Kopiranje datotek iz USB diska in 100% CPU

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V službi imamo en komp, na katerem je backup glasbe. Komp ni nič posebnega, Sempron 2.2 GHz, 2 GB RAM, ampak zadošča za potrebe. Zdaj kakšna 2 meseca pa se mu čisto meša. Namreč kakršnokoli delo na disku mu zabije CPU na 100%.

Zdaj recimo s freefilesync kopiram datoteke iz USB diska in je komp čisto neuporaben zraven, datoteke pa prenaša s 3 mb/s. task manager kaže, da FFS uporablja 99% CPU, če probam kopirat datoteke z raziskovalcem je enako, kaže da explorer.exe uporablja 99% CPU
tongue-1.gif

Kaj za vraga se je zgodilo kompu? Nič novega ni nameščenega, laufa samo avast 4.8 (kot vedno) in tudi če ga disablam je isto.

Probal sem naložit nove driverje za vse možne komponente, pognal defrag, zdaj pa nimam več idej. Tudi razdrl sem ga, da bi spucal prah, pa ga skoraj nič ni bilo.

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
310
7
18
Pojdi v task managerja in sortiraj procese po velikosti porabe CPU.
Tam ti bo izpisalo, kateri procesi zahtevajo največ CPU-ja.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ti nisi prebral mojega posta a?
rolleyes-1.gif

@Stupo - bo nekaj v tej smeri po moje, prej se niti Windowsi niso hteli naložit, lučka za disk pa nonstop prižgana. Naslednji dan pa se je normalno zagnal. Bom preveril bad sektorje, hvala za idejo. Mogoče je tudi MFT v pyzdi.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Če imaš možnost, poskusi isto kopirati na mrežni disk. Če je na tvojem disku kaj narobe, bo isto počasi delalo. Poglej tudi kabel iz m. plošče na disk (sicer to si že, če sem pravilno razumel) in nato poglej v device managerju IDE kanale s kakšno hitrostjo komunicirajo z diskom. Driver iz windows za IDE kanale preverja napake med prenosom, če jih je preveč ustrezno niža hitrost.. iz UDMA 100 na 33, potem pa na DMA 33, 16 itd. Pri DMA načinu že zna bremzati delo PCja. Napako odpraviš, da zbrišeš IDE kanale iz device managerjain potem restart pcja

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Bom preveril kaj je s IDE prenosom. Sem pa kopiral iz drugega računalnika preko mreže na ta komp in je bilo enako počasno in zabijalo CPU.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
Obstaja kak programček, ki bi preverjal in sporočal hitrost prenosa podatkov preko ide/sata vodila ?

Southpark: v času takšne vročine, se lahko preveč segreje tudi glavni "most iz severa na jug" (čip) na plati, včasih pomaga, če se ga izpiha ali montira gor ventilator.... meni je to pomagalo.
seveda je pametno cel računalnik izpihati....

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Disk je UDMA 5, zdaj grem še bad sektorje iskat. Mogoče bo pa treba samo format nardit, ista instalacija je gor 4 leta, še celo SP3 ni.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
HD Tune. (free verzija)

Poženi test prenosa na internem disku, potem pa še na USB disku in glej porabo CPU.

Za "skrajno" silo lahko kaki Linux zaštartaš in z njim kopiraš. Če drugo ne, da vidiš, če tam tudi šteka.