Koseški bajer

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.330
7.381
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Gasilca sta tudi pogumno zakorakala dokler se jima ni vdrlo. Adrenalina vcasih malo prevec, pa premalo "vaje" na ledu najbrz.

Pogumno sigurno, ampak tud neumno. Šla sta en za drugim proti ponesrečencu. Tako se jim je pod lastno težo led še prej udru.

Oba se motita. Gasilca sta v obleki za v vodo in jasno je, da bosta slej ali prej v vodi. Pac hodis dokler gre potem pa dalje. V tem primeru znanost izvajat je zapravljanje casa...
To pa ni res. Normalno da sta bila v "obleki za vodo" (kakšna naj bi to bila??), ampak vseeno se ne hodi skupaj po ledu. To je pri usposabljanjih zmeraj povdarjeno, kakšna je hoja po ledu. Čim bolj narazen, leže, varovan.... itd. Tretji je prišel po vseh pravilih!!
To si pa zdej tako povedal, kot da lahko streljaš po policajih, sej imajo neprobojca na seb
evil.gif

Sem ze v odgovoru hanziju napisal da je neumno pricakovati, da bosta suha nazaj prisla.

Cakaj ti zdaj tu predavas o usposabljanjih hkrati pa me sprasujes kaksna bi naj bila obleka za vodo? Npr, suha potapljaska, lahko namenska za resevanje iz vode... Ce bos pogledal posnetek se enkrat bos videl da je prvi kamion namensko vozilo GBL za resevanje iz vode. GBL ima v izmeni tudi stalno doloceno stevilo potapljacev tako da dvomim da je bil v rangu 20km tam naokrog kdo bolj usposobljen za to resevanje.

Primerjava s policisti bi bila na mestu, ce ne bi bilo dejstva, da je IMHO nemogoce izvlect cloveka oz ga nalozit na resevalno dilo brez da bi sam sel v vodo.

Dejansko se da človeka dobit ven, ne da bi se zmočil, ampak bistveno težje. Sploh pa tu ni imelo smisla, da bi preveč pazila, ker je bil cilj samo da čimprej prideta tja in človeka ven dobita in ne, da ne padeta še ona dva v vodo. Se mu poda lojtro in se ga ven potegne iz razdalje.
Jaz sem konkretno mislil na to da ga ne bos dobil ven brez da se ti udre, ce bos sel do roba in ga na roke vlekel ven. Pa tudi ce si na trebuhu.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Pretiravate oboji. Tisti, ki gre z vozičkom na južen led in tisti, ki se razburjate ker je šel nekdo z vozkom še kam drugam kot v BTC.

Mi smo bili na ledu vsakič že takoj ko je led "za silo" držal. Za začetek bolj tam kjer je voda do kolen, naslednji dan pa potem povsod. Vsako zimo je kdo pač mal zamočil, vsi smo preživeli, nobenega ni blo konec če je do kolen zaružil v vodo.

V soboto je bilo pri nas na bajerju 300 ljudi, zjutraj je en "alteraš" z avtomobilom na daljica z ježevkami nekaj izvajal, pa je začel led pokat in je ves posran potem komaj pripeljal avto do brega. Zraven pa se je drsalo staro in mlado od jutra do večera. Proti večeru se je pri obali kje že udiralo, naslednji dan je bilo že nazaj zamrznjeno in je spet držalo, vsaj do zgodnjega popoldneva. Možno da se je komu tudi udrlo, je šel pač z mokro hlačnico domov. Bolj proti sredini je bil led še čisto ok.

Bumbar!!!

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.330
7.381
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Sem ze v odgovoru hanziju napisal da je neumno pricakovati, da bosta suha nazaj prisla.

Cakaj ti zdaj tu predavas o usposabljanjih hkrati pa me sprasujes kaksna bi naj bila obleka za vodo? Npr, suha potapljaska, lahko namenska za resevanje iz vode... Ce bos pogledal posnetek se enkrat bos videl da je prvi kamion namensko vozilo GBL za resevanje iz vode. GBL ima v izmeni tudi stalno doloceno stevilo potapljacev tako da dvomim da je bil v rangu 20km tam naokrog kdo bolj usposobljen za to resevanje.

Primerjava s policisti bi bila na mestu, ce ne bi bilo dejstva, da je IMHO nemogoce izvlect cloveka oz ga nalozit na resevalno dilo brez da bi sam sel v vodo.
Lej, ne bom komentiral preveč, da ne boste mislili, da fante reševalce kritiziram. Kar ni res. Vsaka jim čast.
Ne sprašujem te, kakšna obleka je za reševanje. Potapljaška je menda idealna. Kakšna je bila ta, ki so jo imeli fantje ne vem točno. Mogoče je za kopanje......... mogoče ni ..... in ni zdaj pomembno. Bil sem tudi sam na nekih usposabljanjih in v takšnih primerih so nam rekli, da se po ledu premika ločeno, po možnosti leže, kakšno varovanje...... lestev, veja, vrv (oz reševalna/varovalna oprema).... Verjamem pa, da dela adrenalin in želja da se človeka čim prej spravi iz vode.
Gasilsko vozilo (kamion). ki se je pripeljalo ni namenjeno samo reševanje iz vode. Je pa seveda vsebovalo neke stvari za takšno reševanje. Ja, verjamem in sem prepričan, da bolj usposobljenih ekip v okolici vseeno ni.
Vozilo ki je prvo na posnetku JE namenjeno resevanju iz vode. Nosi st 16 in je kot namensko vozilo za resevanje iz vode tudi uvrsceno v vozni park GBL. Na posnetku na vidis ko obraca, nato pa kamera snema drugi kamion.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Pa Presneto, hokejsko palco okol obrneš in začneš tolčt. Al pa se usedeš na breg in s peto (s klino na drsalki) parkrat užgeš, vidiš da si 3 cm globoko in ni nič. Natakneš še drugo drsalko in gasa. Če vidiš da je gor že 100 ljudi in se nihče ne utaplja ti tega ni treba delat. Če pa je led še junfr (se vidi da še nihče ni drsal gor) pa počakaš da gre kdo drug prvi gor.

Veš, ena metoda je preprostejša. Vsaj 10 dni mora bit 24 ur na dan krepko pod 0 in konkretno pri Bajerju, ko zmrzne vse do odtoka.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Bumbarji smo gor zrasli na tem bajerju. Po tvoji metodi bi na njem v zadnjih 30 letih drsal mogoče 3x. Tako pa drsamo vsako zimo vsaj 2x po en teden (če je slaba zima). Ker odtok ne zmrzne nikoli. In ni nobenega problema, samo izgubljenih pakov se nabere.

Zdaj pa prosim strokovnjaki nadaljujte z nasveti za bumbarje (teorije nam res manjka).

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Bumbarji smo gor zrasli na tem bajerju. Po tvoji metodi bi na njem v zadnjih 30 letih drsal mogoče 3x. Tako pa drsamo vsako zimo vsaj 2x po en teden (če je slaba zima). Ker odtok ne zmrzne nikoli. In ni nobenega problema, samo izgubljenih pakov se nabere.

Zdaj pa prosim strokovnjaki nadaljujte z nasveti za bumbarje (teorije nam res manjka).

Sem zrasel gor na tem Bajerju in to so bla naša pravila 25-30let nazaj, povedali so nam jih pa naši tastari, ki so drsali tam še 20 let pred nami. Mogoče mate vi nova. Ja zadnjih 20 let je blo mogoče 3x za spustit tako maso ljudi na led da bi se temu lahko reklo "varno".

Sam a veš, ti si na Bajerju vsak dan, veš, kje so območja tankega ledu, je malo drugače kot pol centrašev, ki so letos odkrili Bajerca in da je fajn drsališče in moderno je zdej it tja, kot na Šmarko recimo.

Aja, odtok ne, mislim do odtoka, ne pa da po drugi polovici jezera račke plavajo, na prvi pa pol Ljubljane drsa.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Jaz sem pisal za drug bajer, že od začetka. Saj se strinjam, domači bajer pač poznaš in veš vse finte in posebnosti. Hodit po bajerju pri 10 stopinjah in da na njem ni nikogar (sploh lokalcev, ki ga poznajo) pa je za darwina ja. Pa ne se tolk kregat no.

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
Mi smo se pred 20 leti na tem bajerju(koseškem) z avti vozil in to ne z fičotom ampak mercedes 124 in to full drifting , zdaj ko na kaj takega pomislim me kar stisne

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
A pa se je možno v tej blatni luknji tudi utopit? Nazadnje ko sem bil tam so morjeplovci postavljali svetilnike ker so bile "blatne čeri" vsepovsod in so nasedali čolni (modelčki seveda)!
grin1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.304
113
Pa pustimo podrobnosti kot so to, da se na splošno lahko utopiš že v 10cm vode v kolikor gre za prave okoliščine
grin1.gif

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.933
6.012
113
Ni drsališča v LJ, da se prizadeti drsajo po bajerju z neznano debelino ledu ?

Imam v bližini več bajerjev, vendar letošnjo zimo niti pomislil nisem, da bi šel gor, je bilo premalo mrzlo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Ni drsališča v LJ, da se prizadeti drsajo po bajerju z neznano debelino ledu ?

Imam v bližini več bajerjev, vendar letošnjo zimo niti pomislil nisem, da bi šel gor, je bilo premalo mrzlo.

V ljubljani je kar nekaj drsališč, nekaj jih je celo brezplačnih. Sam centraši imajo novo modo, pa grejo na bajerca.