Naj najprej povem, moja mati je lastnik stare domačije (na kateri je bila tudi rojena) in počasi je prišel čas, ko bi bilo potrebno obnoviti nekaj zadev znotraj objekta. Nabavili smo že elektromaterial in vodovodne inštalacije + keramiko ipd. Nakar nas je pa presenetilo, da je hiša spomeniško zaščitena in to mimo našega vedenja ali potrdila. Enostavno so bumbarji na Zavodu za zaščito kulturne dediščine zaščitili objekt (+ vse kar sodi zraven (podkletena kašča, kozolec, skedenj, hlev, svinjak,...)). Sem mislil, da sedaj ko sem na čakanju, da mi bo uspelo vsaj nekaj adaptirati, pa je vse šlo v maloro. Zahteve so nenormalne, cenovno pa si takšne adaptacije nikakor ne morem privoščiti.
Vprašanje.
Kdo koji k**** sploh da tem 'varstvenikom' pooblastilo, kaj je kulturna dediščina in kaj ne? To je njihovo samovoljno dejanje in jaz, kot bodoči lastnik teh nepremičnin, si ne morem privoščiti adaptacije po njihovih kriterijih. Kaj storiti? Naj kar soseda zaprosim, da potegne z traktorjem en vogal hiše ven, pa začnemo na novo (kar bo mnogo ceneje)? Dejansko so ti z zavoda enostavni kreteni, ki ne dajo ljudem dihat. Neumorno tupijo svojo 'ploščo'. Če ne bo šlo drugače, pa vse skupaj zapustim, da propade (+ po možnosti še malce pomagam).
Torej, kaj storiti? Ima kdo izkušnje s temi 'inkvizitorji' in zakonodajo?
Vprašanje.
Kdo koji k**** sploh da tem 'varstvenikom' pooblastilo, kaj je kulturna dediščina in kaj ne? To je njihovo samovoljno dejanje in jaz, kot bodoči lastnik teh nepremičnin, si ne morem privoščiti adaptacije po njihovih kriterijih. Kaj storiti? Naj kar soseda zaprosim, da potegne z traktorjem en vogal hiše ven, pa začnemo na novo (kar bo mnogo ceneje)? Dejansko so ti z zavoda enostavni kreteni, ki ne dajo ljudem dihat. Neumorno tupijo svojo 'ploščo'. Če ne bo šlo drugače, pa vse skupaj zapustim, da propade (+ po možnosti še malce pomagam).
Torej, kaj storiti? Ima kdo izkušnje s temi 'inkvizitorji' in zakonodajo?