Kovinska konstrukcija, cinkanje.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Kovinski nadstrešek mi po 8 letih rjavi na nekaterih koncih. Žal ni bil cinkan, ampak le barvan.

Sedaj se odločam o širitvi nadstreška in bi izkoristil dela, da bi nadstrešek obnovil.

Ali bi bolj priporočali demontažo, cikanje + barvanje ali bi bilo dovolj, da se samo zbrusi in prebarva ali pa celo samo barva čez rjave dele?

Kako je z obstojnostjo?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kovinski nadstrešek mi po 8 letih rjavi na nekaterih koncih. Žal ni bil cinkan, ampak le barvan.

Sedaj se odločam o širitvi nadstreška in bi izkoristil dela, da bi nadstrešek obnovil.

Ali bi bolj priporočali demontažo, cikanje + barvanje ali bi bilo dovolj, da se samo zbrusi in prebarva ali pa celo samo barva čez rjave dele?

Kako je z obstojnostjo?

Odvisno koliko je heca z demontažo itd, da ne bo to naneslo na koncu.
Primer, ko sem dal delat balkonsko konstrukcijo - kot montažni balkon, je ta "kletka" prišla nekje 700EUR, pocinkana pa 900eur. Je pa res, da sem precej čakal, ker mi je ta šlosar to poslal v avstrijo, ker je ceneje kot pri nas in pa še pravi da precej bolj kvalitetno narejeno.
Procentualno gledano 30% dražje. Pri meni res, da samo 200eur, najbrž bi pri tebi bilo precej več absolutne razlike. Samo je pa res, da imaš potem mir. Nimaš barvanja, brušenja, pa še tvoj čas gre u maloro. Kaj pa vem. Jaz bi definitivno vse pocinkal.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Če je bila konstrukcija prej pobarvana, boš moral pred cinkanjem barvo odstraniti.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Če je bila konstrukcija prej pobarvana, boš moral pred cinkanjem barvo odstraniti.

Vem, plan je, da se konstrukcija razdere, kar se naredi precej lahko, saj je vse vijačeno in nič švasano skupaj. Nato bi se določeni elementi podaljšali (to je dodatna želja). Nato pa sledi peskanje, cinkanje in barvanje + montaža nazaj.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Za peskanje si se že kaj pozanimal? Zna biti drago... Nasploh bo drago to (razdiranje, peskanje, cinkanje, barvanje, montaža). Razne, če boš v lastni režiji to delal.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Za peskanje si se že kaj pozanimal? Zna biti drago... Nasploh bo drago to (razdiranje, peskanje, cinkanje, barvanje, montaža). Razne, če boš v lastni režiji to delal.

Bo drago, da, zato pa sprašujem za pametno alternativo. Res je, da želim še razširiti nadstrešek in bi izkoristil dela še za sanacijo.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Žal ne poznam druge alternative. Lahko probaš s kakšnimi topili za barvo, samo to bo popomoje samo ena velka packarija...
Pazi tudi, da kdorkoli ti bo že to delal, da bo naredil na stari konstrukciji dodatne luknje za pretok zraka in cinka.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Žal ne poznam druge alternative. Lahko probaš s kakšnimi topili za barvo, samo to bo popomoje samo ena velka packarija...
Pazi tudi, da kdorkoli ti bo že to delal, da bo naredil na stari konstrukciji dodatne luknje za pretok zraka in cinka.

Sem že govoril o tem z izvajalcem in je sam omenil obvezne luknje, tako, da glede tega je v redu.

• Všeč mi je
Reactions: Jeri
I

Izbrisan uporabnik #9334

Težko boš dovolj kvalitetno staro barvo dol spravil. Samo peskanje ni dovolj, ker v režah in spojih barva še ostaja, prav tako korozija. V takih primerih je treba pobarvane kovinske dele prežariti v peči pri okoli 550°C in nato peskati. Vprašaj v Alpos - ekološka peč (ali tako nekako ?), kako velike kose lahko žarijo.

Meni je v tem primeru najbolj smoterno zadevo speskati, premazati s Ferrosanom ali nečim podobnim (potrebuješ sončen dan s čim manj zračne vlage v zraku) in ponovno barvati. Garantirano ne bo problemov z rjo vsaj 20 let, četudi bi bila konstrukcija v celoti na milem nebu.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.385
5.661
113
Barvo se da lepo spravit stran tud z bremzoljem...pač med kakimi nedostopnimi spoji...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Barvo se da lepo spravit stran tud z bremzoljem...pač med kakimi nedostopnimi spoji...

Kako pa potem spraviš glikol iz spojev ven?

Treba je vedeti, da vroče cinkanje poteka pri 440 °C, pred cinkanjem je pa priprava materiala - razmaščevanje, jedkanje, dekapiranje, nevtralizacija, ... pri vseh postopkih stara barva moti, na koncu v vroči cinkovi kopeli bi pa ostanki barve onesnažili kopel.

Niti vzeli ti ne bodo takega materiala. Na vroče cinkanje. Poleg vsega bi pa žarišča korozije v špranjah in kotih še vedno obstajala in bi kasneje teklo iz njih ...

Že res da je masa nanesenega cinka kot sama super anodna protikorozijska zaščita, ampak to ni dovolj.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Naj avtor prilepi kakšno sliko in se bomo lažje pogovarjali.

Meni se je podoben projekt čisto OK obnesel. Po 10 letih na prostem, ni pikice korozije.
Če peskanje ne bo odstranilo vse barve, bo pa žičnata krtača "drotprišna" pomagala

PS: Ne se obremenjevat z režami. Kako pa sicer pobarvaš znotraj profilov?