Konec! :D

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Nam grozi izbruh katastrofalnih razsežnosti?

Na stotine potresnih sunkov je v zadnjem času streslo ameriški nacionalni park Yellowstone. Strokovnjaki se vse bolj bojijo vulkanskega izbruha.
...
Tresljaji se dogajajo pod severnim delom nacionalnega parka. Yellowstone namreč leži na kalderi spečega vulkana, ki je zadnjič izbruhnil pred približno 640 tisoč leti. Takratno eksplozijo si lahko predstavljamo z eksplozijo kupa TNT-ja, velikega kot Anglija in visokega do najbližnjih oblakov. V zrak je pognal okrog tisoč kubičnih kilometrov kamenja in prahu. Vulkan naj bi bruhal približno vsakih 600 tisoč let, ob naslednjem izbruhu pa bo po predvidevanjih pomrla velika večina živih bitij na Zemlji.

http://24ur.com/novice/svet/nam-grozi-izbruh-katastrofalnih-razseznosti.html

Jutr ne grem na šiht.
grin1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se mi zdi, da so na 24 kur malo naložili preveč dodatkov.
evil.gif

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Glih zadnjič je blo na National Geografiku oddaja o temle parku Yellowstone. Neka znanstvenica je neki omenjala o izbruhu tega vulkana. Ampak se mi zdi da je rekla da eksplozija naj nebi bila tako obsežna kot napihujejo na 24 ur.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Tale sajt bolj vliva zaupanje da bo vse ok.
grin1.gif

http://www.earthmountainview.com/yellowstone/yellowstone.htm

Citat:

Posted by geologist Christopher C. Sanders on January 1, 2009.

"I am advising all State officials around Yellowstone National Park for a potential State of Emergency. In the last week over 252 earthquakes have been observed by the USGS. We have a 3D view on the movement of magma rising underground. We have all of the pre warning signs of a major eruption from a super volcano. - I want everyone to leave Yellowstone National Park and for 200 miles around the volcano caldera."

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Še dobro da bo tale vulkan izbruhnil - vse, sam da recesije ne bo...
smirk-1.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
V sicer dosti obsežni knjigi Bryson, Kratka zgodovina skoraj vsega je kar dosti o Yellowstoneu. Sploh je ta knjiga izjemno branje, toplo priporočam!

Eno zanimivost o Yellowstoneu (iz te knjige) bom opisal. Geolog, ki je bil tam v službi, je ves čas iskal vulkansko žrelo (krater) v tem parku, žal ga pa nikakor ni mogel najti. Nakar mu je nekega dne prijatelj, ki je delal za NASA, ponudil izjemno dobre satelitske posnetke njegovega področja. Ko jih je geolog pregledal, je kar osupnil. Žrelo je bilo popolnoma jasno vidno. Šele takrat je videl majhnost človeka in veličastnost narave. Žrelo je imelo premer več ko 90 kilometrov...

Kar se pa tiče napovedi, sploh pa takih. Jaz se niti en procent ne razburim ob njih. Če so pa iz 24ur, pa še manj.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Ma sej 24ur so po strokovnosti itak nekje med Direktom in Lady.
grin1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
V sicer dosti obsežni knjigi Bryson, Kratka zgodovina skoraj vsega je kar dosti o Yellowstoneu. Sploh je ta knjiga izjemno branje, toplo priporočam!

se strinjam, super knjiga. prijetno lahko branje, ki pa marsikaj razlozi. tudi jaz priporocam.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
sicer pa... kakor kaže itak kmalu sploh ne bo več imelo smisla živet... Same krize... Take in drugačne...

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
sicer pa... kakor kaže itak kmalu sploh ne bo več imelo smisla živet... Same krize... Take in drugačne...

Dragi fant, celotna zgodovina je sestavljena iz samih kriz, takih in drugačnih. Pa smo vse preživeli. Tudi te bomo, le korajžno naprej!

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Nekje sem enkrat zasledil podatek, da se je magma pod površjem Yellowstone-a iz globine cca. 8 kilometrov dvignila na 3 kilometre...

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Nekje sem enkrat zasledil podatek, da se je magma pod površjem Yellowstone-a iz globine cca. 8 kilometrov dvignila na 3 kilometre...

Magma (in s tem posledično vulkani) so zelo plitko po površjem locirana žarišča in nimajo nobene zveze s stopljeno sredico Zemlje, ki je mnogo globja. Yellowstone je fenomen, ki ga ni nikjer drugje na Zemlji, tako po velikosti in aktivnosti. Je pa (k sreči?) popolnoma lokalna zadeva in tudi ne vem kakšen izbruh nebi povzročil posebne škode prav daleč.

Resnično toplo priporočam zgoraj omenjeno knjigo, bere se kot kriminalka, naučiš se pa izjemno veliko vsega mogočega, še zelo aktualna je, nič stara. Problem je edino, če se še dobi. Jaz (moj sine) jo je kupil v Svetu knjige.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
zemljina sredica ze dolgo ni vec staljena, to je bilo popularno v 70 in 80 letih prejsnjega stoletja
smile-1.gif
trdo jedro zaradi enormnega pritiska..

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pravzaprav so to vedeli že pred drugo vojno. Velja pa to samo za notranje jedro, ostalo je v tekočem stanju oz. kvazitekočem stanju, razen tanke skorje.