Krediti v CHF

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Mene tudi zanima kako bo, drugače pa glede švicarja naj si švicarji pogledate spodnji članek
smile-1.gif
rahlo star, ampak princip je enak. Mislim da je bil tudi ta članek že objavljen na alterju. Vsi se hvalijo, da imajo še vedno nižji obrok kot da bi imeli kredit v EUR...no pejte na banko pa vprašajte kakšna je vaša glavnica v EUR, pa dobro se kam primite.....v glavnem, je tako kot je....pač ni pravi čas za poplačilo CHF kredita oz. prehod na EUR in to že kar nekaj časa (beri: let).
1284022-971940.jpg

Priponke

• 1284022-971940.jpg
    1284022-971940.jpg
    96,9 KB · Ogledi: 149
Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Hja, kdor pravi, da ima nižji obrok si sam sebi laže. Namreč na tečaju je spušil v zadnjih letih cca. 40%, razlike med CHF in EUR kreditom pa so bile tam do 20% v anuiteti. Govorim na pamet in oceno. Tako da, kar velik zajeb. Sploh pa pri glavnici ja. Kar velik folka pa tega niti ne razume
grin1.gif
. Sicer verjetno zna bit (razen, če EUR zgrmi in propade) na dolgi rok švicar še vedno cenejši, jeba je za tiste, kateri bi kredit prej poplačali. Tu se pa moraš sprijaznit s 40% pušiono ali pa tvegat in čakat na padec švicarja. Hmnja...
No, upam da bodo Švicarji še intervernirali, pa da se rešimo tega kamna
uf-1.gif
.

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
jeba je za tiste, kateri bi kredit prej poplačali

Sploh ne vem kaj se spotikate ob glavnico, saj je scenarij predčasnega poplačila kredita za stanovanje, ki je navadno 6 mestna cifra, pri nas možen samo če delaš v parlamentu, še tajkunu so obubožali
rolleyes-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik lithium pravi:
Po moje bodo poskušali spraviti tečaj kje do 1:1.3
Da bog da...
grin1.gif

Sicer so pri cca. 1,4 nekaj intervenirali, da bi ga obdržali na tej ravni, ko pa je prebil to je šlo vse v PM. Tako da, upam da res, kakšen 1,3 bi bil prav fajn
cheer.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik igors24 pravi:
Citat:
jeba je za tiste, kateri bi kredit prej poplačali

Sploh ne vem kaj se spotikate ob glavnico, saj je scenarij predčasnega poplačila kredita za stanovanje, ki je navadno 6 mestna cifra, pri nas možen samo če delaš v parlamentu, še tajkunu so obubožali
rolleyes-1.gif
Ja, je že v redu...
tongue-1.gif

Drugače to se zavedaš, da lahko predčasno poplačaš tudi zgolj DEL KREDITA. Ali to ni možno?

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Seveda je možno delno poplačati ampak, koliko je v naši državici takih, ki bi si lahko privoščili karkoli predčasno poplačevati. Ljudje so za stanovanja zapufani do vratu oz. večina čez glavo, banke že zahtevajo dodatna poroštva oz. hipoteke za kredite katerim vrednost, stanovanja, ki si ga kupil in dal v hipoteko več ne pokriva vrednost kredita, vrtci so dragi ko pes, vse se draži, ... Če mi najdeš 5 znancev, ki so zmožni kredit prej poplačati si car.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Problem imam, da nimam 5 znancev, kateri imajo kredit, tako da ti jih ne morem najt.
Sicer pa bluziš na veliko... Jeb.iga.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
CHF se je malce popravil in je skoraj ne isti ravni kot mesec dni nazaj. A Švicarska banka še kaj posreduje ali je zgolj prva panika po novicah o Italiji popustila? Kje se da spremljat takšne novice bolj v živo kot v Financah, katere objavljajo par dni stare zadeve.

Torej, a bo frank še padal
cheer.gif
?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Nekaj mi ne gre v glavo. Nekdo je napisal da je erolibor padel. Jaz sem pa ta mesec dobil obvestilo da se mi kredit zvisa za 6 urov/mesec. Banka je NKBM vredmost kredita pa nekaj nad 400 eur. Kako je zdaj to mogoce?

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Nekaj mi ne gre v glavo. Nekdo je napisal da je erolibor padel. Jaz sem pa ta mesec dobil obvestilo da se mi kredit zvisa za 6 urov/mesec. Banka je NKBM vredmost kredita pa nekaj nad 400 eur. Kako je zdaj to mogoce?
Če je pa vrednost kredita nekaj nad 400 EUR ga pa ja lahko brez problema poplačaš v celoti
evil.gif
.
Sicer si pa poglej na netu kakšen je EURIBOR in potem preveri s tistim zadnjim. Tukaj moraš tudi upoštevat kateri EURIBOR ti banka upošteva (3m, 6m) in pa kakšno je obdobje za spremembo anuitete (pol leta, četrt leta, eno leto). Vse to ti piše v kreditni pogodbi. In potem boš videl ali te banka nateguje ali pa je prav izračunala. Sam menim, da je zadnje, ker sicer so pa res loleki. Zna bit, da se ti anuiteta spreminja enkrat letno in je bil recimo EURIBOR pol leta nazaj res višji, sedaj je nižji, ampak še vedno višji od pred enega leta, ko se ti je anuiteta zadnjič prilagodila. Tako da, poglej pogodbo in se potem ukvarjaj naprej, na pamet ti noben ne bo mogel povedat stvari. No, Danny bi morda zadevo poštimal
grin1.gif
.

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Vrednost kredita je 400 eur mesečno odplačevat pa ga moram še 3 leta. Sem malo površno napisal
smile-1.gif
. Drugače bo pa verjetno res tako kot si napisal. Imam pogodbo za 6 mesečni euribor in letno spremembo anuitete. Sicer 6 eur na mesec ni tako veliko, apmak na celotno obdobje pa nanese (72 eur na leto x 3 leta).

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Vrednost kredita je 400 eur mesečno odplačevat pa ga moram še 3 leta. Sem malo površno napisal
smile-1.gif
. Drugače bo pa verjetno res tako kot si napisal. Imam pogodbo za 6 mesečni euribor in letno spremembo anuitete. Sicer 6 eur na mesec ni tako veliko, apmak na celotno obdobje pa nanese (72 eur na leto x 3 leta).

To pa res ni nič takega. Ko se ti obrok vsakih 6 mesecev dvigne za 30€, da glavnice sploh ne omenjam, se pa oglasi.
evil.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Euribor raste, me pa zanima kakšnega imaš ti, da si avgusta dobil obvestilo o spremembi, ker 6m se spreminja 01.01. in 01.07., 3m pa 01.01., 01.04., 01.07. in 01.10., se pravi da kateregakoli imaš, bi moral obvestilo dobiti že julija, ker 01.08. bi moral plačati že višjo anuiteto. 6eur je kar veliko, mi je malo čudno, koliko pa imaš euribor sedaj?100% mora pisati v dopisu.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.415
113
Ni ravno točno. EURIBOR ali pa tudi Libor ali pa kateri drugi indeks se lahko prilagaja kadarkoli leda se morata to obe stranki dogovoriti v pogodbi. Tako da če je to dogovorjeno se lahko 6m euribor prilagaja vsak mesec ali pa samo 1x letno.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Euribor raste, me pa zanima kakšnega imaš ti, da si avgusta dobil obvestilo o spremembi, ker 6m se spreminja 01.01. in 01.07., 3m pa 01.01., 01.04., 01.07. in 01.10., se pravi da kateregakoli imaš, bi moral obvestilo dobiti že julija, ker 01.08. bi moral plačati že višjo anuiteto. 6eur je kar veliko, mi je malo čudno, koliko pa imaš euribor sedaj?100% mora pisati v dopisu.

wtf??

Euribor, ne glede na to ali je 3M ali 6M, se spreminja vsak dan. Kerdit vzameš napirmer na 6M euribor z letno spremembo anuitete februarja 2011 in se pri tem zmeniš, da ga boš odplaæeval 18. v mesecu -> kredit se ti bo prilagodil na višjo/nižjo raven euriborja 18feb 2012 na ta dan veljaven 6M euribor.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Pisal sem samo kdaj se ti spreminja euribor ko podpišeš kreditno pogodbo, ne poznam banke ki ga vsak dan spreminja, seveda pa je možno, ponavadi imajo po mesec dni istega, tako da je vseeno ali vzameš kredit 2 v mescu ali pa 30 v mesecu. Letnega tudi verjetno kje ponujajo, največ se pa seveda trži 3m in 6m. OK za tak primer ki si ga pisal prvič slišim pa sem že cca. 8 let v bančništvu, in imam kar širok krog ljudi po različnih bankah. Je pa vse možno, sploh za kakšne večje, boljše stranke, ipd. ipd. ...si to napisal iz prakse ali teorije iz kakšne knjige ipd.?

...drugače pa Libor je kar padel ta mesec.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
...drugače pa Libor je kar padel ta mesec.
Blažev žegen sicer, ampak vsaj nekaj
cheer.gif
. A ni nekaj let nazaj bilo tako pri USD obveznicah?

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
OFF: Res euriborja nobena banka na obstoječem kreditu ne menja dnevno. Napisal sem zato,ker je višina naslednje anuiteta mojega kredita odvisna od vrednosti euriborja na dan spremembe anuitete oziroma vrednosti euriborja dva delovna dneva pred spremembo in ne na vrednosti iz začetka meseca..tko, zdej si tudi za tak primer slišal:)Ali vzameš kredit 2 ali 30 v mesecu igra vlogo le pri prvi anuiteti, vse naslednje so odvisne od vrednosti na datum poravnavanja. Jst pa še naprimer nisem slišal za primer od MrDacota, kjer je kredit na E6 in letna sprememba anuitete. Vse je pa možno, good for you MrDaco:)

ON: Ja, Libor je padu:) Več itak ne more.