Lajanje psa.

NNxxNN

Pripravnik
30. jun 2011
39
0
6
Zanima me kako najlažje odvaditi psa lajanja, ko je sam doma? Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
nebo nikoli več pisnu
wink-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Jaz sem svoje slike umaknil in je nehal lajat
hysterical-1.gif

Pa veš zakaj laja? Razlogi so lahko različni. Lahko je tudi bolezen. Poskusiš lahko z (pre)vzgojo ali pa pustiš prižgan radio, nabaviš kakšno igračo.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Prvo kot prvo moraš psa začeti tretirati kot psa in ne kot človeka. Če je preveč razvajen, potem izsiljuje z laježem. Pomembno je, da se ne poslavljaš preveč od njega, ko greš in da ne reagiraš preveč histerično, navdušeno, ko se vrneš. Najboljše je, da je pes dobro zrekreiran, preden ga pustiš samega, da nima odvečne energije, poleg tega pa mu je dobro dati nekaj, s čimer se zamoti (kost za žvečit, dve, tri igračke, mogoče kako tiho glasbo v ozadju, tv).

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
KSZ

Probaj ga pustiti najprej samega samo za nekaj minut in ko se "vrneš", ga pohvali in mu pokaži, da je priden, ker ni lajal. nato podaljšuj obdobja, ko te ni doma.
Nekatere pasme pa preprosto ne smejo biti same in se jim meša takrat. Bigli so že ena od teh pasem. Tudi če je pes preživčen, bo imel težave...

Najina psica je k sreči dokaj hitro pokapirala, da je ne bova zapustila in da se vedno vrneva. Od takrat je mir in ne joka in laja.

Srečno

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
jaz sem mojega sedaj prvič pustil 2x samega v stanovanju od osmih pa do treh, prvi dan je rabil nekje 1,5 ure da se je zdrl, nato je ležal ali hodil po stanovanju (sem imel web kamero vklopljeno), drugi dan je ta čas bil že samo 1ura
smile-1.gif
bomo videli v pon. kako bo

X3m

Pripravnik
3. jan 2012
283
0
16
SLO
Citat:
Uporabnik Mikulja pravi:
nebo nikoli več pisnu
wink-1.gif

A pa si prebral vse?

NOTE: Not guaranteed to work on all dogs, depends on every dog's sensibility to ultrasonic sound. Works better for small, medium dogs

NNxxNN

Pripravnik
30. jun 2011
39
0
6
Mikulja:
Tole ovratnico sem že sprobal in žal ne pomaga.

Generalni problem je to, da ko sem doma sploh ne laja, ko pa me ni se pa ''dere'' tudi po 2 uri skupaj in mi je zelo bad že zaradi sosedov. Prej ni bil problem, ker je bil sin vsak dopoldan doma, zdaj je pa pes sam in očitno tega ni navajen. Pa to ni posledica bolezni, enostavno je tako prišlo, da mora biti po 4-ih letih dopoldan sam doma in tega očitno ni navajen in nas pogreša.
Bi ga pa rad v dobro vseh in njega samega tega odvadil, na kakšen human način, brez raznih električnih ovratnic, če se le da...

B81

22. jul 2007
37.603
10.901
113
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Probaj ga pustiti najprej samega samo za nekaj minut in ko se "vrneš", ga pohvali in mu pokaži, da je priden, ker ni lajal.

Kako pa bo ded vedel, da pes ni lajal, če bo šel od doma?

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Saj ni treba, da gre daleč... lahko samo za ovinek toliko, da ga pes ne čuje več, on bo pa prav gotovo slišal njegov lajež. Lahko ga recimo snema... Na koncu so pa tu še "veseli" sosedje...
wink-1.gif

Najina psica je začela lajat že, ko sva šla par metrov stran od bloka
crazy1.gif

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Saj ni treba, da gre daleč... lahko samo za ovinek toliko, da ga pes ne čuje več, on bo pa prav gotovo slišal njegov lajež. Lahko ga recimo snema... Na koncu so pa tu še "veseli" sosedje...
wink-1.gif

Najina psica je začela lajat že, ko sva šla par metrov stran od bloka
crazy1.gif
Met psa v bloku je pa
bonk.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Zakaj pa? Ce ni velik ne vidim problema.... sej v blokih obstajajo tud vecja stanovanja od garsonjer.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik zabar pravi:
Met psa v bloku je pa
bonk.gif

To je zelo pogosto a hkrati zelo zgrešeno prepričanje.

Dejstvo je, da je pes navajen človeške bližine in, da se v njegovi bližini tudi najbolje počuti. Sicer je odvisno od pasme do pasme vendar je dejstvo, da le redki psi niso zelo vezani na človeka. Vzemimo to kot prvo dejstvo.

Pes se mora dosti gibati. Mali in zelo veliki sicer morda manj, tisti srednji veliko več in zopet v odvisnosti od pasme. Recimo, da bi moral imeti vsak pes vsak dvourni sprehod na dan. Vzemimo to kot drugo dejstvo.

S psom se moramo tudi drugače ukvarjati. Mu nalagati mentalne izzive in izzive povezane z nagoni, kateri so mu prirojeni (zopet odvisno od pasme)... če so za neko čivavo trikci maksimalen doseg, je to za borderja le ogrevanje, ovčarji imajo svoje, prinašalci imajo zopet svoje... Vzemimo to kot tretje dejstvo.

Torej, če strnemo moramo psu (razen hrane, doma in veterinarske nege po potrebi) nuditi ustrezno socialno okolje, dovolj gibanja in tudi mentalne izzive.

In vprašanje: zakaj stanovanje, kot bivalni prostor, za psa ni primeren?
Je pesjak bolj primeren? Zakaj? Pes v pesjaku, v kolikor ga ustrezno sprehajajo, ne bo ne scal ne sral. Torej se glede tega ne razlikuje od stanovanja. V hiši/garaži je seveda bolje a vseeno... stanovanje, z lastnikom je med boljšimi možnostmi.

Tako, da veliko bolj kot okolje je pomembno, kakšni so lastniki (saj vsi poznamo zgodbice, ko pes živi ob veliki hiši, zraven gozda in potočka ... a je celo življenje na ketni ali pa v boksu, ki je istočasno tudi njegov sekret).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik zabar pravi:
Met psa v bloku je pa
bonk.gif

To je zelo pogosto a hkrati zelo zgrešeno prepričanje.

Dejstvo je, da je pes navajen človeške bližine in, da se v njegovi bližini tudi najbolje počuti. Sicer je odvisno od pasme do pasme vendar je dejstvo, da le redki psi niso zelo vezani na človeka. Vzemimo to kot prvo dejstvo.

Pes se mora dosti gibati. Mali in zelo veliki sicer morda manj, tisti srednji veliko več in zopet v odvisnosti od pasme. Recimo, da bi moral imeti vsak pes vsak dvourni sprehod na dan. Vzemimo to kot drugo dejstvo.

S psom se moramo tudi drugače ukvarjati. Mu nalagati mentalne izzive in izzive povezane z nagoni, kateri so mu prirojeni (zopet odvisno od pasme)... če so za neko čivavo trikci maksimalen doseg, je to za borderja le ogrevanje, ovčarji imajo svoje, prinašalci imajo zopet svoje... Vzemimo to kot tretje dejstvo.

Torej, če strnemo moramo psu (razen hrane, doma in veterinarske nege po potrebi) nuditi ustrezno socialno okolje, dovolj gibanja in tudi mentalne izzive.

In vprašanje: zakaj stanovanje, kot bivalni prostor, za psa ni primeren?
Je pesjak bolj primeren? Zakaj? Pes v pesjaku, v kolikor ga ustrezno sprehajajo, ne bo ne scal ne sral. Torej se glede tega ne razlikuje od stanovanja. V hiši/garaži je seveda bolje a vseeno... stanovanje, z lastnikom je med boljšimi možnostmi.

Tako, da veliko bolj kot okolje je pomembno, kakšni so lastniki (saj vsi poznamo zgodbice, ko pes živi ob veliki hiši, zraven gozda in potočka ... a je celo življenje na ketni ali pa v boksu, ki je istočasno tudi njegov sekret).

Preberi tvoj prispevek, vse gledaš iz stališča psa.

Kaj pa sostanovalci? Otroci ki se ne morejo igrati zaradi zaminiranih zelenih površin? Moteč lajež za sosede? Zaradi psa smrdljivo stanovanje? The list goes on...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Ponavadi je problem dreka v bistvu problem lastnika živali. Problem se ne reši in se pogosto še stopnjuje, kadar lastnik živali ne želi razumeti, da je njegova dolžnost pobirati iztrebke (umivati žival, vzgojiti okolju primerno,...). Takšnih ni malo.
Lahko opišem en primer (saj je to na Alterju pogosta praksa pri argumentiranju stališč):
Po ulici (v kateri se nahaja moje delovno mesto) se vsako jutro sprehodi starejši gospod (penziæ) s svojim labradorcem. Velikokrat (3-5x) se je zgodilo, da je bil pred vhodom v podjetje pasji drek. Ko sem pogruntal, da je penziæ edini, redni sprehajalec s psom, sem ga ob prvi naslednji priložnosti vprašal, če mi lahko pokaže vrečko za pasje iztrebke. Penziæ je bil sicer pripravljen na prepir, vendar se je stvar nadaljevala v normalnem tonu (mogoče zaradi tega, ker sem počohal psa). Če skrajšam: od takrat penziæ psa sprehaja (še vedno brez povodca in vrečke za iztrebke) po drugi strani ulice.
Meni ni prišlo na misel, da bi psa nagonil, ker bi si to zaslužil njegov lastnik. Takšni lastniki psov, mačk in drugih ljubljenčkov, so potrebni prevzgoje bolj kot njihov ljubljenček.
Mi lahko kdo pove ali lahko in kam lahko prijavim takšnega lastnika živali?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Preberi tvoj prispevek, vse gledaš iz stališča psa.

Kaj pa sostanovalci? Otroci ki se ne morejo igrati zaradi zaminiranih zelenih površin? Moteč lajež za sosede? Zaradi psa smrdljivo stanovanje? The list goes on...

Tako butastega odgovora pa še ne.

Sostanovalci? Kaj je z njimi? Na katere točno misliš? Na tiste, ki v kleti kadijo travo, da vse smrdi po njej? Ali na tiste zgoraj z majhnimi otroci, ki imajo doma športno vzgojo vsak dan do 22.00, da odmeva po bloku? Na mumujo v pritličju, ki ga vrže malo na zob in potem teži ljudem, ki gredo mimo (in po 40 letih bivanja v SLO ne zna slovensko)? Ali spodaj, kjer živijo tri generacije bab skupaj in se vsak dan derejo ena na drugo? S čim jih moti moja psica?

Smrdljivo stanovanje? Zakaj že? Ker pes smrdi? Morda tebi. Meni bolj smrdijo čiki, alkohol ali pa recimo zažgana pečenka, ki osmradi hodnike. Sicer pa, če "smrdi" MOJE stanovanje, kako to vpliva na sosede?

Zaminirane zelene površine... za to so pa res krivi psi.

Do sedaj sem s psom živel na dveh različnih lokacijah (v stanovanjih), v obeh so stanovalci nad njo navdušeni in nihče nima niti najmanjših pripomb. Očitno imam srečo, ker v našem bloku ne živijo pacienti kot so nekateri od tu.

A, da ne boste razumeli narobe - vsak dan vidim tudi slabe lastnike psov. Take, ki imajo pse nevzgojene, ki ne pobirajo iztrebkov ipd... vendar posploševanje res ni na mestu. Vendar sem prav dobre volje, ker so lastniki psov vedno bolj zavedni.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Po ulici (v kateri se nahaja moje delovno mesto) se vsako jutro sprehodi starejši gospod (penziæ) s svojim labradorcem. Velikokrat (3-5x) se je zgodilo, da je bil pred vhodom v podjetje pasji drek. Ko sem pogruntal, da je penziæ edini, redni sprehajalec s psom, sem ga ob prvi naslednji priložnosti vprašal, če mi lahko pokaže vrečko za pasje iztrebke. Penziæ je bil sicer pripravljen na prepir, vendar se je stvar nadaljevala v normalnem tonu (mogoče zaradi tega, ker sem počohal psa). Če skrajšam: od takrat penziæ psa sprehaja (še vedno brez povodca in vrečke za iztrebke) po drugi strani ulice.

Žal ne vem, kako ga lahko prijaviš.
Je pa žalostno, da imam tudi jaz s starejšimi lastniki psov težave, kar se tiče pobiranja iztrebkov. Jaz se z njimi niti ne prepiram, včasih morda kaj modrujem a najbolj "zadene bistvo", če ga opazim, da n pobral: vljudno ponudim vrečko, da lahko pobere in dam še eno za rezervo
wink-1.gif
.