Kriptovalute (tehnologija, trgovanje, borze...)

igi

Guru
13. okt 2007
5.654
1.232
113
Celje
Tudi jaz sem bil istega mnenja... amapak, če bi v prejšnjih ciklih sistematično prodajal in kupoval nazaj, ko smo bli zelo nizko, to zdaj nebi več bilo par 10k.
preHODLAL sem vse kar se je dalo, vmes pa so eni/redki služli, ker so imeli plan.
Jp se strinjam. Jaz sem zal v enem trenutku “vse znal” in zacel skakati not/ven dnevno. In na koncu “zaigral” prakticno vse do nule :). In takrat sem si naredil plan, da tega ne bom vec pocel :).

a verjamem v xrp? Ne.
Sem verjel, da bo sel na 3€? Ne
Verjamem, da bo sel na 10€? Ne

lahko pa gre… in jaz spet ne bom uspel nazaj kupiti nizje kot bom sedaj prodal.

ne vem. Mogoce pa me jutri prime in kliknem sell. Ampak plana pa res nimam.

• Všeč mi je
Reactions: Car

B81

22. jul 2007
37.758
11.031
113
To je XRP.... da bi ga držal do 2026?... Ne vem, odvisno, če bo nad 2-3$ :)

1737551863283.png

Fly

Guru
21. jul 2007
2.667
516
113
Jaz sem holdal xrp 2 leti, obupal in vse skupaj prodal za male pare, mislim da za 0,6. Zadnje par mesecev pa vse stavim na SUI :)

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.259
1.768
113
40
Vpršaanje pa je, ali bo mkdo kupil ta nov coin. In seveda se bodo našli špekulantje in poskusili zaslužit, ampak na dolgi rok bo kovanec postal res mem koin b rez vrednosti.

In še enkrat: bitcoin ima mining, torej input energije in mašin, da ga narediš. POS kovanci in ostali meme coini tega nimajo in zato je vrednost špekulativna. Seveda je tud bitcoin vrednost špekulativna, ampak obstaja v realnems svetu strošek miniranja.
Ne razumem te logike, da nekaj ima vrednost samo zato, ker je za nastanek bil nek strošek.

Sej da si ga zazulis je tud input energije, pa je v 99,999% pridelek brez uporabne vrednosti :)))

• Haha
Reactions: Samo Svoj

Fly

Guru
21. jul 2007
2.667
516
113
Kupil sem ga 2021 za cca 1,1. Potem je dokaj kmalu padel na cca 0,5 in sem čakal dve leti, pobral se je pa šele pred parimi meseci. Torej bi moral čakati skoraj 4 leta.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

D_K

Guru
24. sep 2007
3.074
852
113
Kupil sem ga 2021 za cca 1,1. Potem je dokaj kmalu padel na cca 0,5 in sem čakal dve leti, pobral se je pa šele pred parimi meseci. Torej bi moral čakati skoraj 4 leta.
Če sem se jaz česa načuil v kriptu, je to potrpljenje :) Je pa res, da je obstajala velika verjetnost, da se nebi nikoli pobral. Tako kot se nekatere niso in se niti ne bodo.
Sam sem zafural pri EOS in DOT.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.316
823
113
Ne razumem te logike, da nekaj ima vrednost samo zato, ker je za nastanek bil nek strošek.

Sej da si ga zazulis je tud input energije, pa je v 99,999% pridelek brez uporabne vrednosti :)))

Zadeva je enostavna. Brez velikega inputa ni vrednega outputa. Pa je lahko to pri proizvodih ali storitvah nasplosni. Ce lahko proizvod nastane iz "zraka", torej brez vlozka dela ali energije ali surovin, je enostavno brez vrednosti oz ima zelo malo vrednost, saj pomeni da ga lahko naredis z minimalnim effortom. In meme coine danes naredis z osnovim znanjem racunalnistva, en bitcoin pa rabi toliko vlozenega dela.

Ce noces razumet, te jst ne bom prepriceval, nimam casa. Ce p zelis razumet, bos pa prebral kalsno knjigo o ekonomiji, denarju in bitcoinu in bos spregledal. Veselo branje ti zelim.
I

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.259
1.768
113
40
Ne tratit casa, js ze "razumem". Mi pa je trhli argument, ker ne glede na to, koliko elektrike je nekdo pokuril, je še vedno na koncu samo to, ce je to nekdo pripravljen kupit in za koliko.
In komot je lahko nekega jutra vredno dosti manj od premoga za to elektriko..

• Všeč mi je
Reactions: jest5 in Apollo8

igi

Guru
13. okt 2007
5.654
1.232
113
Celje
Ne tratit casa, js ze "razumem". Mi pa je trhli argument, ker ne glede na to, koliko elektrike je nekdo pokuril, je še vedno na koncu samo to, ce je to nekdo pripravljen kupit in za koliko.
In komot je lahko nekega jutra vredno dosti manj od premoga za to elektriko..
ja, ampak a ni podobno tudi pri zlatu? pa pri EUR? in vseh drugih stvareh? Če ni kupca, potem ni vredno nič.
Pa vseeno imamo EUR na računih in zlate palice v predalih.

• Všeč mi je
Reactions: Ateis

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.316
823
113
Seveda market pove ceno in ne obratno. Če ti razložim na primeru Bitcoina.

Ima mining in ko še ni bil veliko vreden je bila tudi mining moč majhna. Tudi povpraševanje je bilo majhno. To se je z leti spremenilo in ker je povpraševanje z leti rastlo, je posledično rastel mining, saj je bil profitabilen(graf od začetka mininga) in si lahko naminirane btcje dobro prodal. Komu? Cel svet je tvoj trg. Seveda lahko rečeš da je bitcoin brezveze, ampak tako lahko rečeš tudi za karkoli na svetu, da ni nujno potrebno. Ampak s tem samo ščiješ proti vetru, ker igraš proti trgu in boš na zgubi predvsem ti.

Moj namen ni prepričevat, ampak osveščat, da obstaja prva digitalni žeton, ki se ga ne da ponarediut in ga varuje mining oz. predvsem node omrežja. Node = mining mašina.

PS: algoritem btcja je zastavljen tako, da se vsake cca. 10 minut generirajo novi btcji, ki jih dobi miner. Ko se je mining začel je bila nagrada na 10 minut 50BTCjev. Pomembno je še vedeti, da se vsake cca. 4 leta, s nagrada (50->25->12.5->6.75-> zdej smo tukaj 3.4) zaradi algoritma razpolovi. In posledično miniga postane še bolj profitabeln ob predvidevanju da je cena enaka ali raste.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.121
1.898
113
Emona / Carnium
Če smem dodati, je tudi vrednost 1$ imaginarna. Sam bankovec pač ni vreden 1$ :) Bi prej rekel, da 0,10$
Tržno vrednost nečesa določajo zakonitosti na trgu. Sentimentalno vrednost določaš...sam, sebi :) Računovodsko vrednost, interno vrednost, kulturno, zgovinsko,...

1737654578897.png

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.316
823
113
Glede na to, da je $ med drugim tudi rezervna valuta v večini sveta, je tvoja primerjava vredna približno toliko kot ugandski šiling

"Rezervna" v narekovaju. Vsako leto je statistično vredna 2-3% manj. Če jo hraniš za rezervo, boš imel čez 10 let 20% manj kupne moči z istim bankovcem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.356
7.458
113
ja, ampak a ni podobno tudi pri zlatu? pa pri EUR? in vseh drugih stvareh? Če ni kupca, potem ni vredno nič.
Pa vseeno imamo EUR na računih in zlate palice v predalih.
Gre tudi za to kako velika je skupnost ki v vrednost necesa kolektivno verjame. In pri fiat denarju ne gre za to da bi jaz verjel da ima listek vrednost. Ampak jaz verjamem da se midva oba strinjava o njegovi vrednosti kar pomeni da ni potrebna blagovna menjava ampak si lahko pomagava s temi listki.

mislim da se je uncle sam predvsem oglasil tudi zato ker je nekdo v debato privlekel delnice. To ni primerljivo s kriptom razen tega da z obojim trgujejo. Pri delnicah ti poleg deleza podjetja dobis tudi upravljalske pravice in lahko usmerjas delovanje podjetja (seveda v sorazmerju s tem kak delez podjetja imas v lasti preko delnic)