Kuhanje za v naprej

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Je tukaj kak frik, ki skuha za par dni v naprej
grin1.gif
?
Mal računam na kakšnega fitneserčka
tongue-1.gif


Narava dela, potreba po hrani, kompliciranje kaj se je... in da ne preživima cele popoldneve v kuhni je naju pripeljajo do tega, da razmišljava o kuhanju za par dni.

@darjan se naj zadrži, da je dost sam 2x na dan se nažret
wink-1.gif
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Mi ne kuhamo ravno vnaprej, če pa se že delajo kakšne jote, golaži, segedini, zrezki v omaki, tudi njoki, štruklji, bureki, zavitki (to surovo zamrznemo), se pa vedno naredi malo več in se da vsaj še dve porciji v skrinjo, da je nekaj za na hitro že pripravljenega.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Mogoče si sprva poiščeš recepte za hitrejšo pripravo hrane, ker celo popodne nimata kaj delat v kuhni edino če čarata nekaj, ampak potem tudi če zmrzneta, ne bo več dobro, ker vsega se tudi ne more zmrznit pa da ostane užitno
wink-1.gif


Nisi povedal o kakšni hrani je govora, meso, priloga, solata, juha? načeloma juho in solato komot pripraviš vnaprej. Za prilogo maš riž, ki je kuhan v 15min (ali še prej), meso pa se tudi vmes speče. V pol ure obrok na mizi
wink-1.gif
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v google in recepte se itak misliva zakopat. Sem pa vmes še vprašal, če že ima kdo kake "ase" v rokavu:)

hrana je vbistvu "vsa" ne predelana (tako sendviči s poliko odpadejo;) )
riž skuhat pa kej mesa zraven spečt res ni panike. Sam to je prva najosnovnejša jed. Bi pa še kej druzga probala;)

treba je naštudirat za 4obroke dnevno za 2.5 človeka. Jst pojem za 1.5, tko da so potem količine kr konkretne.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ne vem-o kakšne imaš preference in kako zgleda dan (delaš kje?). Ampak kava z maslom je zelo kalorična in se hitro pripravi. Potem pa kak šejk s kokos mlekom, avokadom, borovnicami in vanilo, spet fajn kalorično. Ali pa recimo kakšna domača jetrna pašteta
wink-1.gif


Drugače pa si jaz vnaprej pripravim pleskavice (surove) in pa mleto meso z zelenjavo. Priloga pa kaj drugega kot riž odpade, prišel bi še v poštev krompir, ampak se predolgo kuha ali pa kak ameriški krompir (yam); to se hitro pripravi, ga lepo popečeš na hitro v masti ki ti ostane od pečenja mesa...uf, dobro da si me spomnil na to opcijo priloge
wink-1.gif
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
zaenkrat še pisarniško delo, brez mikrovalovke.

kave ne pijem. sam tole z maslom sem pa že slišal. kero maslo to uporabljaš?
borovnice in kokosovo moko že uporabljam, ponavadi za večerjo, ali z rižem za malco...

do kolin je še daleč, domače zaloge so pošle.
na pašteto si me dober spomnu. do sedaj sem jo res bolj odklanjal:(

mleto meso je tudi že na spisku, ena kravca že čaka:)
krompir, če narežeš na zlo male koščke je kuhan skor tam nekje kot riž. pečenje je pa res predolgo, razen med vikendi.
ameriški krompir misliš na sladkega- rumenga? Tega sem že iskal za sadit, sedaj so sosede nekaj nacuprale, bomo durgo leto videl, če bo kej pridelka.
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.599
4.533
113
50
Na sončni strani ALP
Pri otrocih v vrtcih in službe do 16:00 ni variante, da se dnevno sproti pripravlja hrana. Se pa naredijo polivke za makarone, goveja juha, ričet ipd stvari na žlico tudi za v skrinjo. Tudi kakšni svaljki in štruklji so priročni. Vzameš zjutraj iz skrinje ali pa odtališ v mikrovalovki.

Seveda pa se da na hitro skup zmetat kakšno tuna/smeta omako za njoke, rižota, tudi kakšen pire in popečeni zrezki so hitro pripravljeni, vendar stojita malčka poleg štedilnika in galamita, da sta lačna...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ne, Yam, v bistvu sploh ni krompir, ne vem zakaj se mu tako reče, pri nas mislim da ne uspeva:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yam_(vegetable)

Aja maslo...trenutno iz bivoljega mleka, drugače pa skoraj nima veze katero, vse je dobro
wink-1.gif
Tole maš za med šihtom idealko, lepo 700 kalorij pade ko nič
 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Meni najljubše hitro pripravljene jedi:
-riž z grahom + ražnjiči
-krompir v kockah + meso/ribe v pečici (krompir začiniš z chili mešanico)
-pečen oslič v ponvi na olivnem olju, česen, peteršilj + kuhan krompi v kockah
-testnine/polenta + žnj polivk
-razne solate + kruh

To je iz glave. Je pa vse razen solate take sorte, da daš samo kuhat/pečt in čez dobre pol ure voila.
 

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
pogreta hrana je prazna hrana....sicer poteši lakoto in to je tudi vse....kot bi pojedel kup ničesa....
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pri nas je med tednom najbolj popularna žar ponev: meso + sezonska zelenjava. Poleg tega imamo enega odjemnika, ki se mu ne da prodati "rabljene" hrane, torej karkoli recikliranega od včeraj, niti pogreto po 3 urah gre težko skozi.

Poleg žar ponve mi je best buy dober vok. Spražiš zelenjavo, včasih meso zraven, zmešaš z rezanci ali pa riž za prilogo.

Kadar pa nismo lačni, pa se nardi kakšno juho. Skuhano v 15-20 minutah, 2/3vržem v bledner in to je to. Poleti je namesto uhe ponavadi kaka izdatna solata, za mesojedce pa še kakšno meso zraven. Za nemesojedce pa popečena zelenjava, sir za žar, zadnje čase pa pogosto polenta na žar ponvi.

Raznih ričetovm ješprenjev, prebrancev in drugih jedi na žlico se ravno ne kuha veliko. Če pa že pa vedno naredim tako, da gre še vsaj za eno kosilo v skrinjo.

O jedi, ki se jih pripravi za vnaprej, pa so najpogostejši svaljki, cmoki, štruklji in kakšne omage, priloge, ki so ostale. Sedaj, ko je sezona pa tudi veliko hodimo po gobe. Te so tudi hitro fertik.
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
KSZ

Poglej kaj sploh rabiš in kaj ti je všeč, lahko kombiniraš 1001 stvar. Bom probal kaj prispevat:

OH
Kus kus narediš skoraj takoj, lahko mu pa še kaj dodaš
Polenta je tudi hitro narejena.
Kruh imaš lahko tudi v hladilniku ali zunaj, odvisno koliko poješ in kupuješ. Lahko ga tudi zmrzneš.
Testenine so nekje 5-15 minut
Riž imaš od instant riža za 3 minute do pravega za 15. Dodaš lahko kakšno zelenjavo da postane rižota.
Krompir se mora lupit in kuhat a za ta čas lahko počneš kaj drugega, samo pravi čas ga manjšaj. IMaš tudi takega ki je že pol pečen in zmrznjen.
Njoki, kapeleti... pripraviš z minimalno truda, po želji lahko na maslu, s kislo smetano, parmezanom, paradižniki iz konzerve...

KONZERVE
Eta kamnik ima polno konzerv ki so sprejemljivega okusa za hitro pripravo.
Obstaja veliko prelivk za testenine različnih okusov ki se samo zavrejo in prelijejo, lahko jih izboljšaš z zelenjavo.
Tuna iz konzerve + začimbe + testenine.
Za vmesne obroke - paštete, ribe, ribe z zelenjavo, razni zelenjavni in sirni namazi....

MESO (na brzino)
Lahko kupiš meso in ga zmrzneš. ampak če nimaš mikrovalovne traja da ga odmrzneš, naj bi bilo na sobni temperaturi ko se peče.
Zmerznjeno meso preloži iz original embalaže in naredi čim bolj ploščate vrečke, prej se bo odmrznilo, lahko si tudi pomagaš da jih daš v toplo vodo. No ja lahko bi ga dal zjutraj iz zmrzovalnika v hladilnik pa potem popoldne spečeš.
Imaš zmrznjene pohane zrezke, končano za par minut.
Sicer ni meso imaš tudi zmrznjene sojine polpete (bolj malo soje v njih), zelenjavne polpete, mesne pohane zrezke, panirane zrezke.
Hrenovke so tudi hitro narejene, lahko jih imaš v zmrzovalniku, pa takoj v toplo vodo.

VREČKE
Dobi se veliko stvari ki so že pripravljene, samo streseš iz vrečke, kuhanje 10-15 min.
Testenine z raznimi prelivi, riž na več načinov...
Lahko popraviš z dodajanjem zelenjave ki se hitro skuha, gobe, korenje, grah, cvetača
Morda malo smetane ali sira, dodatne začimbe...
Nekako paše sem, pri kitajskih/azijskih stvareh imajo polno že pripravljenih testenin, smo prelije se jih z vročo vodo

SADJE IN ZELENJAVA
Idealno za medobroke
Pojej kakšen kos sadja, naredi si malo solate. - Vlaknine , minerali, vitamini
Očisti si med kuhanjem malo solate, recimo zelene, dodaj za več volumna še kakšen paradižnik, za medobrok ali večerjo morda kakšno jajce v solati, naredi solato z dresingom, kupi ali naredi sam, morda z jogurtom

Ma še 1000 predlogov je, uporabi domišljijo in surfaj po netu.
pozdrav.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Evo...hofer ima od danes naprej meso divjega zajca v akciji, top shit meso torej.

Kupi par kg in naredi golaž, pokneš v friđer in imaš za cel mesec
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Še ena ideja za hiter obrok, tako očitna, da me je sram, da se nisem sam spomnil tega
smile-1.gif


Vzameš mleto meso v trgovini, kar tisti "cigel" mletega, cca 500g. Pokneš v pečico, par minut pred konem pa daš na vrh še 1cm sira, pustiš da se lepo raztopi sir in voila. 1500 kalorij čistega užitka!
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
O fuj.a kaj ste tle res cist brez idej... Uglavnm, razni zelenjavni pireji ( cvetaca, korenje, spinaca, kresa, grah, itd) precej dobr prezivijo par dni... Meso, ce ga das v nekaksno testo tudi. Trenutno sm fan piscanca v grskem jogurtu in parmesanu. Juhe itaq prezvijo vsaj dva dni, braised beef al pa lamb tub... Tko da, da se narest precej, sam mal cajta si je treba vzet...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Če pa je point kuhanja v naprej v tem, da sklatiš čas na minimum, ti pa govoriš da si je treba cajt vzet
smile-1.gif
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Ce ti ne dojames pointa, da si nameravata v naprej skuhat za med tednom, ti jst na zalost ne morm pomagat.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Kaj ti pomaga da imaš med tednom mir, vikend pa ves porabiš za kuhanja? Skupno gledano na tedenski ravni potem enako zapravita časa v kuhinji
smile-1.gif


V soboto se skuha kak golaž, to ni dosti dela, kuha se edino dolgo, ampak ne rabiš bit zraven. V nedeljo ga spakiraš in rešeno. Ni treba nič komplicirat s fancy hrano, ipd.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ce nimas cajta zapravt v nedeljo dve uri, zato da si skuha, pac jej shit...