Kuhana ali pogreta vs hladna hrana

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Vsak nekaj po svoje zagovarja.
A je kakšna verodostojna raziskava narejena, ali je res "NUJNO" en topel obrok na dan pojest?
Imam občutek, da je topel obrok nastal bolj v smislu, da se je familija družila ob kosilu.

Recimo iz piksne prebranac npr. Dejansko že vse obdelano termično. In ga ne pogreješ in poješ. In kaj potem? Se gre samo za boljši okus?
Ali pa če bi 1 mesec jedel kruh, salame, sir, zelenjavo, sadje, oreščke ipd. Skratka nič kuhanega. A je problem?

Skratka, prednosti/pomanjkljivosti?
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Poskusi. Eni itak stavijo samo na presno hrano. Posebno surov krompir toplo priporočam.
tongue-1.gif
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Mah to o presni se mi res ne da poslušat, zato tudi nisem omenil tega, da se kak zagovornik ne najde. Čisto strokovno me zanima.
Surov krompir
grin1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Toplotno obdelana hrana je lažje prebavljiva.

To je itak znano. Ampak avtorja zanima tudi, ali je hladen golaž slabši od toplega golaža. In če, zakaj?
Edino kar mi pade na pamet je, da je segrevanje vsebine želodca napor za telo (zato recimo tudi poleti odsvetujejo pitje mrzlih pijač).
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
No saj tudi sam nekak podobno razmišljam. Bi pa res kak članek ali pa raziskavo na to temo rad videl.
In če še malo dodam - OK, topla je lažje prebavljiva - pa je to res taka razlika, da bi "ornk" škodovalo telesu v primerjavi z ne-toplo?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Poglej si pravila HACCP ..

Na hitro, če hrano pogreješ nad 100C (oz. 75 za nekatero hrano) in jo ne spustiš pod kritično temperaturo je "varna", torej v njej ni bakterij, plesni, gliv ipd. organizmov ki so nevarni za naše telo. Ko pade temperatura pod določeno mejo pride do kritične temperature (cca. 35-40C) kjer vsa golazen, ki nam ne koristi začne veselo delat mlade.

Kmečka logika torej, kar enkrat segreješ moraš jesti segreto, če ne tvegaš posledice za svoje zdravje.

Za pasulj iz konzerve ki je termično in še kemično obdelan in trajno konzerviran ni panike, lahko ješ mrzlega če ti paše (sicer je res, lahko konzerva ni bila ok zaprta in če ga prekuhaš izničiš možnost da bo kaj narobe). Ampak ko ga 1x pogreješ, pa ga čez 6h spet poješ malo mrzlega, je že tveganje da fašeš vsaj prebavne motnje če ne celo kakšne resne bolezni.

Tisto da je potrebno pojest nekaj toplega pa izahaja iz dejstva da je včasih vsa "kvalitetna" hrana bila topla/kuhana, danes jasno to ne drži in je bedarija.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Meni se ob takih vprašanjih poraja tisti rek: jem da živim. Sam jemljem hrano kot neke vrste razvajanje oz. pravico da v njej uživam. Pa nima veze kaj je na mizi. V tem primeru npr. imam raje topel prebranec s fino zapečeno skorjico (pa je lahko ravno tako iz konzerve). Če se ravno ne gre za preživetje imam hrano rad pripravljeno kot je treba. Juha mora bit vroča.....salama pa hladna, na tenko frišno narezana. Tako nekak.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.688
113
Točno to, eni pa radi drek jejo. Poglej turbota, ki je kot šparovček 5 dni jedel napolitanke. Kot da je človek vsipan.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
To je drugo....se je namensko tako odločil a ne? Sej so itak dobre, še Coca Cola za zdravje in koffein pa si dober za takele extra variante.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
S tem, da se "slabe" bakterije začnejo množiti šele po nekaj časa in ne ravno takoj, ko se hrana ohladi.

Da ne bo kdo mislil narobe
smile-1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Če je bila hrana prekuhana, potem v njej več ne bi smelo biti nič "živega".
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
V zraku je marsikaj živega!
grims-1.gif


Ko gre hrana pod 40C sploh v rangu okoli 40C in da ima uporabno hrano za mikroorganizme potem kmalu nastane kolonija življenja.

@darjan, nekatere bakterije in pa trosovke (gljive) v optimalnem temperaturnem območju in pa zadostno količino hrane v 6h naredijo kolonijo ki lahko predstavlja nevarnost za zdravje. Seveda je tu en kup če-jev, ampak v profi pripravi hrane ČEjev ne sme bit, zato pa se po haccap-u hrano ki je bila podvržena takim (v bistvu še precej strožjim) okoliščinam lepo zavrže.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
To kar je v zraku je itak skozi v stiku s človeškim telesom, ki je med drugim tudi idealno okolje za razmnoževanje (če odštejemo imunski sistem). Tako da če nas ne pobere vsak dan zaradi tega, potem se tudi pri pogrevanju hrane ne rabiš sekirati glede tega.

Pri profi pripravi hrane (sploh za otroke) pa so pač pravila takšna, ker noben noče tvegati morebitnih zapletov.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.
Če kdo najde, mislim da bo zanimivo branje. Pač dejanski vpliv na človeka, čeprav moje osebno mnenje, da lahko preživiš (vsaj nekaj časa) na hladni prehrani brez nekih posledic. Čeprav, zame bi bilo psihološko to precej naporno, mrzle zrezke jest...?

Sicer pa primer, zakaj pogreti hrano: zvečer jemo pico, jo pustimo malo za zjutraj. Očitno bi bilo bolje da bi jo dali vsaj v hladilnik, tako pa je bila cel dopoldan na zraku/na toplem. Jst sem pametno dal zadevo v mikrovalovko (odličen način razkuževanja btw), kolegica je jedla pa mrzlo in bila potem cel popoldan/večer na wcju
grin1.gif


lp
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zanimivo, jaz sem skoraj vedno jedel mrzlo pico, pa načeloma nimam rad pogrete hrane, rajši hladno, pa čeprav se gre za hrano, ki je bila prej termično obdelana, pač v drugo ima nek čuden okus.
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Citat:
Uporabnik philips pravi:
To kar je v zraku je itak skozi v stiku s človeškim telesom, ki je med drugim tudi idealno okolje za razmnoževanje (če odštejemo imunski sistem). Tako da če nas ne pobere vsak dan zaradi tega, potem se tudi pri pogrevanju hrane ne rabiš sekirati glede tega.

Pri profi pripravi hrane (sploh za otroke) pa so pač pravila takšna, ker noben noče tvegati morebitnih zapletov.

Tukaj si pa malo zgrešil... V zraku so koncentracije MO dovolj nizke, da je imunski sistem uspešen pri preprečevanju okužbe, na hrani pa se razvijejo kolonije in ob zaužitju pride v organizem 10 na x potenco več bakterij in potem imej upanje, da je WC prost (v najboljšem primeru)
grin1.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri mojem bratu je bila v špitalu cela familija, ko so poleti jedli en dan star golaž, ki ni bil v hladilniku.
cool-1.gif
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
Torej, bo sedaj treba še kruh vroč jesti, ker se v ohlajenem nabirajo kolonije bakterij? Pa ravno za kruh je priporočljivo, da se ga ne uživa toplega, kakor tudi vsa ostala kvašena hrana.