Obujam temo... Sem jo preletel, ampak vseeno imam še nekaj vprašanj (in tudi vi imate več izkušenj..

)..
Vglavnem, rad bi si naredil letno-zimski prostor na terasi in sem bil prepričan, da bomo naredili leseno konstrukcijo, streho z izolacijo in velika okna med stebri, senčena z žaluzijami.. Ampak zadnje dni sem opazil pergole in se mi zdijo še boljša opcija (in mogoče tudi cenejša.. moram dobit kako ponudbo)..
Kakorkoli, v mislih imamo nekaj takega (samo idejna skica):
Poglej priponko 99942
Osnovna ideja je pridobit dodatni "bivalni" prostor, kjer bi lahko v kateremkoli delu leta (tudi pozimi) sedelo 14 ljudi (ožja "družina").. Nabavili bi pergolo z rolo senčili in zasteklitvijo.. Zanima me naslednje:
1. Ima kdo zastekljeno pergolo? Kako se odnese pozimi in pri večjem deževju? Ko je npr.: kakšen naliv in dežuje direkt na stransko zasteklitev, ali vdre voda v notranjost ali nekako odteka? Ali fejst not piha pri stikih? Bi bilo bolj smiselno postavit pergolo in na stranice dat neka 3-slojna okna?
2. Uporablja kdo pergolo tudi pozimi? V primerjavi z 3-slojnimi okni so verjetno te pomične na pergoli tudi izolativno precej slabše..
3. Kolikor razumem, je pomična streha prednost le v vročini (da ne tolče vročina izpod strehe).. Aja, pa verjetno tudi v hladnejših dneh, če ti zapaše malo sonca.. Je tak? Npr.: pozimi bi se fejst poznalo, če ta premična streha ni izolirana? Lahko začne švicat in dol canjkat, če npr.: greješ prostor kaka 2 dni in je zunaj fejst mrzlo??
4. Je v okolici Mb kateri, ki je zanesljiv in ima večletne izkušnje? Ali tudi iz ostale slovenije pridejo brez problema v Mb?
5. Vsi, ki jih imate zmontirane že par let, vas kaj posebej moti? Bi naredili kaj drugače? Sploh tisti, ki koristite pergolo čez celo leto?
Za vsak odgovor že vnaprej najlepša hvalaa...