Vprasam jutri zjutraj.... Ce bom pa vzorce v Groblje nesel, bom pa se tam vprašal, kje naj kupim kravo ki bo imela 8%MM.
Saj ves kaj je v Grobljah?
Ce pa ne ves pa kaksnega kmeta vprasaj. Ce pa nobenega poznas, ti pa mogoče kak metrosexualec na alterju zgoogla kaj imajo krave v Grobljah.
Ce rabis kah smetane, povej. Vsak dan jo nekaj sodov zabrise v biotero. Ker ce ima mleko prevec mascobe, potem imajo v mlekarni prevec stroskov da pridejo do mleka z 0,1 maščobe. Te stroske pa zaracunajo kmetu. Zato kmet raje prej pobere smetano z mleka, za vsak primer pa se pol vode dolije v njega.
Včasih je bilo tako da je večja maščoba dvigala ceno mleku do določenega nivoja, potem pa ne več. Mislim da je osnova 3.5% in če je maščobe več potem je odkupna cena višja, zgornja meja je bila vsaj včasih mislim da pri 4.2%. Nad to mejo mlekarne niso plačevale bonusa, to pa je tudi to. In kmetje so se trudili da imajo krave 4.2%, ne več (ker ni plačano, ker se potencialno poveča problem zdravja krav, ..) ne manj ker je slabše plačano. Za krave v štali to ni noben problem ker se da z krmo zelo točno zadet procent maščobe.
Skratka vsak resen kmet, ki ima več kot 3 krave lahko dokaj točno v 95% časa zadane ciljno vrednost na odkupu. Tako da mu ni treba redčit mleka z vodo in posnemat smetane. Prva metoda je sploh rizična ker spremeni še ostale parametre mleka pa ti recimo vrednost beljakovin pade in dobiš pa tam nižjo ceno potem. Tudi kako boš "posnemal" smetano v zaprtih sistemih mlekovodov ne vem. Odpreš hladilnik pa z roko malo posnameš? Glede na to da se danes meri prisotnost mikroorganizmov v vsakem vzorcu večina kmetov mleka nikoli ne vidi, od molznega stroja gre po cevi direktno v hladilnik in potem od tam v kamionsko cisterno. Vse je zaprt sistem, ki se potem vsakič še spuca in razkuži.
Glede tehnoloških procesov, če bi imelo mleko veliko maščobe ga pač daš v proizvodnjo stvari kjer rabiš maščobo. Recimo gre za sir. Tisto mleko z 0.1% maščobe je itak komercialni način kako se znebit ostankov mleka, ki si mu vzel maščobo za druge stvari.