačal kazen, pa obrabo ima večjo. In btw. ko tebi tvoja gara kaže 130 km/h gre ravno enih 120 km/h
grims-1.gif
. In da ne boš naslednjič pizdakal, ko bo nekdo butnil pred tabo na AC na prehitevalca s svojimi ''soničnimi'' 105 km/h. Tudi to mu namreč zakon dovoljuje.

Sicer pa, vsak dan gledam nasproti enega I30SW s parkirnimi in dodatno vgrajenimi LED lučmi spodaj. Izgleda bolj ''češko'' ker vem, da ni bilo to serijsko, ampak viden je, torej je namen dnevnih luči dosežen. Slepijo pa tiste LED diode prav nič. So pa res vidne od precej daleč. Tako da, zaradi mene si jih lahko še več obesi spredaj, kazen bo pa itak sam plačal, če se ga bo kakšen policaj lotil (ker nima dnevnih luči vključenih, potem pa še tablice grejo, ker dvomim, da je to lahko homologiral).