A Lehman Brothers so dobili ves keš nazaj? NE! Zato so pa tudi propadli. Ali so deb. ali ne, pa presodi sam? A veš, zakaj ostale banke niso propadle (so pa bile na robu) in se rešile vzdevka "debil", kot praviš? Zato, ker smo jih mi rešili, drugače bi bile vse "deb..", ker svojega keša ne bi dobile nazaj, če jim ga države (MI) ne bi dale. Škoda samo, da si se spustil na osebni nivo z zadnjim stavkom.
Pri LB so naj... le delničarji, pa nihče drug. Bankirji niso. Ravno tako tudi pri vseh ostalih bankah.
Verjamem pa, da je bankirjem pri LB čeljust dol padla, ko so dobili odgovor, da ne bo rešitve za njih. Vsi bankirji so namreč vedeli, kaj se dogaja s krediti za nepremičnine v Ameriki in da bo še veliko sranje, pa so vseeno lepo mirno pluli v to smer in vlekli nagrade, zato ker so vedeli, da bodo dobili pomoč.
Saj veš: profite pobereš, izgubo pa lepo socializiraš, ko si too big to fail. No, pri LB se jim je zalomilo, ampak bankirjem dol visi za to, saj niso spušili njihovega denarja, temveč od lastnikov. Samo par let po ''rešitvi'' so bankirji spet vlekli enormne nagrade, še celo takoj po pomoči, so si šli izplačevat nagrade.
No, ker je LB propadel, upam da je sedaj tudi bankirjem malo manj do kockanja s pomočjo, ker se očitno lahko zgodi, da tudi ne dobijo pomoči. Čeprav si nekih utvar ravno ne delam.
Še tole: banke nimajo nobenih varovalk, da se (neumen) folk ne bi zakreditiral čez mejo. Ob ustreznem zavarovanju bi te verjetno kreditirale tudi če si brezposeln.
Je pa zakonodajalec poskrbel za te varovalke, recimo da ti mora ostati toliko in toliko na mesec. Ampak vedno se najdejo poti mimo. Leasing ali pa kredit na druge družinske člane, ta najbolj pametni gredo pa na črni trg...
Jaz imam vsekakor raje, da kriza prej useka, a je zaradi pripravljenosti vseh le ta blažja in krajša, kot da pogumno zakorakamo v krizo lepo zakreditirani in nepripravljeni na polno. Se je lepo videlo v zadnji krizi koliko časa traja in kaj pomeni.
Pa sorry za osebni nivo...