Konec! :D

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
zemljina sredica ze dolgo ni vec staljena, to je bilo popularno v 70 in 80 letih prejsnjega stoletja
smile-1.gif
trdo jedro zaradi enormnega pritiska..
torej se je strdila v 20-30 letih?
confused-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Nekje sem enkrat zasledil podatek, da se je magma pod površjem Yellowstone-a iz globine cca. 8 kilometrov dvignila na 3 kilometre...

Magma (in s tem posledično vulkani) so zelo plitko po površjem locirana žarišča in nimajo nobene zveze s stopljeno sredico Zemlje, ki je mnogo globja. Yellowstone je fenomen, ki ga ni nikjer drugje na Zemlji, tako po velikosti in aktivnosti. Je pa (k sreči?) popolnoma lokalna zadeva in tudi ne vem kakšen izbruh nebi povzročil posebne škode prav daleč.

Resnično toplo priporočam zgoraj omenjeno knjigo, bere se kot kriminalka, naučiš se pa izjemno veliko vsega mogočega, še zelo aktualna je, nič stara. Problem je edino, če se še dobi. Jaz (moj sine) jo je kupil v Svetu knjige.

Komentar na knjigo:

Citat:
Z zanimanjem sem prebral Vaš zapis v Sobotni prilogi. Ob najinem srečanju na prireditvi Slovenske znanstvene fundaciji sem omenil, da me vznemirjajo prevodi slabih poljudnoznanstvenih knjig in izrazil misel, da bi morali to javno razkriti. Kot sem razumel, ste Vi zastopali stališče, da je bolje hvaliti dobro, kot grajati slabo. Iz Vašega zapisa pa sem zvedel, da je pred časom dobil Descartesovo nagrado Bill Bryson za svojo knjigo. To za moje pojme vrže senco na Descartesove nagrade za sporočanje znanosti.
Brysonovo knjigo so mi poslali iz založbe, ki je izdala slovenski prevod. Ob branju sem se zgrozil. Moj odziv lahko razberete iz nekoliko predelanega dopisa, ki sem ga zadnje dni lanskega leta poslal založbi.

VEČ.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Če prebereš tisti več, je knjiga še vedno zelo priporočena s strani raznih strokovnjakov (vsaj pišejo kakor da so).

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ja, ima par napak, ampak na splosno se vedno ni tolk mimo, kot se zdi po tem linku. prvo preberi. za sabo imam gimnazijsko izobrazbo (pustmo to zdaj mojo UNI, ki nima nobene veze z znanostjo oz. splosno izobrazbo
grin1.gif
)

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
zemljina sredica ze dolgo ni vec staljena, to je bilo popularno v 70 in 80 letih prejsnjega stoletja
smile-1.gif
trdo jedro zaradi enormnega pritiska..
torej se je strdila v 20-30 letih?
confused-1.gif
Ko sm jest v šolo hodil, je bla še plinasta

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
ko je stardec v šolo hodil še ni bilo sredice, Zemlja je bila ploščata in v središču vesolja
grims-1.gif