kurjenje peletov

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ravno v petek sem se pogovarjal z nekim monterjem toplotnih črpalk in klim-pravi da Švabi na veliko prehajajo nazaj na kurilca. Informacije nisem preverjal.
te pelete so se men že v štartu bile "kr nekaj". Sej je to vse OK, super zadeva, lep plamen, kamin,centralna, nič nalaganja drv na vsako uro, avtomatika...... ni da ni. Ampak, bolj ko berem razne komentarje, skoz so neki mali problemi. Tudi cena me ni prepričala. Z znancem sva primerjala kvadraturo stanovanja in cene kurilca/plina (še pred to pocenitvijo) in ni gretje na pelete čisto nič ceneje. Zdaj je verjetno celo dražje kot kurilc.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
čist enostavno. kvadratura bajte oz. grelne površine in kolko € na leto. Osnovne fasade oba. Plus tega, je primerjava z nekimi boljšimi peletami.... če naletiš na slabe, je poraba menda spet večja. Lej. Ne vem. Moje mnenje je pač takšno. Ni pa nujno, da je pravo.

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
576
113
Tudi mi kurimo na pelete. Stanovanje je veliko dobrih 100 kvadratov in me mesečno pride cca 5€. S tem da imamo konstantno temperaturo 21-22°C (zaradi otroka). Kurim vedno A1 pelete (do sedaj sem kuril tri vrste Genol, ki jih ni na testu, GMG in schweighofer ki sta tudi na testu med najboljšimi - vse avstrijske, ker našim ne zaupam
smile-1.gif
).

Če bi imel možnost izbire, tudi sam dvomim da bi se odločil za pelete. Tedensko čiščenje (sicer je zelo malo pepela),zato ker se mi je dostikrat izpisala kakšna napaka, ki pa je po čiščenju izginila in je potem delovalo vse kul. Je pa nerodno, če sem v službi in so doma na mrzlem.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Zakaj moraš tedensko čistiti pepel, če mesečno ne skuriš več kot 5eur peletov?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Stanovanje je veliko dobrih 100 kvadratov in me mesečno pride cca 5€

mesečno te pride 5€
confused-1.gif

Nehite ga j.ebat - naj raje pove katera peč in kateri peleti - takoj se prestavim na to varianto!

Drgač pa ca. 170 sqm bivalne v eni etaži, kleti se ne greje (kolikor se pač od cevi segreje), večja polovica "moderno 5 cm stiropor izočacijo", "stari del" brez izolacije (zunanja stena 40+ cm) - poraba ca. 2000 l olja ozr. 4 to pelet.

Cena peleti vs. olje lani 1:4, letos od 1:3 do 1:2 - še vedno peleti cnej. Pa vprašanje kako dolgo bo olje tako nizko.

Je pa j.eba, ker nikoli ne veš ali naj pelete na zalogo (letos = avtogol) ali sproti kupovat (cena).

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
S pravo peletno pečjo si v kurilnici 1-2x na sezono in to samo zato, da sprazniš posodo s pepelom.

Vse kar nima lambda sonde, pa moraš dobro naštelat in redno prilagajat, če nočeš preveč porabe. Na papirju ima vse 95%+ izkoristka, v praksi pa...

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Če imaš lambda sondo pri kotlu lahko potem po mili volji menjaš pelete in se peč sama pravilno nastavlja ali kako?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Peč meri preostanek kisika in se prilagaja. Kar pa ne pomeni, da dela čudeže s slabimi peleti. Zato kurimo avstrijske A1. Najmanj je tudi pepela in nič žlindre.

Sem pa prvo sezono kuril razne slovenske (največ cugmajster) in ni bilo problema, je pa bilo več pepela. Imajo pa nekateri velike probleme s poceni bosanskimi, na koncu te slabi stanejo več...

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
ThorZEN - ne gre 1 krat ali pa 2 krat na sezono prazniti pepel.
Jaz spraznim posodo za pepel na 800-900 kg pelet. V mojem primeru je 4-5x na.sezono. Odvisno od ogrevane površine, temperature in izolacije.
2x na sezono je popolnoma izvedljivo.

In gre samo za praznjenje posode za pepel, tri minute dela.

PS: slovenščina, slovenskih fantov grob

Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
ThorZEN - ne gre 1 krat ali pa 2 krat na sezono prazniti pepel.

Gre, peč javi (pošlje email), da je porabila tono od zadnjega praznjenja in je morda pametno spraznit posodo. Tukaj 2x.

Drugače pa lahko tudi pustiš, da fila naprej in konec sezone sprazniš, tukaj 1x. Nisem še pokuril več kot 1,5t.

To je pri A1 peletih, pri slabših je posoda polna prej.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.288
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ostalo gre pa skozi dimnik, da imajo še sosedi kaj od tega.
evil.gif

To je bilo tudi meni vedno zanimivo, kam gre pepel.
Ker peč na pelete ni ravno piroliza, ali pač?

Jaz skurim cca. 6 ton, peč in dimnik spucam generalno na vsaki 2 toni. Vmes je pač redno čiščenje posode za pepel, recimo enkrat tedensko.
Je pa peč z dodanim gorilcem