Krvodajalska

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Bi pa rad šel. Kakšen je to postopek? Kaj pridem kadarkoli na zuavod, jaz bi dal pa kri in je to to a kako?

greš v UKC na transfuzijski oddelek pa rečeš da bil rad dal kri

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Jaz pa še nsiem bil
redface-1.gif

Bi pa rad šel. Kakšen je to postopek? Kaj pridem kadarkoli na zuavod, jaz bi dal pa kri in je to to a kako?

biti moraš zdrav
v roku pol leta se ne smeš dlje časa zadrževat v kakih sumljivih državah
s seboj moraš imeti osebno izkaznico
zdravstvene ne rabiš

Postopek:
Parkiraš v parkirni hiši pru UKC, vzameš listek.
Greš na zavod za transfuzijo (zraven porodnišnice, nasproti Medicinskega faxa), se vpišeš in daš parkirni listek da ti ga potrdijo (brezplačno parkiranje). Dobiš listek s katerim greš najprej v laboratorij na merjenje hemoglobina. Spodnja meja pri moškemu je 135 pri ženski 125
Greš na anketo in merjenje pritiska. Če je vse OK greš direktno na odvzem, pri prvem odvzemu greš še k zdravniku da pregleda anketni listek in vse meritve, te povpraša če se počutiš zdravega ipd. Če je vse v redu greš na odvzem.
Na odvzemu dobiš kuponček za malico, se usedeš na stol, stisneš pest, dobiš iglo in pumpaš s pestjo. Skozi celoten postopek je zraven medicinska sestra če ti bi bilo slabo ipd. Prvič ti vzamejo manjšo enoto krvi, drugič in naslednjič pa 0,45l. Po odvzemu greš v jedilnico na sendvič, sadje, jogurt, mafin, sok

Pred odvzemom ne jej mastnega in ne pij mleka. Lahko ješ kruh, sadje, čaj. Pred in po odvzemu je priporočljivo veliko piti in po odvzemu je fino počivati. Prvič je mogoče fino da gre kdo s teboj da te kaj ne preseneti.

Vso srečo!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.435
7.085
113
Kaj pa pomeni biti zdrav? Kaj če maš kakšen manjši prehlad ali pa če kašljaš, to odpade?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.435
7.085
113
Kaj če maš kakšen manjši prehlad ali pa če rahlo kašljaš, to odpade?

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj če maš kakšen manjši prehlad ali pa če rahlo kašljaš, to odpade?

Odpade - te bodo takoj k zdravnici na pregled napotili in te bo zavrnila.

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kul, to gre skozi
smile-1.gif

Kaj pa športna aktivnost (fitnes, tek, kolesarjenje...), predidevam, da tisti dan, ko se da kri, odpade? Naslednji dan pa že lahko? Kako dolgo pa traja, da telo nadomesti odvzeto kri?

Problem pri obanavljanju naj bi bilo predvsem železo v krvi, ki rabi 3 mesece, da ga telo nadomesti. Ostale komponente se nadomestijo veliko prej.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz...

pa jemati ne smeš nobenih tablet, v zadnjem tednu ne sme biti tableta za bolečine, lahko je edino aspirin (razlog za glavobol naprimer prepih) pa moraš povedati, ker potem kri pumpajo v eno drugo vrečko.

Pakul: pa meetingi so bli že na krvodajalski, kje si pa bil
grin1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.822
556
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
jaz grem na krvadajalsko kar s kolesom (ca. 10km v eno smer), pa do sedaj še nisem imel težav (tok-tok)....bil pa sem ene 15x in grem naslednji četrtek zopet....hodim pa 2x na leto in to je to

Da se ti ne bo zgodilo kot meni... sem šel na krvodajalsko nazaj grede sem šel s kolesom... samo zbudu sem se na urgenci
smirk-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik igors24 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kul, to gre skozi
smile-1.gif

Kaj pa športna aktivnost (fitnes, tek, kolesarjenje...), predidevam, da tisti dan, ko se da kri, odpade? Naslednji dan pa že lahko? Kako dolgo pa traja, da telo nadomesti odvzeto kri?

Problem pri obanavljanju naj bi bilo predvsem železo v krvi, ki rabi 3 mesece, da ga telo nadomesti. Ostale komponente se nadomestijo veliko prej.

jaz grem v čet. na krvodajalsko in se mi poraja eno vprašanje.

A bi znal imeti kakšne težave, če bi šel predtem še na kakšno 2 urno rekreacijo s kolesom al pa peš (recimo MB-Belvi), potem domov pod tuš in v UKC, ker po krvodajalski vem da ni ravno priporočljivo...

kak pa je s daljšo vožnjo? Namreč iz petka na soboto grem na morje in vozim...

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
To drugo ni problem. Jaz sem dal kri v petek (so me klicali), v soboto sem peljal na morje in nazaj v enem dnevu. Resda samo do Pinete, ampak v obe smeri, pa še kolona je bila od Šmarij do meje, tako da smo se kar nekaj časa cijazili. Nobenih težav.

Res pa, da se mi zdi, da vedno lažje prenašam odvzem krvi. Prve 2-3krat mi je vedno ratalo vroče, začelo šumeti, tako da so mi prevračali stol, ampak kri so mi vedno do konca odvzeli
smile-1.gif

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik igors24 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kul, to gre skozi
smile-1.gif

jaz grem v čet. na krvodajalsko in se mi poraja eno vprašanje.

A bi znal imeti kakšne težave, če bi šel predtem še na kakšno 2 urno rekreacijo s kolesom al pa peš (recimo MB-Belvi), potem domov pod tuš in v UKC, ker po krvodajalski vem da ni ravno priporočljivo...

kak pa je s daljšo vožnjo? Namreč iz petka na soboto grem na morje in vozim...

Priporočajo, da prideš na odvzem spočit ... KLIK

jello

Guru
22. sep 2008
10.312
3.933
113
Najbolj točen odgovor bi bil da verjetno ne bo težav, lahko pa so. Jaz sem tudi že šel avgusta pri 30 stopinjah s kolesom na krvodajalsko in potem domov (vse skupaj 70 km). Ali s krvodajalske direkt na morje z avtom. Ni bilo panike, nikoli. Enkrat drugič sem nabasal pa na enega takega štora, ki je toliko časa opletal z iglo da sem na polovici rekel naj da ven ker me zmanjkuje (šumi v ušesih). Pa sem prišel tja spočit po pravilniku.

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik igors24 pravi:
Priporočajo, da prideš na odvzem spočit ... KLIK

saj po takšni rekreaciji sem spočit
wink-1.gif

Pozoren bodi na tekočino in srčni utrip - v dveh urah ti najverjetneje že pade pod 100 bpm, ampak vseeno. Vse kar je nad 100 te praviloma zarnejo ali pa pošljejo za 20 minut v čakalnico, da se umiriš.