LCD televizorji z LED tehnologijo

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
V SLO sem ga najceneje našel za 1350€. Potem pa sem ga kupil pri naših severnih sosedih za 1169€ (http://www.electronic4you.at/)
Zelo zanimiva trgovina, odpišejo tudi v slovenščini, lahko prevzameš v Gradcu, Beljaku, Celovcu,.. ali pa ti pošljejo domov.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik HrabiaMol pravi:
V SLO sem ga najceneje našel za 1350€. Potem pa sem ga kupil pri naših severnih sosedih za 1169€ (http://www.electronic4you.at/)
Zelo zanimiva trgovina, odpišejo tudi v slovenščini, lahko prevzameš v Gradcu, Beljaku, Celovcu,.. ali pa ti pošljejo domov.

Avstrijci ga imajo 3€ ceneje
wink-1.gif
No včasih so razlike precej večje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
kaj pa imajo ledice s tem, kakšna je črna?? Črna ni barve, oz se je ne more "narediti"...s črno pa res noben TV nima problema, problem je s kontrastom, kateri mora biti dinamični pri LCD, kar pa vsi vemo kaj pomeni in svetilnostjo, katera pa niti ni tako pomembna, če se gleda TV doma..brez neposrednega pada svetlobe na njega.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.732
5.888
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kaj pa imajo ledice s tem, kakšna je črna?? Črna ni barve, oz se je ne more "narediti"...s črno pa res noben TV nima problema, problem je s kontrastom, kateri mora biti dinamični pri LCD, kar pa vsi vemo kaj pomeni in svetilnostjo, katera pa niti ni tako pomembna, če se gleda TV doma..brez neposrednega pada svetlobe na njega.

Tebi pa ni preveč jasen način delovanja LCDja, ha?

Edina težava LCDja je prav v prikazovanju črnine. In 5 let se razvijajo paneli, ki imajo še danes problem s tem. Ti pa trdiš kontra. Seveda da črna ni "barva". Je pa problem če je namesto črnine prikazana sivina. Kontrat gor ali dol... črna še vedno ni črna. Pri LED LCD pa se zgodba malo sprmeni.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Črne nič ne prikazuje, ker se ne more producirati. Ne moreš imeti "luči", kateri bi dajala črno barvo. Črna pomeni odsotnost kakšne koli barve. ko bo nekdo enkrat pogruntal kako to narediti, bo to velika revolucija na vseh področjih
smile-1.gif

zakaj pa je bila siva, pa verjetno vsem jasno? Če je bil nek del slike osvetljen z belo barvo (backlight), je potem ta barva vseeno "ušla" in se mešala s črnino in zato je nastalo malce sivine... LED rešuje to boljše zato, ker LED diode osvetlijo le en del panela/slike in tako svetlove ne uide drugam, v tolikšni meri, kot pri klasičnih LCDjih, kateri imajo neonke... Zato ima CRT boljšo črno, ker ima vsaka pikica na zaslonu svoj vir svetlobe in ne vpliva na druge, podobno kot plazma.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.732
5.888
113
Ok ... vseeno obvladaš.

Se tudi strinnjam da luči ki bi svetila črno ni in je ne bo. ... Pa če dobro pomislim, sploh ne vem zakaj debatirama o takih bedarijah.
Edino dejstvo ki ostaja je, da vseeno imajo LCDji težavo z "zastorom" back light svetlobe. Edina rešitev pač je da se backlight ugasne, in to je pač prednost LED LCDjev in kot kaže se bodo verjetno vse boljše serije LCDjev šle v tej smeri.
Pa spet se vprašam zakaj se pričkamo...
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Saj se ne prička, le ugotavlja se določene stvari, ker me izjave, kot je "tale LCD pa daje tako lepo črno" malce dvignejo, in ljudje ne vedo zgleda o čem se gre
wink-1.gif

Pravi LED je vsekakor dober, a je potem spet taka cena, da je vprašanje, če se ga splača kupiti, ali se ne bi rajši plazmo, ki je potem spet boljša...

zdaj še samo čakam, da bo nekdo vletel z OLED displayi
wink-1.gif

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Če to leti na mojo izjavo, kje sem potemtakem zgrešil? Ker dejstvo je, da LED LCD daje bolj črno črno kot LCD mar ne?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Včeraj sem v BB videl da ima poleg Samsunga LED TV-je tudi Sony in po novem tudi LG. Slika je res boljša, in to opažaju tudi ljudje (moja žena, fort itd..), ki spoh ne vedo kaj je to LED TV in kako se osvetljuje slika. Sem pa opazil da imajo večinoma "glossy" zaslone. Zna biti to problem? Ima morda kdo kaj več podaktov o tem LG-ju? Cena je ugodna, mislim da je v BB nekje 1100eur. Pomoje bo šla še dol in bodo v letu-dveh več ali manj vsi tvji narejni po teh tehnologiji. Ledice so itak prihodnost, tudi v drugih branažah.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Včeraj sem v BB videl da ima poleg Samsunga LED TV-je tudi Sony in po novem tudi LG. Slika je res boljša, in to opažaju tudi ljudje (moja žena, fort itd..), ki spoh ne vedo kaj je to LED TV in kako se osvetljuje slika. Sem pa opazil da imajo večinoma "glossy" zaslone. Zna biti to problem? Ima morda kdo kaj več podaktov o tem LG-ju? Cena je ugodna, mislim da je v BB nekje 1100eur. Pomoje bo šla še dol in bodo v letu-dveh več ali manj vsi tvji narejni po teh tehnologiji. Ledice so itak prihodnost, tudi v drugih branažah.

si bil kaj pozoren kake je poraba teh TV-jev? Tudi v prid LED-u (opazno)?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Sem že našel...omenjeni TV priključno moč 100 W, kar je 50 % manj!

decko

Pripravnik
17. sep 2007
144
0
16
To je tud ena od bolj opaznih prednosti LED TV...manjša poraba. Me pa zanima če je to vredno nekaj 100€ več kot primerljivi LCD, oziroma ali se splača kupit LED?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
kaj pričakuješ od TV je prvo vprašanje, potem pa se na podlagi tega odločiš...če si bolj šparavne narave pa LED, ker boš v par letih plačal manj za štrom
wink-1.gif

korodani

Pripravnik
12. apr 2009
147
0
16
da, in najbolj žalostno pa je to, da ko si ga bom kupo in vam to tudi povedal, mi nebo noben verjel :D