Kraja iz avtomobila - zavarovanje

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.585
1.575
113
Iz zaklenjenega avta so mi brez vloma, ukradli nahrbtnik s prenosnikom in še nekaj vrednejšimi zadevami. Škode je za cca 2,5k EUR. Vidnih sledi vloma ni, tako da je v avto prišel verjetno tako, da so prestregli signal in uspeli odkleniti avto z elektroniko ali pa so z motilcem onemogočili zaklepanje. Policija je bila obveščena in naredila zapisnik.
Sava pravi, da škoda ni krita, ker ne gre za vlomno tatvino in ni sledi vloma.
Zanima me če obstaja kakšna vrsta zavarovanja za take primere?

• Všeč mi je
Reactions: k0cbek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.923
113
Ja sava ima svoje pogoje, kraja pokrije samo poškodbe nastale zaradi vloma in pa ukradene stvari, ki so del vozila. Triglav ti pod kombinacijo kraje krije vso prtljago ki je standardna v avtu glede na potrebe.

Sem ugotovil da mi tudi Sava pri opciji divjad ne krije škode ki ni neposredno posledica trka (recimo "delovanje kun"). Pri triglavu je vse to v sklopu kombinacije divjad.

Tako da na koncu ko se odločaš za najceneješo opcijo take finese vplivajo tudi na kritje.

(za laptop/telefon imaš zavarovanje kraje lahko posebej, recimo če pri operaterjih to jemlješ na "kredo" (vezavo) je kraja ponavadi vključena dokler si v vezavi)

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.565
741
113
Nahrbtnik s prenosnikom in druge vrednejše zadeve niso sestavni del vozila in niso zavarovana. V pogojih kaska piše Predmet zavarovanja so lahko vse vrste motornih in priklopnih vozil, delovnih strojev ter koles s pomožnim motorjem in njihovi sestavni deli, dokler so vgrajeni ali pritrjeni v oziroma na vozilo, navedeni v zavarovalni pogodbi (v nadaljevanju: vozila). (2) Za sestavne dele vozil se šteje tovarniško serijsko vgrajena oprema, sistem ali samostojna tehnična enota, ki je kot sestavni del posamezne vrste, tipa in modela vozila navedena v zavarovalni pogodbi in zakonsko predpisana oprema vozila ter ključi oziroma naprave za odklepanje vozila. Pri vozilih na električni ali priključno hibridni pogon (kombinacija elektromotorja in motorja na notranje zgorevanje) se za sestavni del vozila šteje tudi električni polnilni kabel. (3) Če je posebej dogovorjeno in navedeno v zavarovalni pogodbi, je lahko predmet zavarovanja tudi: 1) dodatno naročena in vgrajena ali pritrjena oprema, sistem ali samostojna tehnična enota, konstrukcijsko namenjena za uporabo v vozilu in zunaj njega, ki ni v ponudbi proizvajalca vozila in ni bila tovarniško oziroma serijsko vgrajena ali pritrjena v oziroma na vozilo, ter dodatni predmeti zavarovanja, dogovorjeni v okviru kritja delnih kombinacij; 2) dodatna oprema, prtljaga, zbirke vzorcev trgovskega blaga in drugih stvari v/na vozilu, skladno s Posebnimi pogoji za zavarovanje opreme, prtljage, zbirk vzorcev in drugih stvari v/na vozilu; 3) registrske tablice, zavarovančevi osebni dokumenti in zavarovančevi osebni predmeti. (4) Deli vozila, ki so ločeni od vozila, niso predmet zavarovanja, razen če

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.923
113
Nima veze zapisnik. Sploh ni krito pa ce je zapisnik tak al onak. Ni bilo vloma, ker ni sledi vloma in ni zavarovano.
Tudi če bi bile sledi vloma, recimo polomljena ključavnica ipd. bi ti pri Savi krili samo popravilo tega, ne pa ukradenih stvari.

Triglav ti po drugi strani (eskplicitno piše) pri kraji krijejo tudi vrednosti vse normalne prtljage v avtu kar vključuje tudi elektronske naprave, nakit ipd.!

Tako da žal, tu so pogoji zavarovanja bistveni in sam sem na isti situaciji (kuna pregriznila nekaj izolacije pa eno cevko hladilnega sistema) in Sava eksplicitno ne krije tega iz kombinacij. Servis ponuja opcijo preko osnovnega kaska (jasno z mojim samoprispevkom odbitne franžize, ki je večja kot cena vseh delov skupaj). Tako da edino kar mi ostane poceni je da sam menjan cevko, ampakaj jebiga še te so označene z barvilom in takoj ko odstranim objemko, izgubim tovarniško garancijo za (nov) avto.

Tako da če govorimo o pogojih zavarovanja in zakaj so določene zavarovalnice dražje so točno v teh esktremih občutne razlike.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.323
3.240
113
Če bi bilo to krito, potem že kar vidim naše ''zavarovalniške eksperte'' kako prijavljajo kraje iz avtomobilov, seveda s pomočjo raznih lovilcev signala:
Avto nepoškodovan, ampak ukradli so mi elektronike za 10k, prosim za izplačilo. :evil:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.923
113
Sej zato imajo pa pri triglavu omejitev na "osebno prtljago" glede na okoliščine. Tezko sedaj reces da so ti rolex za 20k ukradli ko si se šel praskat po riti v grmovje, in to pišeš na kasko. Laptop pa zakaj ne, hodim na šiht in s sabo nosim laptop, vmes sem se ustavil na lokaciji XY, da grem na eno pivo s prijatelji in ko sem prišel nazaj ni bilo več laptopa. ČE policija obravnava to kot krajo potem je "to to", če ti rečejo oz. dokažejo da gre za zavarovalniško goljufijo pač ni "to to".

Kar je postalo meni zanimivo je odkar sem fullllll....... poceni plačal avto kasko (ki ga nikdar nisem imel ali sploh rabil) so bile razlike med ponudniki v ceni velike, v drobnem tisku pa očitno še večje. Tako da tale tema spada lahko pod presidens kako (bi) pri neki zavarolnici dobil izplačano BP vse, pri drugi pa ne dobiš nič.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.776
1.664
113
Ja sava ima svoje pogoje, kraja pokrije samo poškodbe nastale zaradi vloma in pa ukradene stvari, ki so del vozila. Triglav ti pod kombinacijo kraje krije vso prtljago ki je standardna v avtu glede na potrebe.

Sem ugotovil da mi tudi Sava pri opciji divjad ne krije škode ki ni neposredno posledica trka (recimo "delovanje kun"). Pri triglavu je vse to v sklopu kombinacije divjad.

Tako da na koncu ko se odločaš za najceneješo opcijo take finese vplivajo tudi na kritje.

(za laptop/telefon imaš zavarovanje kraje lahko posebej, recimo če pri operaterjih to jemlješ na "kredo" (vezavo) je kraja ponavadi vključena dokler si v vezavi)

Meni so na savi ze enkrat menjali oblogo motorja zaradi kun, isto ocetu.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.823
121
63
V to temo bi dodal še eno sorodno vprašanje. Zanima me, kako je z zavarovanjem platišč - prejšnji teden smo kupili nov avto z železnimi platišči, ki ga je agent pofotkal, sedaj pa sem montiral alu platišča. Ali lahko naredim novo fotko in jih dodam na polico? V dotičnem primeru je avto zavarovan pri Grawe.

Hvala!