Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ne pozabi, da te lehko poškodovani mirno toži, če se mu zdi, da siu mu slabo pomagal. Ja, kazensko te ne morejo preganjat, če ga pri reševanju oz. nudenju PP zajebeš (recimod apovzročiš paralizo), poškodovani te pa lahko toži - te pa ne more, če mu ne pomagaš.
Iz katere trte si to zvil? Če je poškodovani pri zavesti in ok in zavestno odvrača pomoč, potem te lahko toži, če noče pomoči ti pa rineš v njega. In jasno takemu niti ne boš pomagal.
V vseh drugih primerih je nudenje prve pomoči tudi zakonsko urejeno - opustitev dejanja ki je vodilo v smrt oz. v težke poškodbe je kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Torej če nekdo krvavi, ti pa to samo gledaš potem si delno kriv (sokriv) za njegovo smrt. Ustavit krvavitev te naučijo v tečaju prvi pomoči, ki je obvezen za vsakega voznika in izgovora tipa "nisem znal" NI! Jasno se lahko izmotaš na način "ne prenesem krvi" in podobni izgovori in ti bo oproščeno (moralno pač ne).
Da te pa nekdo toži ker si nekvalitetno nudil prvo pomoč je pa nemogoče - razen če se dokaže da si zanalač delal stvari, ki jih nebi smel. Če rešiš nekoga iz gorečega vozila in mu pri tem poškoduješ hrbtenico ali pa če nekomu narediš prevezo ker krvavi in potem izgubi ud ni sodišča, ki bi iz tebe izterjalo denar.
Sicer pa so te stvari zelo teoretične, ker v večini nesreč nimaš kaj pomagat in pač pustiš vse na miru, poskrbiš pa za ostale obveznosti (klic pristojnih služb, zavarovanja kraja nesreče, ...).
Lej, mani se pač ne reskira, da me kak čudak toži in da v našem sodnem sistemu, ki je dokazano pol sodniških bebcev, še kaj iztoži. Vse, kar je treba je, da se v zakon zapiše, da nikakor in v nobenem porimeru pri nudenju PP ne odgovorjaš za posledice. Ne kazensko ne civilno/odškodninsko.
PS: dovolj je, da rečeš "ne znam".
PS2: debata je itak teoretična, sem že kdaj komu pomagal. Predvsem s tem, da sem odgnal dobronamerne reševalce, ki bi narediuli več škode ko koristi ...