Ksenon kit - izkušenje - vpliv na lečo

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
339
83
Kras
www.mtl.si
Imam eno vprašanje, če je možno bi prosil, da odgovarjajo zgolj tisti, ki imajo praktične izkušnje in da tema ne zaide off topic.
Ali je kdo opazil, da je po vgradnji ksenon kita prišlo do pospešene degradacije leče v žarometu? Torej, da je leča hitreje postala mlečnate barve, itd.?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne. Leča se v tem času ni degradirala, seveda če uporabljaš kvaliteten kit (žarnice). Nekvalitetni transformatorji (balasti) pa se bodo odražali v motnajh motorne elektronike.
Osebno bi se izogibal kitom za 30EUR skupaj s poštnino iz eBaya ali Alibabe...

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ne. Leča se v tem času ni degradirala, seveda če uporabljaš kvaliteten kit (žarnice). Nekvalitetni transformatorji (balasti) pa se bodo odražali v motnajh motorne elektronike.
Osebno bi se izogibal kitom za 30EUR skupaj s poštnino iz eBaya ali Alibabe...

..... ampak bi priporocil kateri kit?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.259
4.841
113
jaz sem imel že prej dosti mlečne leče in sem imel nekje pol leta neoriginalne žarnice v avtu, potem pa spet Osram/Philips, pa tukaj nisem opazil razlike... svetloba je slaba (vsak avto z navadnimi lučmi ima močnejšo svetlobo), sedaj ne vem, ali so balasti izrabljeni
ali je problem v leči, se jo da kaj spucat, da bi spet svetila kot je treba... ali je edina varianta menjava žarometov?!?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jaz sem po 4 letih zamenjal žarnice... Vidljivost je občutno boljša. Zmotno je mišljenje da so HID žarnice "for ever"...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.259
4.841
113
so stare manj kot eno leto... problem je, ker ne vem kako se naj lotim, ali vgradim kit, ali je dovolj kakšno "čiščenje" leče...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Isti problem... Pa so žarometi znamke Hella... Zaradi tega sem vgradil HID H7 kit. Po 4 letih sem zamenjal žarnice (padla svetilnost). Sem hotel čistiti leče (iz notranje strani), pa mi je klepar odsvetoval... Češ da bom zraven še fosforjeve premaze odstranil...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Žarnice so za cca. 10 let, tako pišejo proizvajalci avtomobilov. Menjava po 4 letih je...
rolleyes-1.gif
Verjamem da pridobiš kake 10-20% ostalo pa je še vedno skrito v umazani leči.

V USA je popularno menjat leče za fabrško "clear" leče drugih proizvajlcev in to se pozna tudi do 50% pri svetilnosti (umazan original - nova čista).

Drugače pa... kaj pričakujete od stekla zaeno motnost?
confused-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Še en popravek...lahko maž že serijsko motno lečo, ponavadi premaz na notranji strani al clo peskanje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Saj če imaš srečo dela tudi dalj... Drugače pa, stroka pravi da taka žarnica izgubi nekje 10~20% svetilnosti na leto uporabe. Torej v 4 letih si že čez tretjino izgubljene svetilnosti.
Kar poglej kakšna starejša vozila, katerih lastniki se hvalijo da imajo še original žarnice notri... Na koncu že vijolično svetijo, če pa še modrobelo pa izredno slabo...

corsol

Guru
11. mar 2010
3.013
978
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Saj če imaš srečo dela tudi dalj... Drugače pa, stroka pravi da taka žarnica izgubi nekje 10~20% svetilnosti na leto uporabe. Torej v 4 letih si že čez tretjino izgubljene svetilnosti.
Kar poglej kakšna starejša vozila, katerih lastniki se hvalijo da imajo še original žarnice notri... Na koncu že vijolično svetijo, če pa še modrobelo pa izredno slabo...

bolj kot leta so pomembne delovne ure.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
HID žanice imajo življenjsko dobo 2000-3000 h. Že na sredini te življenjske dobe je izsev samo še polovičen.
Sam sem menjal žarnice pred kratkim. Notri so bile Osram xenarc, ki sem jih nadomestil z enakimi. Razlika ni bila samo kot dan in noč. Bila je razlika kot najsvetlejši dan in najtemnejša noč!
Tistih 10 let je mišljeno, če prižigaš luči samo ponoči.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
o motnosti težko govorim, ker je leča že original motna oz se ne vidi žarnice v njej. Če pa se je kaj spremenila, pa ne vem. Je po moje tudi ne mogoče opazit. Če se xenon žarnica greje enako kot navadna, potem jst ne vidim problema.
Sem pa moral menjat balast po 2letih.

Nekdo je omejal fosforjev premaz v leči in da je ni pametno čistit... Lahko kdo kaj več pove o tem??

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Ko sem še imel projektorske žaromete s halogenskimi žarnicami, sem jih razdiral vsako leto, ker se je leča zapacala s svinjarijo iz ceste (ali luči niso tesnile, ali pa je prah šel noter čez luknje za odvod kondenza, ne vem).

Leča je bila iz navadnega stekla (prozornega), dalo se jo je odšravfati ven iz luči in oprati pod pipo. Je pa res, da parabole (z naparjeno srebrno/krom plastjo) ne smeš čistiti, ker boš odbojno plast hitro uničil, žaromet pa bo nato svetil še manj kot nič.

Če žaromet ni narejen za xenon žarnico, ali pa leča ni iz stekla, bi se morda res lahko zgodilo, da bi xenon kit poškodoval lečo, ampak mislim, da bi se to še veliko prej zgodilo s parabolo (te so v teh časih običajno plastične in se zažgejo in nato razpokajo). No, naj bo fuč leča ali parabola, končno rezultat je še vedeno: žaromet sveti za en drek.

Projektorski žarometi so pogosto ena sama žalost. Žal.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja...in to fakin ni nikol plastično.

To bi pa res najdel samo na kakem kitajskem polizdelku. Tudi te cheapo Depo luči (ponaredki) imajo steklene leče notr.

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
hmm, a midva govoriva o isi stvari(leči)?

jst govorim o tem "steklenem krogcu", ki je na prvih 4 slikah http://www.clublexus.com/forum...efinishing.html

Ta se je lotil kr malo preveč resno:) Eni čistijo skozi odprtino od žarnice.

Seveda govoriva o leči. Odšavfaj lampo dol in jo razdri ter spucaj zadevo ko človek
zmaga.gif

(Če seveda imaš takšno lampo, ki se jo da razdreti brez pečenja v pečici... V sosednji temi o xenon kitih je bil link do videa, kjer je nekdo luči za razstavljanje grel tako, da jih je dal v kartonsko škatlo, kamor je od strani pihal z (industrijskim?) fenom...)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
grel jih ne bom. če bom, bom samo skozi luknjo od žarnice.
nekdo je omenil, da je notri fosforni premaz. na unem tujem forumu na vseh 18-ih straneh ni tega omenil nihče. Zgleda, da ga res ni:)