Kredit...

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Recimo, da imamo še cca 15 t € kredita...in se je pojavil denar s katerim bi ga lahko pokrili
Bi ga odplačali?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Ce gre za potrosniski kredit oz kredit, ki ima cca 10% letno obrestno mero je moj odgovor da.

Valda pa ni slabo da imas nekaj denarja na lagerju da si likviden
wink-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Če ga boš odplačal pazi, ker so pri nekaterih kreditih oziroma bankah še finte, čeprav stroškov s predčasnim poplačilom naj nebi imel. Samo ne it v banko in rečt jaz bi pa poplačal. Enostavno na partijo kredita nakažeš par eur več, oni zaprejo in ti "vrnejo" razliko.

Ne me držat za besedo, to sem slišal od zaposlenega v banki. Sicer pa, še nekaj, če poplačuješ več kot je po amortizacijskem načrtu se ti skrajšuje doba odplačila, obrok pa je enak. A to drži?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
Če te kredit močno duši potem poplačaj...

če te ne obremenjuje potem raje imel 15k na strani... keš sedaj stane... in likvidnost kot taka je veliko vredna. poplačaš pa še vedno lahko (če seveda ne sfrčkaš €€€ za kurve )

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Sem bil sam pred kakšnim letom v podobni dilemi, zato sem opravil par izračunov. Če vzameš kredit na 5 let plačaš (v odvisnosti od obrestne mere) tam 12 obrokov za obresti. V začetni dobi kredita predstavlja obrok večino obresti in le majhen deleč glavnice, kasneje se to razmerje obrne. Torej si moraš izračunati le, koliko obresti ti npr. prinese vezava gotovine in koliko boš še plačal za obresti do končnega poplačila.
Sam sem imel dva kredita, enega v prvi in drugega v zadnji petini dobe odplačevanja. Prvega sem ob poplačal, drugega pa pustil, da se sam izteče. Moraš pa pogledati kaj ti piše v pogodbi. Meni je pisalo, da se na predčasna plačila do zneska tam 7000€ ne plača provizija. Če nameravaš poplačati večji znesek je bolje da nakažeš denar večkrat. Denar sem nakazal na kreditni račun kar preko spletne banke.

PS- če bi po plačilu kredita slučajno padel v nepredvidene finančne težave si pa itak kreditno sposoben.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
poleg računice, ki jo moraš opraviti (kot je to telex naredil), je še psihološki faktor najbrž. Vsaj pri meni, no. Če bi šlo za hišo ali stanovanje pa hipoteka gor, bi hotela čimprej poplačati, pa v primeru da zagusti spet en potrošniški kredit. Sicer bo dražji, ampak en mlinski kamen okoli vratu je pa manj. Če gre pa že zdaj za potrošniškega za kaki avto ali pohištvo ali kaj drugega, mi je pamatematika edino vodilo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.179
9.814
113
Razen izjem, kje dobiš boljši donos na keš, kot recimo imaš obrestno mero pri kreditu? Nikjer.
In če nimaš težav z likvidnostjo je po mojem odplačilo prava varijanta.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Zdravo!

Recimo, da imamo še cca 15 t € kredita...in se je pojavil denar s katerim bi ga lahko pokrili
Bi ga odplačali?

Odvisno koliko te baše anuiteta kredita...če ni previsoka, če te ne obremenjuje preveč...bi sam delno poplačal...npr. 5t EUR....ostalo pa depozit v kolikor bi čez čas potreboval denar ipd. Najslabše bi bilo da ga poplačaš, potem pa drugo leto potrebuješ 10t eur in vzameš kredit (spet novi stroški kredite, na začetku plačuješ več obresti kot glavnice ipd.)

Sam imam 2 kredita, na strani dovolj denarja za poplačilo ampak tega ne naredim.....delno sta delno poplačana (zmanjšal sem glavnico), tako da se mi je zmanjšala anuiteta na obeh....ostalo imam pa na varčevalnih računih, če bi kaj potreboval kdaj.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Ja zračunaj si, koliko te pride, če plačuješ anuitete, če delno poplačaš, če delno poplačaš. To nobeden ne ve... Tudi nobeden ne ve, ali imaš 15k€ denarja (se pravi, daš ves denar, ki ga imaš za poplačilo) ali imaš 25k€, pa ti 10k€ še vedno ostane za "hude" čase. Poleg tega je kot sem že prej rekla, koliko te bremeni, če imaš kredit nad glavo - tako osebno, ne finančno. Če to vzameš malo v račun pa boš videl ali poplačati ali ne, univerzalnega odgovora pa ni, če ne bi že včeraj vedel kaj narediti.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Če si komaj na začetku odplačevanja kredita, se ti morda izplača, da ga odplačaš, če pa si bolj na koncu, pa pusti, ker večino obresti odplačaš v prvi polovici kreditnega obdobja, proti koncu odplačuješ samo še obroke, brez omembe vrednih obresti. Moraš pa tudi upoštevati svojo likvidnost, da ti potem ne bo ostalo samo par 100€, ko boš odplačal.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.313
7.320
113
Vsak mesec odplacas toliko obresti kot jih je pridelala glavnica. Torej so na zacetku obresti visoke zato ker imas izposojeno veliko vec denarja kot npr po desetih letih odplacevanja. Tako da so argumenti, da tik pred koncem odplacevanja nima smisla poplacat, ker je anuiteta sestavljena iz malo obresti, popoln mimosun. Morda se komu psiholosko gledano tako zdi vendar je matematika tu jasna: mesecne obresti = (glavnica * obrestna mera)/12

In edino relevantno vprasanje je ali si ti z enako kolicino denarja sposoben ustvariti visji mesecni donos kot znasajo mesecne obresti glavnice ki jo se dolgujes. Ce je odgovor pritrdilen potem se predcasno poplacilo ne izplaca ampak je ta denar bolje obracati. Ce pa je odgovor nikalen potem poplacaj kredit in prihrani strosek obresti ki bi jih placeval za izposojen denar dokler ga ne bi odplacal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
Kako si tole lepo napisal.
Se strinjam.

Pri 15 jurjev krede imaš slabih 100 evrov obresti mesečno. Če jih znaš več kot toliko zaslužiti z investiranjem denarja potem pusti kredo. Vendar v današnjih časih ni zagotovljenega recepta za dobičkonosno investiranje. Prej obratno. Razen če bi vložil v kak svoj ”posel” v uspeh katerega verjameš.
Da pa bi danes kredit plačal, čez en mesec pa novega iskal je pa tudi brca v meglo kar so že napisali (razen če bi dobil bistveno boj ugodnega.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Apollo8, no, nekaj takega sem imel v mislih...morda sem se le napačno izrazil. V mislih sem imel predvsem to, da se na začetku vsak vpraša, koliko obresti skupno bom dal v kreditnem obdobju in če rečemo, da bomo dali recimo 20000€ obresti, bomo večji del te vsote poplačali v prvi polovici kreditnega obdobja...recimo 14000€, ostalih 6000€ pa v drugi polovici, seveda zaokrožujem na polovice samo toliko, da bo razumljivo. Seveda je odvisno od glavnice, kakor si povedal.
No, 6 let nazaj, pred krizo so bili donosi skladov tako veliki, da je folk jemal kredite, da je vlagal v sklade. Sem bil toliko pameten oz. nisem imel jajc to naredit, čeprav me je mikalo, saj so bili donosi 100% na letni ravni. Torej, daš 10000€ in čez eno leto imaš 20000€
evil.gif
Bizarno

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
Danes pa imaš od tistih 10 jurjev samo še 5 jurjev, pa 5 jurjev kredita še. Mogoče je pred kratkim kdo probal s čim podobnim v bitcoine in podobno.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Sicer formula, ki jo je dal Apollo ni nujno točna, vendar moram priznati, da je ponovno dokazal, da nekateri policaja niso iz vicev, ampak dejansko znajo razmišljati kot kakšni iz nadaljevank