Kriza in recesija

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.780
5.912
113
Nimam pojma kako je s prodajnimi cenami elektrike v FRA.
Elektrike jim primanjkuje, več kot polovica nukleark na remontu, ki se zelo vleče (razpoke se jim pojavljajo, ne vem točno kje, sredica, gorivne celice, uparjalniki ?) plus zaradi suše problemi s hlajenjem iz rek, letos so jo uvažali iz Nemčije, za kontra uslugo so usposobili en plinovod v smeri Nemčije, da lahko njihove plinske elektrarne proizvajajo elektriko in jo pošiljajo v Francijo.
Tako da lahko sklepaš o razvoju cen.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.780
5.912
113
Spiegel reports that Qatar threatens the EU with sending its gas elsewhere should they implement the price cap targeting Russia. EU policies keep on backfiring in ways that are foreseeable.

LPG tankerji in Greta

Analysis, seen by the BBC, shows that the production and transport of LNG causes up to ten times the carbon emissions compared to pipeline gas.
By the end of next year, if Russia fully turns off the gas taps, and all that additional gas needs to come from LNG sources, we will see an additional 35 million tonnes of imported upstream CO2 emissions compared to 2021."

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.409
2.419
113
Res je samo njihov problem. Ti pa ga nimaš? Kratkovidnost.

Nimam, niti najmanj. Zakaj? Ker nihče ni edin v svojem cehu in dokler v konkurenčni branži obstajajo ne-špekulanti je vse ok. In ko se bo masovno nehalo trošiti bodo špekulanti še vedno cvilili in na vsak način poskusili rešiti glavo, nešpekulanti pa bodo prodajali po normalnih cenah, samo da se proda. In žal mi je zate če si nabavljal takrat ko je bil vrh, ker se mi zdi da si se našel v tej zgodbi. Boš pač zdaj rahel minus ali nulo vdaril, kaj hočeš.

• Všeč mi je
Reactions: Ginginova

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.344
2.387
113
Pomurje
Nisem špekulant, zaloge nabavil po visokih cenah s pogodbo zavaroval pri kupcu za te visoke cene. Kupec se je zavedal in velika večina se jih, da se je material pocenil, delo in energija pa še za več podražila.

Me pa zanima od kod toliko teh šprekulantov? Siguno jih nekaj je ampak jim rečem vojni dobičkarji.
Ker večina jih je čuda zaslužila, le malo se jih sekira za "drage" zaloge, ker nove robe ne bo poceni.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.003
4.281
113
Bravo, čestitam. Tebi je vse jasno, jasnovidec.
Nisem špekulant, zaloge nabavil po visokih cenah s pogodbo zavaroval pri kupcu za te visoke cene. Kupec se je zavedal in velika večina se jih, da se je material pocenil, delo in energija pa še za več podražila.

Me pa zanima od kod toliko teh šprekulantov? Siguno jih nekaj je ampak jim rečem vojni dobičkarji.
Ker večina jih je čuda zaslužila, le malo se jih sekira za "drage" zaloge, ker nove robe ne bo poceni.

analizirajmo tole monstroumnost

drage zaloge = Kupec se je zavedal in velika večina se jih, da se je material pocenil = zaloge nabavil po visokih cenah s pogodbo zavaroval pri kupcu za te visoke cene

in tega se kupec zaveda, no saj večinoma se jih..

:valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse:

A to je predmet gospodarsko poslovanje v Begunjah?

• Všeč mi je
Reactions: tomi

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ja, inflacijski hype je bil velik, folk po celem svetu je nabavljal na zalogo tudi po povišanih cenah, brez da bi že imeli naročilo kupca.
Saj se vidi tudi pri nas recimo pri lesnih peletih za kurjavo. Večina jih želi po 9,99 EUR na 15 kg vrečo.
No, dokler se ne pojavi nekdo, ki prodaja ceneje. Kar se je pojavil. Včeraj nabavil nekaj vreč po 8,25 na 15 kg vrečo. In domnevam, da bo čez zimo šlo še niže, ker skladiša so polna, prometa pa je bore malo.

Isto bo za drugo robo.

Treba se je tudi zavedati, da vmesni deli prodaje, ki ne držijo večjih zalog, imajo prihodek, samo če izvajajo promet. Npr. prodajalna z avtodeli ima prihodek, samo če dejansko nekaj proda. Ponavadi neke težke zaloge tudi ne drži. In če ji dobavitelj A navija ceno na 9,99 dobavitelj B pa po 8,25 je potem jasno, da bo vzel pri drugem.

Tako, da sanjat, da gredo cene lahko samo gor, je rahlo utopično. Prej kot slej bo nekdo dal za manj in potem se bo vsulo. In nabavniki vsepovsod iščejo vse te varijante, kako dobit enakovredno reč ceneje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.409
2.419
113
Nevem za kaj se sploh trudita, to je jasno vsem, samo našemu đoniju ne, ki spi na svojih dragih preplačanih "zavarovanih" zalogah in utopično sanjari kako bo še z njimi mastno zaslužil. Pač mnogi se ne zavedajo/zavedate da ste žal pristali na dnu piramide špekulantov in nekdo vas je žal pač nagonil.

In še to, v zadnjih mesecih sem kupil kar nekaj izdelkov ki sem jih spremljal že v preteklosti (tudi 2 leti nazaj) in sem potem ali pozabil ali nakup opustil. No te izdelke sem zdaj dobil v povprečju ceneje kot so se tržili 2 leti nazaj. Toliko o tem da leti in da bo letelo vse samo še gor.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.003
4.281
113
Ja, inflacijski hype je bil velik, folk po celem svetu je nabavljal na zalogo tudi po povišanih cenah, brez da bi že imeli naročilo kupca.
Saj se vidi tudi pri nas recimo pri lesnih peletih za kurjavo. Večina jih želi po 9,99 EUR na 15 kg vrečo.
No, dokler se ne pojavi nekdo, ki prodaja ceneje. Kar se je pojavil. Včeraj nabavil nekaj vreč po 8,25 na 15 kg vrečo. In domnevam, da bo čez zimo šlo še niže, ker skladiša so polna, prometa pa je bore malo.

Isto bo za drugo robo.

Treba se je tudi zavedati, da vmesni deli prodaje, ki ne držijo večjih zalog, imajo prihodek, samo če izvajajo promet. Npr. prodajalna z avtodeli ima prihodek, samo če dejansko nekaj proda. Ponavadi neke težke zaloge tudi ne drži. In če ji dobavitelj A navija ceno na 9,99 dobavitelj B pa po 8,25 je potem jasno, da bo vzel pri drugem.

Tako, da sanjat, da gredo cene lahko samo gor, je rahlo utopično. Prej kot slej bo nekdo dal za manj in potem se bo vsulo. In nabavniki vsepovsod iščejo vse te varijante, kako dobit enakovredno reč ceneje.
Vse uredi trg, samo ob dveh pogojih je drugače, če gre za monopol ali pa regulativo.
Kupec bo pa vedno najdu konkurenco, je pa tudi res, da cena ni vedno merilo, sploh če se prodaja še storitev zraven.

ps inflacijski hype ni nič drugega kot špekulacija in to je tveganje ki gre v obe smeri.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kater privatnik si dela zalogo? Kar jih poznam gre vsak sproti v nabavo. Dovolj rabata ima da zasluži. Čene pa so kakšne so isto dobava.

Je pa zanimivo da pri veleprodaji motornih olj so cene enake, ampak na polici so cene vsaj enkrat višje kot pred dvemi leti.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.344
2.387
113
Pomurje
Nevem za kaj se sploh trudita, to je jasno vsem, samo našemu đoniju ne, ki spi na svojih dragih preplačanih "zavarovanih" zalogah in utopično sanjari kako bo še z njimi mastno zaslužil. Pač mnogi se ne zavedajo/zavedate da ste žal pristali na dnu piramide špekulantov in nekdo vas je žal pač nagonil.

In še to, v zadnjih mesecih sem kupil kar nekaj izdelkov ki sem jih spremljal že v preteklosti (tudi 2 leti nazaj) in sem potem ali pozabil ali nakup opustil. No te izdelke sem zdaj dobil v povprečju ceneje kot so se tržili 2 leti nazaj. Toliko o tem da leti in da bo letelo vse samo še gor.
Nisi ti mene naredil za jasnovidca?
Vidim, da veš veliko več o moji panogi kot jaz.

Služim manj kot sem služil pred kovidom.
Moja panoga v slo nima špekulantov. Ni lufta, da bi špekulanti lahko obstajali.

Želim, da se ti prav vsi izdelki pocenijo in jih kupiš za mali dnar.

Tudi meni bi pasalo, pa sem za npr.smučke dal 200€ več kot leta 2017.
Avto pa košta po ceniku isto kot leta 2016.
Ura je 100€ dražja.
Da o nakupovalni košarici ne govorimo. Prav vse je ceneje.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.003
4.281
113
Kater privatnik si dela zalogo? Kar jih poznam gre vsak sproti v nabavo. Dovolj rabata ima da zasluži. Čene pa so kakšne so isto dobava.

Je pa zanimivo da pri veleprodaji motornih olj so cene enake, ampak na polici so cene vsaj enkrat višje kot pred dvemi leti.
Ja džoni je tak...
pa še strankam pove da je material cenejši pri njem pa dražje in stranke se stem strinjajo, ker so energenti in delo dražje material pa cenejši...

za to pa morš biti jasnovidec un blizu Elana.....