KONEC piratstvu

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
In kako si določil ceno 50€ kot realno vrednost nekega izdelka (torej kot 25 kg kruha izven akcije)? Kot kupec imaš zmeraj možnost, da izdelka ne kupiš. Ne greš pa v mercator in ukradeš s police kruh, ker je predrag.
Nihče ni ukradel Windows s police. Niti iz poslopja Microsofta.
To je tak, kot če bi privlekel genocid v primerjavo. Ali incest. Nima veze s primerom.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.811
389
83
Vipavska dolina
Kar se mene tiče je tak zakon neumnost. Pa ne zaradi tega, ker bi podpiral piratstvo, ampak konec koncev kaj si bodo avtorji na boljšem četudi zaprejo koga izmed "piratov". Prva stvar so visoke cene za posameznika. Druga stvar, če se ne spomnim, se plačuje "kao davek" na piratstvo z nakupom praznih dvd-jev, ali so mogoče že pozabili na to. Kot tretje, včasih si si lahko izposodil film v videoteki, prek itvi, v mojem kraju sedaj ni niti ene videoteke več, niti kina ni...
Potem se pa najde en pametnjakovič, kateri bo ocenjeval koliko je kakšna zadeva vredna!!! Saj za programe je to najmanjši problem, pa naj oceni serijo katere ni mogoče dobiti nikjer razen prek "spletnih kanalov". Dosedanji zakon je bil čisto primeren, kaznuje naj se tistega, kateri dejansko ukrade "zaslužek" in s preprodaju pridobi nek znesek.
Pa malce izven teme...kaj se je zgodilo z gospodom poslancem, kateri naj bi imel na svojem računalniku sliko dekleta z golim oprsjem? A je zaprt?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik bazo pravi:Če bi dali sprejemljive cene izdelkom, mislm da bi folk dejansko kupoval original robo.
Jst bi kupu original W7 Ultimate za 50-60€ ne pa za 200€ lepo prosm
To je že polovica računalnika.
In kako si določil ceno 50€ kot realno vrednost nekega izdelka (torej kot 25 kg kruha izven akcije)?

Ce isti produkt lahko "prodajajo" prakticno zastonj (cene za JU, studente itd.), potem je jasno, da je njegova cena v trgovini prenapihnjena. Zanimivo je, da se na te cene ne spravi noben EU-naci. Si kje videl, da bi prodajali JU racunalnike po 5 EUR namesto po 500 EUR ? Ne, zato ker morajo s ceno pokriti stroske + nekaj provizije. Enako je pri programih, pokriti je potrebno stroske (nacrtovanja, programiranja, testiranja, pakiranja, distribucije, podpore ...) ter nekaj profita za lastnike podjetja. Ker to ocitno pokrijejo z nic do par evri na kopijo, morajo torej cene "za rajo" biti posteno prenapihnjene.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.098
113
Mislim, da sta ti in stein naredila veliko bolj levo primerjavo.
Rekla bosta, da v ostalih panogah ni promocijskih različic izdelkov. Oziroma po vajino je denimo pravično ukrasti avto, ker ga tako ali tako to podjetje da nekemu športniku zastonj. Oziroma je v ZDA cena avta pred davki pol nižja kot v EU. Ali kakega drugega izdelka...
Še enkrat, kaka je cena takega izdelka po vajino? Če je izdelek brezvezen, te tako ali tako ne zanima in ga lahko mečejo za tabo, pa ga zastonj nočem imeti.
Proizvajalec določi ceno. Če se z njo ne strinjam, proizvoda ne kupim. EU gor ali dol. EU bi se pobunila, če bi neko nemško ali francosko podjetje naredilo OS in bi bili winsi prepoceni in oni ne bi mogli prodajati. Tako deluje EU, če še niste opazili. Nemci naredijo brezvezen player, ki ga nihče noče uporabljati, kaj šele kupiti in to je potem ključni argument zakaj nastopiti proti M$.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
hm, osebno se mi zdi za nas uporabnike dosti večji plus (življenski) kot pa kapitalski na strani distributerjev...

osebno vem, da če bo to res tak problem, ne potrobujem več take lnije. zadevo takoj zmanjšam na minimum, torej amis takoj nekaj € manj. V kino bolj pogosto ne bom hodil, muzike več kot zdaj (radio in podobno) ne bom nič manj ali več poslušal. Filmi so pa postali klasična zguba časa, ker je 99,9% samo sranje. par BR diskov si pa tudi zdaj na leto kupim.

Torej ne bo konec sveta.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Rekla bosta, da v ostalih panogah ni promocijskih različic izdelkov. Oziroma po vajino je denimo pravično ukrasti avto, ker ga tako ali tako to podjetje da nekemu športniku zastonj.
Nič takega jaz nisem rekel.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
piracyisnottheft.jpg

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Ja saj če je to tako nedolžno početje, kjer nihče ne zgubi nič, zakaj ga ne bi opustili?

Aja pol je treba pa plačat, pa si konkretno občutil zadevo. No prav tako konkretno jo občuti tudi avtor programa, ko vsi kradejo njegovo delo, plača pa noben.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.098
113
Hoci, danes je marsikateri materialni izdelek podoben virtualnim v tem smislu, da je strošek materiala v izdelku skoraj nič. V soseščini imam primer kovinske industrije. Del za avtomobilsko industrijo, ki ga velikoserijsko "štancajo", stane v maloprodaji 200€, na servisu pa še kaj več. Proizvodna cena na dvorišču tovarne, ki jim pokrije vse stroške in da normalen zaslužek pa je 7 €. Tu je vključen tudi razvoj. V bistvu bi na koncu ugotovil, da je material max 2€, pa še zajamčena plača ljudi, ki delajo na liniji kak €. Torej na nek način ukradeš samo za 3€, za 197€ pa si naredil "kopijo".

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
a si ti res tako naiven, da če nebi bilo piratstva, da bi pa vsi vse kupovali.

dobro jutro, malo morgen. Največ bi potegnil ravno M$ ker brez vidnowsov raja pač ne zna, imajo pa vse kar povprečni uporabnik uporablja na računalnik, torej net, mejli, pa kaj našišeš v wordu ali wordpadu. zgodba se tukaj lahko mirno konča.

tisti ki vlečejo dol 100 programov pa v resnici tako nič ne potrebujejo. Tisti ki pa, si pa povečini že zdaj kupijo. Sploh za profesionalno delo.

O filmih in nadaljevankah pa sem že napisal. Recimo Ynos pa red devil (pa še kdo) bosta imela veliko več pravega prostega časa
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.098
113
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:a si ti res tako naiven, da če nebi bilo piratstva, da bi pa vsi vse kupovali.
To je gotovo res.
Zato pa najbolj zezneš prodajalca, če njegovo ponudbo ignoriraš, če ti cena in način dela (denimo pri kaki jabki zaprtost okolja, pri M$pa najprej s "pomočjo" piratov osvojiti tržišče, potem pa začeti prodajati) ni všeč.
Takšno je moje mnenje.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:

dobro jutro, malo morgen. Največ bi potegnil ravno M$ ker brez vidnowsov raja pač ne zna, imajo pa vse kar povprečni uporabnik uporablja na računalnik, torej net, mejli, pa kaj našišeš v wordu ali wordpadu. zgodba se tukaj lahko mirno konča.

tisti ki vlečejo dol 100 programov pa v resnici tako nič ne potrebujejo. Tisti ki pa, si pa povečini že zdaj kupijo. Sploh za profesionalno delo.

O filmih in nadaljevankah pa sem že napisal. Recimo Ynos pa red devil (pa še kdo) bosta imela veliko več pravega prostega časa
evil.gif

Evo, tu je odgovor kdo ima največ koristi od piratstva. Microsoft, Adobe in ostali veliki proizvajalci programske opreme in če bi imeli resen namen to preprečit bi lahko že zdavnaj to storili.
Vsa zadeva deluje nekako v stilu pustimo raji naj se navadi na naše izdelke (win, word, photoshop), ko jih bodo potrebovali za resno
delo jih bodo itak morali kupiti in takrat se ve za kateri izdelek se bodo odločili kajti, ko se navadiš na določen program in os ga težko zamenjaš za drugega in nato znova učenje kje so kakšne funkcije.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Oprosti, ampak to dejansko ni res..... MS dovoljuje piratiziranje, ker stem folk navaja na winse, če bi tega nebi dovoljeval, bi folk množično letu na open source in bi stem zaslužili precej manj.......

MS predvsem služi od navajenosti folka.... če bi taisti folk oglobili, bi se zgodil preobrat, ki ga še nismo videli.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
kaj pa vem, to je bilo včasih, danes dobiš winse za par € licenčne zraven novega računalnika in za par € tudi okrnjen office... ostalo več ne rabiš. govorim o povprečnem uporabniku. Tudi sam, zadnja leta, odkar ni toliko več časa za eksperimentiranje na domači kišti laufa še samo office (še to kdaj pa kdaj) pa se počasi tudi že konča. od piratskih programov ki jih uporabljam je tu winrar, bsplayer hm... pa kakšen protivirusni... vse ostalo zlahka pogrešim oz obstajajo zastonj alternative.

Najbolj se bodo itak usajali študentarija, ki ima cajt vse dol potegnit pa vse sprobat
smile-1.gif
resnica je potem drugačna.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Problem je tudi tistih par eurov..... Dejstvo je, da MS dovoljuje piratiziranje in stem privaja userje.... Če bi se to sankcioniralo, bi se stvar bistveno obrnila..

Moj fotr je srečen uporabnik fedorce...., pa nima težav z ničemer... Stalno krekanje antivirusov, officov in podobnih pizdarij odpade....
Druga kasta so igričarji.........

Da pa se štundenterija ukvarja z piratskimi verzijami adobe programov, autocadi itd.. pa je voda na mlin tem hišam, kjer bodo kasneje v real poslu to tudi uporabljali na delovnem mestu...

Zanimivo je kako se MS in podobni štulijo v šolstvo in zavirajo odprtnokodne programe, znano je bil poskus z pingo base on RH distribucijami, kako zvesto so jih dol metal..

itd.... Vse skupaj je dvorezen meč......

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Rekla bosta, da v ostalih panogah ni promocijskih različic izdelkov. Oziroma po vajino je denimo pravično ukrasti avto, ker ga tako ali tako to podjetje da nekemu športniku zastonj. Oziroma je v ZDA cena avta pred davki pol nižja kot v EU. Ali kakega drugega izdelka...
Še enkrat, kaka je cena takega izdelka po vajino? Če je izdelek brezvezen, te tako ali tako ne zanima in ga lahko mečejo za tabo, pa ga zastonj nočem imeti.

Kje si pa to pobral ?
stupid-1.gif
Jaz sem omenil cene artikla, po kateri ga prodajajo. To je dejstvo in je prosto znano. Tukaj ne gre za nobeno promocijo ali krajo, ampak za masovno prodajo (v Sloveniji gre za tisoce ali desettisoce primerkov artikla Windows in Office, prodane po taki ceni, kar je verjetno zelo primerljiva kolicina s tisto v malprodaji).

Ce ze zelis kaksno paralelo, ki jo bos lazje razumel, potem je to tako, kot ce bi nek proizvajalec avtomobilov prodal nekomu v Sloveniji 10000 svojih vozil po 100 EUR za vozilo, cena v maloprodaji bi pa bila 20000 EUR. Tukaj ne gre za en primerek, tukaj ne gre za nobeno darilo, tukaj ne gre za nobenio promocijo, ampak za masovno kolicino, ki se proda po pogodbi. Ce se lahko proda tako kolicino po tako nizki ceni, potem je ocitno v drugem segmentu trga ta cena dalec prenapihnjena. Jaz sicer piratstva ne zagovarjam (ker lahko tudi mene stane, ce mi nekdo ukrade moje delo, namesto da ga placa), ampak razumem zakaj do njega pride (= zato, ker gre za ocitno molzenje kupcev) in verjamem, da obstajajo boljsi nacini prodajanja, kjer so lahko vsi zadovoljni na koncu (zato mojega dela nihce ne krade, ceprav bi ga morda lahko, ampak se imamo vsi dobro). M$ misli drugace in posledica je 200 EUR cena za operacijski sistem, razen ce si v drugem segmentu trga, kjer je cena nekaj evrov za taisti sistem. Ne mi razlagat, da je potem 200 EUR karkoli drugega kot molzenje zrtev
rolleyes-1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
iz svojih izkušenj vem da ima faks na voljo recimo skoraj vse 3d CAD programe, učijo se pa bolj kot ne nič- Podjetja imajo ustaljene prakse in ustaljene licence, vsaj za 3d programe. In to laufa že n let. To da bo mularija ki prihaja iz faksa narekovala s katerimi programi se bo v firmah recimo risalo, ni šans. To narekuje predvsem tujina, večje firme, industrija in že prej omenjene ustaljene prakse.

jaz mislim, da če bi prišlo do resnega omejevanja piratiziranja bi MS občutno spustil cene svojim produktom...in bi spet bili na istem..sam sem v podjetju pred x leti začel z open officom, pa ni šlo. kljub trudu. Enostavno je preveč neumnega prilagajanja in težav s kompatibilnostjo z drugimi predvsem zunanjimi , ki furajo office.
Potom smo poiskusili brez Acada, ki je bil brutalno drag za svoj 2d...pa spet na koncu ni šlo, na koncu imamo eno licenco (vedno faking najnovejšo) da si kompatibilen z drugimi...in tako dalje.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:

evil.gif

Kot sem že rekel, če je tako nesmiselno, naj folk pač ne krade.

Tistim ki pa pisarijo, kako MS podpira piratstvo, pa želim, naj jih obišče kak inšpektor za to področje, pa boste videli, kako MS podpira piratstvo. Kar ene urbane legende in traparije.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
"Kot sem že rekel, če je tako nesmiselno, naj folk pač ne krade."

veš kako je s tem, danes je to na pladnju. en klik pa pobereš kaj želiš, še iskanje je olajšano. In dokler bo tako, bomo pobirali. Pravim samo, da ne bo konec sveta ko tega ne bo več na pladnju.