Konfiguracija map

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Pozdravljeni,
Recimo, da imam samo CNEU (t.j. nimam AR). Ali jemožno mape sestaviti (oz. naložiti na Garmin) tako, da lahko izberem dve opciji:
1. Opoštevaj samo SLO mapo,
2. Upoštevaj celotno mapo (vključno s SLO).
Zakaj sprašujem... danes sem prvič vozil po Prekmurju (izlet), in ob povratku (nekje vzhodno od Radencev) sem dal cilj Maribor. In neglede na nastavitve nuvija (1350), me je vedno hotel peljati preko Avstrije -ker je pač najkrajša/najhitrejša pot.
Ker imam (za vsak slučaj) naloženo tudi AR, sem CNEU izklopil in vklopil AR. Sedaj me je nuvi seveda peljal po slovenskih poteh (kot sem želel). Torej, kako bi to lahko rešil brez AR?
Obstajajo opcije "izogib plačljiivih cest", "izogib trajekta", itd. -ne obstaja pa "ne prekorači meje"
smile-1.gif

Ok, lahko bi imel na nuviju samo SLO, na kartici pa kpl CNEU -in če ne želim prekoračiti SLO meje, samo izvlečem kartico. Ne vem pa, kako se nuvi "obnaša" v primeru da je kartica vstavljena, saj je enaka SLO karta dejansko naložena dvakrat...
Še kakšna opcija?

LP

I

Izbrisan uporabnik #488

Hm.
Nekaj ne gre skupaj v tej računici ob predpostavki da imaš samo CN.
Kaj bi potem sestavljal?

sg1

Pripravnik
12. jan 2010
111
0
16
Lj
Lahko naložiš samo del CNE, torej enega kjer je samo Slo in drugega kjer je ostalo. Vsakega v svojo datoteko, potem pa poljubno vklapljaš samo posamezen del ali oba.

Taka rešitev se tudi sicer uporablja za garmine, ki imajo premalo pomnilnika in kombiniraš notranji pomnilnik in kartico ali pa tiste, ki ne podpirajo datotek večjih od 2 Gb, ki jih CNE že presega.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Gre samo "bukova" rešitev: CNEI brez SLO na kartico, CNEU SLO (se pravi samo del s Slovenijo) pa na napravo. Ko rabiš celotno CNEU - vstaviš kartico, ko rabiš samo SLO pač iztakneš kartico.

Ko sem rekel - bukova rešitev - drugače pa žal ne gre.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Lahko pa si daš na napravo AR in CN slo na kartico pa kompletno CN oz. kar rabiš... raje mam tako konbincaijo, ker me je 1x AR pustila na cedilo v zagrebu. še 300 metrov pred ciljem me je AR pošilljala obrniti v Vukovar, kar 100 km v eno smer, CN k je bla stara ene 18 mesecev pa me je pripeljala na cilj.

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
@fikus:
Če povem po pravici, vmesnih točk še nisem poskusil. Je pa res, da doma pred odhodom nisem gledal kje me bo nuvi peljal: vstavil sem nekaj POI točk (kamor želim priti) in na pot. Ko sem bil na zadnji POI točki, sem samo izbral cilj "domov"... in naenkrat zagledal, da sem pred avstrijsko "mejo". V tistem trenutku ni bilo časa za "igranjem" z nuvijem... če pa sedaj pomislim, pa bi res lahko takrat enostavno vtipkal Radenci in nato "domov".
Kakorkoli, AR mi je prišla v tistem trenutku zelo prav in zaenkrat bom konfiguracijo, ki jo imam, obdržal.

LP

I

Izbrisan uporabnik #488

To sem že v preteklosti opazil, da ima CN bedno napako in sicer v načinu, ko se izogiba avtostradam. Iz Maribora proti Lentiju bi šel eksotično čez Avstrijo (na Oregonu je tako zračunal, ki ima itak svoj algoritem).

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
@BogdanH tebi in vsem ostalim priporočam, da vedno, ko vnesete neko pot in pritisnete pojdi, nato ko naprava pokaže zemljevid pritisnete zgoraj modro vrstico in nato ko se pokaže stran z navodili kam iti, pritisnite spodaj prikaži na zemljevidu.

Torej s samo dvema pritiskoma na ekranček-prvič na zgornjo modro vrstico in nato spodaj prikaži na zemljevidu, boste v trenutku dobili izrisano celotno pot po kateri vas ima namen Garmin peljati in tako lahko na zelo hiter način ugotoviš kam te ima namen peljati.

Če vidiš, da je kaj drugače kot si želiš si pač dodaš vmesno točko(žal v tem prikazu tega ne moreš narediti, lahko pa greš nazaj in dodaš vmesni naslov ali pa greš na karto in dodaš belo puščico in pritisneš dodaj kot vmesno točko).

Nato pa spet pritisneš modro vrstico in spodaj prikaži na zemljevidu in vidiš, če ti sedaj pot ustreza.

Je pa žal za Slovenijo še vedno skoraj nujna tudi Adriaroute karta, ker CNE dela res krepko preveč neumnosti.

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Informacija zlata vredna! -hvala.
Ja, verjetno je tudi v navodilih.. pa saj vemo kako je: najprej "na hitro" prelistaš, in če navigacije dovolj pogosto ne uporabljaš, kmalu pozabiš.

LP

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Me veseli, da ti je informacija koristna.

V navodilih verjetno take stvari sploh ne pišejo-raje napišejo cel kup drugih bedarij.

Sicer pa marsikje sploh ne dobiš več zraven celih navodil ampak le še tista popolnoma neuporabna kratka navodila(ker so v bistvu navodila v meniju orodja>pomoč-žal so dokaj nepregledna).

Svinjarija pa je, da so dali ven samo angleško verzijo .pdf navodil, čeprav imajo vse in bi lahko dali popolna navodila za vse jezike v .pdf formatu.

Lp

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Se splača včasih sem pogledati.

Sicer ni zagotovila, da so vsa tudi v slovenščini. Za silo so pa tudi angleška ali nemška dobra.
wink-1.gif

Nisem pa še sam pri sebi razčistil (ups - tole zna biti narobe razumljeno) ali je prav, da se ne daje več popolnih navodil zraven naprav.
Po eni strani mi je OK, ker je s tem potem manj onesnaževanja in ne nazadnje je tudi, oziroma naj bi bil, izdelek nekaj cenejši.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
@gr69 in kje si na tej strani našel kakšna polna navodila v slovenščini???

Recimo za Garmin 1390T imajo tole:
https://support.garmin.com/support/manuals/searchManuals.faces

Kar se pa tiče navodil pa za moje pojme morajo biti vedno zraven izdelka-če ne v papirnati obliki pa v elektronski-recimo pdf, na sami napravi ali pa na CDju.

Lahko bi pa zaradi ekologije in cene naredili tudi kompromis in bi bilo možno navodila tudi samo na spletno stran v pdf obliki-vendar popolna in v domačem jeziku.

Africa2010

Pripravnik
9. jun 2010
30
0
6
Če se vrnem k izvornemu vprašanju moram povedati, da sem to že naredil in dela na Garminu 3790 (posebej kartografija EU in posebej SLO and ex YU) in lahko poljubno vključuješ samo dele (ki so shranjeni vsak v svoji img datoteki). Žal pa omenjena varianta ne deluje na Garminih serije 1xxx in ostalih starejših).

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Zanimivo. Kot si rekel, pri 1xxx (in starejših), tudi če je več img datotek (iz iste CNEU verzije), se v meniju vedno pokažejo kot ena mapa.
Morda bi se dalo "interno ime" posamezne img datoteke ročno spremeniti, tako da bi nuvi mislil, da ima opravka z različnimi mapami. Bom poskusil...

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Iz CNEU lahko narediš vsako državo v svoj image.
Če boš naredil naprimer 10 img ti bo 10x pisalo CNEU.
Da pa veš katera je katera,pa uporabiš gmaptool in spremeniš ime za vsak image posebej.
Mislim pa da se da tudi z mapsource spremenit ime v spodnjem levem kotu preden izvoziš karto oz preden ustvariš določen image.

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Hvala za info -bom preveril z gmaptool.
Tisto v MapSource (levo spodaj) določa samo npr. imena držav, katere so v mapi (t.j. v nuviju vidno v drugi vrstici imena posamezne mape) -osnovno ime mape (npr. CNEU verzija ...) ostane vedno enako.