Kvalitetni zimski škornji

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Tole ti bo v trenutku premočilo. Verjemi, sem v njih preživel več kot pet let vsak dan in sprobal različno vreme.
Ni problem samo usnje, ampak šivi in stik s podplatom.
+ dobro se prilegajo na nogo
+ primerni za dolgotrajno stanje ali hojo
+ ker je usnje, odlično dihajo, za poleti si lahko cel dan v njh, pa se ti noga ne usmradi, če ne uporabljaš sintetičnih štumfov
- mokrota, dež zelo slabo, v prvi priliki ti bo premočilo na šivih in boš imel mokro noter
- nizka temperatura niso primerni za dolgotrjnejše postopanje na mrzlem ali po snegu, ker je izolacija podplata zelo slaba. Odkar sem jih nosil v mrazu imam na prstih ene noge problem, saj mi takoj pobledijo in me zebe oziroma, postanejo prsti neobčutljivi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Sem bil prepričan da je tole od Alpine...

Kokretno sliko ki si jo dal so verjetno od Alpine (glede na podplat). So bili pa delani za vojsko in licenčno so jih izdelovali tudi drugod.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Tole ti bo v trenutku premočilo. Verjemi, sem v njih preživel več kot pet let vsak dan in sprobal različno vreme.
Ni problem samo usnje, ampak šivi in stik s podplatom.
+ dobro se prilegajo na nogo
+ primerni za dolgotrajno stanje ali hojo
+ ker je usnje, odlično dihajo, za poleti si lahko cel dan v njh, pa se ti noga ne usmradi, če ne uporabljaš sintetičnih štumfov
- mokrota, dež zelo slabo, v prvi priliki ti bo premočilo na šivih in boš imel mokro noter
- nizka temperatura niso primerni za dolgotrjnejše postopanje na mrzlem ali po snegu, ker je izolacija podplata zelo slaba. Odkar sem jih nosil v mrazu imam na prstih ene noge problem, saj mi takoj pobledijo in me zebe oziroma, postanejo prsti neobčutljivi.

Se podpišem je pa tako:
- prepuščanje vode = namažeš jih z mastjo (recimo tjulnova mast) in bodo držali vodo. Itak vsako usnje brez impregnacije oz. površinske zaščite premoči.
- za mraz obvezno daš noter dobro podlogo (podplat) in pa obuješ dobre (res dobre = pohodniške = drage) nogavice. Pa jasno paziš da ne zategneš preveč vezalk da imaš dobro prekrvavitev. Sicer sem tudi sam parkrat dobil skoraj ozebline od celonočnega okušanja kuhančka pri -10!
grin1.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ja pa misliš, da v petih letih nisem že vsega tega sprobal. Kot sem rekel, usnje že lahko impregniraš in ti bo mogoče držalo en sprehod po PST-ju, vendar, ko se greš resno uporabo (kjer pač nimaš časa razmišljat, kam boš stopil), hodiš po vodi do gležnjev, prečkaš plitev potok, takrat ti ne pomaga zaščita, če niso tudi vsi stiki nepremočljivi.
Ampak strinjam se, da povprečen janez najbrž ne bo šel v nalivu napravljat drv v gozd.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Ok ok, mišljena je zaščita pred vodo po nekem standardu normalne hoje. Meni moji oldtimerji recimo ne premočjo če stopim dvakrat v vodo ko prečim potok, je pa res da če bi stal noter eno minuto premoči po vseh šivih.

Mast pa itak deluje samo dokler je gor, torej med delanjem drv dokler 3x ne zagaziš v blato in pa 2x padeš skozi kup smrekovih vej.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Za mojo namembnost mislim da bodo ok, treba bo pa namazat s rjulnovo mastjo in dat izolacijski vložek...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Tile s tvoje slike so precej podobni onim iz Italije. Spodaj na rumenem delu pa piše:
monterosa by eurosuole

Žal je to tudi edini napis na celih škornjih...

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Sem bil prepričan da je tole od Alpine...

Za mojo namembnost je še bojše da niso pretopli, važno je da ne premočijo pozimi...

Če želiš da ne premočijo, jih moraš mazat, če želiš suho nogo jih moraš mazat, če želiš dober škorenj ga moraš mazat.... sem že omenil da moraš mazat?

Ni vse v nakupu, vzdrževanje je bolj važno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Tile s tvoje slike so precej podobni onim iz Italije. Spodaj na rumenem delu pa piše:
monterosa by eurosuole

Žal je to tudi edini napis na celih škornjih...

Dvomim, na rumenem delu piše Vibram!

Imaš pa zelen okrogel znak in oznako "monterosa by eurosuole". Gre samo za italjanskega izdelovalca gume/podplatov.

Te čevlje so kot rečeno delali za SV v slovenskih tovarnah (Alpina, Ratitovec), poleg vojske so jih uporabljali tudi v policiji in pa ostalih službah civilne zaščite.

Čevlji nimajo nobene oznake razen vgravirano številko (velikost) in pa serijsko številko (enaka na par) v zunanjem zgornjem del čevlja.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
462
83
Kaj pa kakšne bolj cenovno dostopne in vseeno čimbolj tople in nepremočljive? Ve kdo za kakšne oz. za kakšno dobro akcijo?

alesmm

Zelenc'
17. dec 2012
13
0
1
Ja, moj kolega (gozdar), pravi, da so vojaške škornje . Glede na to kaj iščeš, bi bili teli profi škornji kar primerni. Baje so nepremočljivi (pravi kolega da vedno iz hoste pride suh, pa hodi tudi po potokih), pa kukr sem gledu zdej tle v opisu majo neko oznako za zaščito pred mrazom. No, pa če jih vojska uporablja že morjo bit ok.

Drugač si je pa moja omislila tele polvisoke čevlje za v hribe, so nepremočljivi, pohodni z vibram podplatom, sam niso pa škornji.

Nazadnje urejeno: