Kvasi do 32 C ?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Problem tako visokih temperatur je tudi da so idealne za kvas in posledično ima kvas zelo povečano aktivnost. Večja aktivnost pa pomeni več proizvedene toplote. Tako da realno boš pri 30C zraka končal pri cca. 36C ali celo stopinjo dve višje do kjer bo kvas šel in se ustavil zaradi termalnega šoka.

Tako da tudi če obstaja kvas ki daje nevtralen profil pri taki temperaturi je problem v tem da take temperature ne boš mogel vzdrževat in se bo zgodil "thermal runaway" ki bo rezultiral lahko v čudnih priokusih, nedokončani fermentaciji ali pa pivu po celi sobi!

Sicer za visoke temperature mogoče lahko pogledaš še za drugimi vrstami kvasa. Recimo šampanjski kvas, kvas za destilacijo ... ti so ponavadi bolj robustni in zelo nevtralni. To značilnost moraš jasno vzeti v zakup pri izbiri stila piva.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Pred časom sem bral od Mangrove M10, je nekdo delal test, jih je precej pohvalil in naj bi dale precej čist profil okusa do 28 stopinj C...trenutno ne najdem članka. Sem pa poslal povpraševanje na mojepivo za ta kvas in naj bi jih nabavil v kratkem...upam, da bo držal besedo, da sprobamo kako se obnesejo. Imam tudi jaz v najhuši vročini precej čez 20 v kleti.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Pred časom sem bral od Mangrove M10, je nekdo delal test, jih je precej pohvalil in naj bi dale precej čist profil okusa do 28 stopinj C...trenutno ne najdem članka. Sem pa poslal povpraševanje na mojepivo za ta kvas in naj bi jih nabavil v kratkem...upam, da bo držal besedo, da sprobamo kako se obnesejo. Imam tudi jaz v najhuši vročini precej čez 20 v kleti.

Verjetno si mislil ta članek.

http://www.indianbrewer.com/2015/12/mangrove-jacks-m10-workhorse-yeast.html
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Sm pogleda pa poštnina ni prav ugodna. 16€ za par kvasov
frown-1.gif

Drugače bi naročil.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Predvidevam, da sem kvas safale us 05 rehidriral na 40 stopinjah oz mogoce malenkost manj, ker tik preden sem ga hotel dodat je imel 30 stopinj, tako da sem ga se dodatno malo ohladil. Preden sem ga dodal je preteklo kaksnih 50 minut. Pozabil sem izmerit temperaturo vode pred rehidracijo. Za 41 litrov pivine sem dal 4 paketke OG 1.050, tako da bom imel yeast cake direktno za RIS. Veha je nehala brbotat tretji dan. Vem da ni to indikator za koncano fermentacijo, pipice pa nimam da bi izmeril fg. Se nikoli mi ni tako hitro nehalo brbotat. Me pa sedaj zanima, ce je bila temperatura rehidracije previsoka? Ali pa je to mogoce zaradi vecje kolicine kvasa? Do katere temp. te kvasovke prezivijo? Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kvas nekako 99.9% crkne pri temperaturi tam okoli 50C, tako da je to zgornja meja. Če je temperatura nad 50C in ji je kvas izpostavljen več kot 10 min bo mrtev.

Optimalno območje delovanja kvasa je nekje od 25-35, to je taka generalna označba. Večina kvasa ima optimum med 28-32, se pa razlikuje od seva do seva.

Nizke temperature kvasa ne ubijajo, vsaj ne tako hitro kot visoke.

Tako da od 35C-50C imaš neko (nelinerano) funkcijo po kateri kvas tako ali drugače crkuje, ker je ta funkcija odvisna od več faktorjev je tako zgornja priporočena meja za kvas 35C. 40C ni zelo problematična sploh če je izpostavljenost trajala manjši čas, je pa res da je že na strani crkovanja in "ubijaš" celice po nepotrebnem.

Glede hitrosti fermentacije in samega začetka (lag čas) je jasno odvisno od količine kvasa, zadosti kvasa pomeni hitro in zdravo fermentacijo. 3 dni ni nič posebnega za ale piva, velikokrat se konča celo prej pri ustreznih dozah. Tako da mislim da si zaenkrat vse delal prav!
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Predvidevam, da sem kvas safale us 05 rehidriral na 40 stopinjah oz mogoce malenkost manj, ker tik preden sem ga hotel dodat je imel 30 stopinj, tako da sem ga se dodatno malo ohladil. Preden sem ga dodal je preteklo kaksnih 50 minut. Pozabil sem izmerit temperaturo vode pred rehidracijo. Za 41 litrov pivine sem dal 4 paketke OG 1.050, tako da bom imel yeast cake direktno za RIS. Veha je nehala brbotat tretji dan. Vem da ni to indikator za koncano fermentacijo, pipice pa nimam da bi izmeril fg. Se nikoli mi ni tako hitro nehalo brbotat. Me pa sedaj zanima, ce je bila temperatura rehidracije previsoka? Ali pa je to mogoce zaradi vecje kolicine kvasa? Do katere temp. te kvasovke prezivijo? Hvala

Jao fantje. V bistvu bi bilo bolje, če ga sploh nebi rehidriral. Če se že greš rehidracijo, potem to naredi prav, drugače je bolje, če samo potreseš po vrhu, sploh, če si uporabil 4 paketke za 40 litrov.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Predvidevam, da sem kvas safale us 05 rehidriral na 40 stopinjah oz mogoce malenkost manj, ker tik preden sem ga hotel dodat je imel 30 stopinj, tako da sem ga se dodatno malo ohladil. Preden sem ga dodal je preteklo kaksnih 50 minut. Pozabil sem izmerit temperaturo vode pred rehidracijo. Za 41 litrov pivine sem dal 4 paketke OG 1.050, tako da bom imel yeast cake direktno za RIS. Veha je nehala brbotat tretji dan. Vem da ni to indikator za koncano fermentacijo, pipice pa nimam da bi izmeril fg. Se nikoli mi ni tako hitro nehalo brbotat. Me pa sedaj zanima, ce je bila temperatura rehidracije previsoka? Ali pa je to mogoce zaradi vecje kolicine kvasa? Do katere temp. te kvasovke prezivijo? Hvala

Jao fantje. V bistvu bi bilo bolje, če ga sploh nebi rehidriral. Če se že greš rehidracijo, potem to naredi prav, drugače je bolje, če samo potreseš po vrhu, sploh, če si uporabil 4 paketke za 40 litrov.

Rehidracijo se grem ze tretje leto in vedno do sedaj sem jo naredil prav. Nazadnje sem pa pac pozabil pomerit temperaturo in sem vprasal za mnenje glede visje temperature rehidracije. 4 pakete sem pa uporabil zato, da bom imel zadosti kvasa za RIS, ki ga bom varil v nedeljo.

Utiševalec, če boš v soboto na brewbq imaš pivo v dobrem.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Pazi pri RISu, da začneš fermentacijo zadosti nizko, da ti ne uide previsoko. Sicer pa v soboto rečemo kakšno
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Jaz sem včeraj in danes delal Cooperjev Sparkling Ale in sem bil kar presenečen, da piše za priložene kvasovke, da lahko preživijo od 13 do 40 °C. Idealno je sicer med 21 in 27, a vseeno, doslej tega še nisem zasledil.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Khmmm, delam Pale ale s Safale-om 05 in mi je v kleti temperatura zrazla zaradi zunanjih razmer na 23-24. To pomeni, da je v fermentorju 25-26. Safal 05tka je deklarirano do 25 stC.

Materiali:
4200g pale ale
350 g munich
Styrian golding za grenkobo
Styrian cascade za ostalo


Kaj bo ratalo - kakšne priokuse lahko pričakujem? Trenutno nimam možnosti, da bi zadevo ohladil ...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Malo bo estrov, ne bo panike...
V svojih začetkih varjenja sem šel z njim tudi do 32...razen banan na okusu in aromi ni bilo.
Seveda če se da se temi izogni, ni pa nobenega problema, se popije u izi
wink-1.gif
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Je že kdo delal pivo iz navadnega pekovskega kvasa? Ravno sem si skuhal pivo, nakar ugotovim da nimam kvasa na zalogi...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sam uporabljam kvas za kruh (Fala kocke, svež kvas) za destilate in deluje kar se tiče fermentacije čisto ok, dejansko celo BOLJ izsuši pivo kot pa kakašen angleški ale kvas, recimo da je presnova tam na nivoju US-05. Estri vsaj kar se jih vonja so dokaj zanimivi oz. jih pri nizkih temperaturah sploh ni, tako da pri določenem pivu zna tak kvas pustit premalo karakterja, pri določenih kjer je kvasni karakter tototalno nepomemben pa bi znalo izpast ok.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz sem ga za zdaj uporabil za medeno vino (medica, mead), pa je tudi izpadlo povsem v redu. Pivo, pa rajši uporabim namenski kvas.
smile-1.gif
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Tudi jaz sem uporabil fala kocko. Zaenkrat vse izgleda vredu, saj pivo normalno vre, pa tudi okus se mi zdi zaenkrat dokaj normalen.
Utiševalec: kakšen destilate? Kaj je to?